Marko Tomas
 Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
EUROKUP

CEDEVITA UZVRATILA UDARAC Hrvatski prvak dobio momčad koja ih je razbila s 25 razlike. Tomas je bio čovjek odluke

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 16. studeni 2016. 22:22

Cedevita je u 6. kolu Eurokupa došla do treće pobjede. U Domu sportova pala je Gran Canaria 97:90, momčad, koja je na otvaranju sezone hrvatskog prvaka na svom terenu razbila 25 razlike. Međutim, tada Veljko Mršić nije imao Marka Tomasa, koji je u srijedu s 12 poena u posljednje četiri minute (!) utakmice donio Cedeviti vrlo vrijednu europsku pobjedu...

Pierre Jackson se, na žalost, nije na vrijeme oporavio od viroze, koja ga je napala dan prije utakmice, pa je Cedevita na parket istrčala s 11 igrača i Tonijem Katićem u petorci. Da stvar bude gora, Katić je vrlo rano zaradio dvije osobne pogreške, te je Veljko Mršić trebao pribjeći alternativnim rješenjima na “jedinici”. Taj posao su u tandemima odrađivali Babić, Krušlin i James, a u jednom dijelu prvog poluvremena je dva napada organizirao i Musa. Uvodnih 7:0 (Marko Tomas trica u drugoj minuti) su gosti brzo poništili (9:8), ali Cedevita nije dozvoljavala da dođu u vodstvo. Miro Bilan je sjajno koristio to što treću utakmicu zaredom nije igrao Darko Planinić (ozljeda kvadricepsa), a Karlo Žganec je već u prvoj četvrtini upisao tri napadačka skoka. Centri su donijeli 14:8, a Ra’Shad James je s pet uzastopnih poena (dvica i trica) postavili 21:15.

Završnica u stilu

Oba trenera su u srijedu navečer puno rotirala, a više je to dobroga donijelo Situ Alonsu, kojem su veteran Albert Oliver i Kyle Kuric dali odlične minute s klupe. Još se u završnici prvog poluvremena otvorili izvana Sasuu Salinu, koji je do 21. minute stavio četiri trice, tako je zatvorio prvi i otvorio drugi dio, a Gran Canaria je 20-4 za ozbiljnu prednost (64:50) niti četiri minute nakon “velikog odmora”.

U međuvremenu je za Cedevitu debitirao John Shurna, kojem je manje od tri minute trebalo za prvu tricu u novom dresu, ali osam sekundi do kraja poluvremena je spomenuta velika gostujuća serija krenula tehničkom pogreškom - Gianmarcu Pozzeccu. Nakon što je u Beogradu vodio momčad do pobjede, a na klupi će biti sam i u nedjelju protiv Cibone, Talijan se malo zanio u “pripremama” za gradski derbi, te nakon upozorenja suca da mora ostati sjediti - ustao i zaradio tehničku pogrešku.

Time su suci zauzeli kriterij, koji su ispoštovali sredinom treće četvrtine kad je Xavi Rabaseda prvo zaradio osobnu, pa zbog prigovora i tehničku pogrešku, a potom na drugoj strani zbog prekršaja u napadu morao iz igre zbog pet osobnih. Sve to je Cedevita iskoristila za približavanje na 59:66, a ujedno se s pet poena za kratko vrijeme razigrao Džanan Musa. Oduševio je gledatelje na kraju treće četvrtine i alley-oop zakucavanje u kombinaciji Babić - James, ali sve to nije bilo dovoljno da bi se utakmica dovela u egal. Gran Canaria je bez većih poteškoća održavala desetak poena prednosti, nije goste zasmetalo ni to što je Salin nakon udarca glavom u parket sjeo na klupu sredinom treće i tamo ostao 10 minuta.

Šansa se ukazala pet minuta prije kraja kad je Cedevita na 75:81 promašila otvorenu tricu (Babić), polaganje (Arapović) i slobodno bacanje nakon tehničke Aguilaru (Krušlin). O’Neale je pola minute kasnije zaradio nesportsku osobnu pogrešku, Alberto Oliver je tri minute prije kraja dobio tehničku, a devet uzastopnih poena Marka Tomasa donijelo je vodstvo 87:83. Nije bilo dosta, pa je Tomas stavio još jednu tricu, a James zakucao za šest razlike minuti i 10 sekundi prije kraja...

Marko Tomas susret je završio sa 22 poena. Rashad James dodao je 19 koševa, dok je u redovima Gran Canarije najbolji bio Sasu Salin sa 15 koševa.

Poredak:

1. Gran Canaria 4-1 +86

2. Cedevita 3-2 -3

3. Lietkabelis 3-2 -10

4. Nižnji Novgorod 2-2 -38

5. MZT Skopje 0-5 -35

Linker
18. travanj 2024 19:56