Foto: Biljana Gaurina / CROPIX / CROPIX
GOST KOMENTATOR SN-A

MIRKO NOVOSEL NAJAVLJUJE MOGUĆE IZNENAĐENJE NA EUROBASKETU Ne bi me iznenadilo da oni odu do kraja...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. rujan 2017. 19:55

PIŠE MIRKO NOVOSEL

Početkom devedesetih, kada su se raspali SSSR i Jugoslavija, mnogi su rekli da od ostatka gotovo ništa ne valja. No, evo od 16 selekcija u osmini finala Eurobasketa četiri dolaze iz bivše Jugoslavije, a četiri iz bivšeg SSSR-a, što govori da se sve ipak kreće u pozitivnom smjeru.

Vjerojatno će među njima biti osvajača medalja, tu u prvom redu mislim na Latviju, koja je pokazala vrhunsku kvalitetu, koja ima iznimnu pas-igru, razrađenu do detalja, što se pokazalo protiv Rusa i Turska i što je, u konačnici, odvaja od ostalih. Ne bi me uopće iznenadilo i da osvoje zlatnu medalju. I zato sam rekao da je dobro da ih ne sretnemo u osmini finala, ne samo zbog sjajnog Porzingisa, nego i zbog sustava koji imaju. Po svemu viđenom strah se pokazao opravdanim.

Druga posebnost je da se prva faza prvenstva igrala u četiri države, a da dva domaćina uopće nisu prošla dalje (Izrael i Rumunjska), jedan je prošao kao posljednji u skupini (Turska), a tek su Finci pokazali visoku kvalitetu i predvođeni iskusnim trenerom Dettmannom i sjajnim Markkanenom pokazali da i u nastavku natjecanja imaju pravo na optimizam. Može se reći da su favoriti protiv Italije u osmini finala.

Slovenci su odlično odigrali skupinu, favoriti su protiv Ukrajinaca u osmini finala, ali onda dolazi Latvija, koja će vjerojatno dobiti Crnu Goru, makar je Boša Tanjević sve to kod Crnogoraca jako dobro složio. No, ovise o Riceu, on mora superinspiriran ako žele prolaz. A on ima problem s ozljedom...

Nijemci predvođenim Schröderom imaju ozbiljne šanse protiv Francuza, koji bez Parkera nisu ista momčad i uopće ne izgledaju kao kandidirati za medalju. Španjolci ne bi trebali imati problema protiv Turaka, makar će trebati izdržati pritisak. Španjolska ima sjajan sastav, ali nema trenera na razini momčadi. Nije Scariolo uspio izgraditi igru s dva Gasola istodobno. Imao je sjajnog Llulla i to ga je vuklo dugo... Da se može igrati protiv njih, može se, što smo mi pokazali. Zato ne dajem Španjolcima prevelike, a posebno ne isključive šanse za zlato. Vidjet ćemo koliko će Pau Gasol to biti sposoban odigrati do kraja.

Očekujem pobjedu Litve nad Grčkom, koja ima sličan problem kao i Španjolska, a ni Litva u tom smislu ne stoji puno bolje. Srbija je, bez obzira na izostanak puno igrača, pokazala da ima sustav, da Đorđević to jako dobro vodi, da ima Jovića i Bogdanovića, koji su možda najbolji par bekova na prvenstvu, važna će biti uloga Marjanovića i Kuzmića... Oni definitivno znaju što žele i kako do toga doći.

Nabrajajući sve mislim da se na ovom prvenstvu jasno vidi diferencijacija momčadi na one koje imaju dobre trenere i one koji ih nemaju, a imaju jake postave. I mislim da će one koje imaju bolje trenere u konačnici dalje dogurati. Ainars Bagatskis, naš Aco Petrović, Boša Tanjević, Saša Đorđević, Henrik Dettmann bolje su postavili stvari, a u završnicama to može biti presudno, čak i više od sjajnih pojedinaca.

Mi čekamo Ruse, optimist sam jer da nije bilo njih i mojih 11-0 s njima, ne bi bilo ni moje Kuće slavnih...

Linker
28. travanj 2024 01:43