AFP PHOTO/ JOSE JORDAN / AFP
USUSRET EUROBASKETU

TROFEJNI SRPSKI TRENER O HRVATSKOJ REPREZENTACIJI 'Dario Šarić ima veliko srce i ponaša se poput vođe, a Bojan Bogdanović je pakao od igrača'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 27. kolovoz 2017. 13:44

Svetislav Pešić (67) ima tri seniorska zlata: bio je prvak Europe s Njemačkom (1993) te svjetski (2002) i europski (2001) prvak sa Srbijom i Crnom Gorom (tada još SRJ). I bio je na klupi one generacije bivše Jugoslavije koja je 1987. u Bormiju ponizila svijet.

U opširnom intervjuu koji je dao srpskim medijima dotaknuo se isprva priče o otkazima u reprezentacijama, ponudio je i svoje rješenje, a onda je progovorio i o favoritima.

- Razlozi odustajanja od reprezentacije mogu biti objektivni, kad je riječ o ozljedama, ali i subjektivni. Sve je više i više otkaza uoči Eurobasketa i reći ću vam zašto je to tako odnosno kako to izbjeći. Naime, bilo bi ih manje da se Eurobasket igra koncem lipnja i u srpnju. Bila bi to veća motivacija za igrače, čak i za NBA igrače.

Za Eurobasket u lipnju

Naime, ovako se propuštaju klupske pripreme.

- Teško je ne biti uz svoj klub do 18. rujna. Neki igrači imaju zajamčene ugovore, mjesta u momčadi, ali mnogi se od njih tek trebaju izboriti za svoj status i njihov je strah razumljiv. Razumljivo je ako se brinu što će se dogoditi ako dođu u klub samo nekoliko dana uoči starta klupske sezone. OK, sezone su duge, ali samo 15-20 igrača sezonu završi tek sredinom lipnja, uglavnom završe prije. A ako se Eurobasket pomakne na lipanj, bio bi gotov do sredine srpnja, pa bi igrači imali najmanje mjesec dana za čistu glavu, odmor. Pomicanje Eurobasketa na lipanj bilo bi bolje za klubove, pa i agente igrača, jer bi se igrači mogli vidjeti na djelu na najvećoj pozornici prije potpisa ugovora za sljedeću sezonu. Osobno, očekujem da FIBA od 2021. vrati Eurobasket na kraj lipnja i početak srpnja.

Upitali su Pešića i za procjenu šansi Srbije nakon serije otkaza.

- Nema Teodosića, Jokića i ostalih i to je velik hendikep. No slične su se stvari događale i ranije. Neki će drugi iskočiti. Velika je odgovornost na Bogdanu Bogdanoviću, koji je jako napredovao, a potpis NBA ugovora dao mu je dodatno samopouzdanje. A on se ne boji odgovornosti, to je uvijek pokazivao.

Tvrde svi da je Španjolska velik favorit...

- Ne mislim da je Španjolska velik favorit. Svi ih, naravno, poštujemo, oni imaju klasu za zlato, ali u nekoliko posljednjih natjecanja oni nisu bili uvjerljivi. Počinju sporije, ona kao da kažu, OK, sad idemo igrati ozbiljno. I to su u stanju zbog individualne snage Gasola, ali vrlo je to riskantno. I ne može trajati dovijeka.

Tko su onda najveći favoriti?

- Opet, najveće šanse i dalje imaju Španjolska i Srbija. Onda dolazi Litva, zbog svoje obrane, timskog duha i kontinuiteta. Osobno, ne mislim da će Francuzi doći do medalje, iako imaju kvalitetu, kao što ne mislim ni da će to poći za rukom Turcima, iako su domaćini. Nisu dovoljno dobri.

Oprezno s Hrvatima

Još je nekoliko reprezentacija koje vrebaju svoju šansu. Pešić visoko cijeni šanse Hrvatske i oduševljen je s naša dva najbolja igrača.

- Hrvatska ima veliko samopouzdanje nakon što je svladala Italiju u kvalifikacijama za Rio, a i tamo je odigrala zapažen turnir. Oni nisu toliko duboka momčad kao Srbija, ali su vrlo motivirani da napokon naprave nešto veliko. Dario Šarić ima veliko srce i ponaša se poput vođe, a Bojan Bogdanović je pakao od igrača, sjajan šuter. Svi moraju biti vrlo oprezni s Hrvatima...

A ostale reprezentacije?

- Ne bih ja podcijenio ni Grčku jer u svom sastavu ima vrhunske euroligaške igrače koji se jako dobro poznaju. Također, Crna Gora ima u reketu sjajne igrače Vučevića i Dubljevića, ali će mnogo toga ovisiti o Riceu, no on mi se zasad ne čini 100 posto zdrav. No poznavajući Bošu Tanjevića znam da će ga on dovesti do potrebne razine kad počne turnir - završio je legendarni trener.

Koji je bio igrač istom tom Boši Tanjeviću kad je Bosna 1979. osvojila naslov prvaka Europe. Iako je Tanjević samo tri godine stariji od Pešića.

I još je uvijek trener.

Linker
20. travanj 2024 00:31