Hrvatski košarkaši slave pobjedu protiv Španjolske
 REUTERS/Jim Young
STRUČNE ANALIZE

MIRKO NOVOSEL BIT ĆE STRUČNI KOMENTATOR SN-A TIJEKOM EUROBASKETA Aco je sve dobro posložio za - medalju Hrvatske!

Ovogodišnji Eurobasket jedinstven je u odnosu na one prijašnjih godina zbog velikog broja izostanaka, koji su posljedica nelogičnog sustava natjecanja. Rujanski je termin nekad bio dobar, ali nekad europske reprezentacije nisu imale toliko NBA igrača, pa bi se sada bilo bolje vratiti u lipanj. PIŠE: MIRKO NOVOSEL
Piše: Mirko NovoselObjavljeno: 28. kolovoz 2017. 17:34

Recimo, sjećam se da smo 1975. finale igrali 15. lipnja. Sad se pak događa da NBA igrači imaju pauzu od četiri ili pet mjeseci.

Postoji tu još jedan velik problem s igračima koji su u Europi i koji su silno potrošeni zbog Eurolige, koja je prekopirala NBA: NBA klubovi igraju samo NBA ligu, što nije slučaj s euroligašima. Zaboravlja se da u SAD-u nema prvenstava, kupova...

Srbija i Španjolska

Tako smo došli u situaciju da se otkaze više ne može ni pobrojati, da Španjolska i Srbija ostanu bez svojih najboljih igrača, Llulla i Teodosića, a sve je dovelo do toga da se ništa ne može prognozirati. Doduše, ja smatram da su Srbija i Španjolska još uvijek ispred svih kao glavni favoriti. Nažalost, sustav natjecanja također nije dobar jer skupine raspoređene u četiri zemlje pokazuju da FIBA ima lošu politiku, a još se nakon uvodnog dijela odmah ide u nokaut-fazu, što otvara priliku mnogima.

Tijekom kratkog je pripremnog razdoblja pak bilo milijun utakmica, a to nekad nije bila praksa. Ja recimo imam sedam medalja s Eurobasketa, a mi u pripremama nikada nismo igrali s izravnim konkurentima.

Što se tiče naše reprezentacije, Aco je imao vrlo težak zadatak uskladiti treninge jer je dio igrača bio potrošen, a dio je pak jako dugo bio bez utakmice. Moram se osvrnuti i na otkaze koji su stigli jer dosta naših igrača vodi i savjetuje menadžer, koji nije prijatelj naše reprezentacije.

Ne vjerujem sucima

Velik je to promašaj tih momaka jer, evo, Žižić je sada otišao iz Bostona u Cleveland, gdje neće imati priliku kao što je imao Šarić u Philadelphiji. Reprezentacija pak pati zbog otkaza centara jer je u pripremnom razdoblju bilo vidljivo da imamo problema s obrambenim skokom. Ali čini mi se da Aco sve to jako dobro vodi i da se mi možemo uključiti u borbu za medalje, što bi bila velika stvar.

Po završetku prvog kruga pak se križamo s vrlo neugodnom skupinom u kojoj je recimo Latvija, koja može biti iznenađenje, kao i Gruzija te Crna Gora s odličnim centrima Dubljevićem i Vučevićem te sjajnim Bogdanom Tanjevićem.

Na kraju moram reći da nemam povjerenja u suce jer je ono što se dogodilo u Ljubljani bilo skandalozno, izgubili smo zbog neviđene krađe, a onda sam još pročitao Acinu izjavu da će jedan od tih sudaca biti u našoj skupini u Cluju. To mi se nikako ne sviđa...

Linker
20. travanj 2024 09:14