REUTERS
'TKO ĆE TO IGRATI KVALIFIKACIJE?'

BIVŠI IZBORNIK ZABRINUT ZA HRVATSKU KOŠARKU 'Nedopustivo je da 15 godina nismo izmislili playa! Naš plasman na SP bit će čudo ravno Sloveniji na EP-u'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. rujan 2017. 01:31

Neven Spahija se odmah ogradio.

- O igri Hrvatske na Eurobasketu ne mogu objektivno govoriti jer sam gledao samo jedno poluvrijeme protiv Mađarske iz Cluja i osminu finala protiv Rusije u Istanbulu, pa ne bi bilo fer...

OK, razumljivo. Uostalom, Neven Spahija bio je u toj koži, izborničkoj koži i na svom primjeru zna najbolje koliko je teško čitati procjene kolega nakon Eurobasketa. Slično je govorio Velimir Perasović, drugi naš euroligaški trener na klupi Efesa, dok je još trajao Eurobasket u Istanbulu.

Trener napravio posao

OK, Spahija je bio u Tel Avivu, jedna od uvodnih skupina Eurobasketa igrala se u tamošnjoj Nokia Areni, a i uhvatio je vremena da pogleda cijele eliminacije. Pa i rasplet u Istanbulu. I tu je imao što za reći.

- Pobjeda Slovenije dokaz je savršeno odrađenog trenerskog posla, koji se pretvorio u veliko čudo. To zlato Slovenije jest. Mogu obrazložiti obje teze. Prva je sjajan posao koji je obavio Igor Kokoškov, a što s tiče druge teze, tu se radi o tome da je Slovenija stigla do zlata s reprezentacijom u kojoj postoje dva ili tri top igrača. Ta dvojica su Goran Dragić i Luka Dončić, a svakako tu treba dodati i Anthonyja Randolpha.

Ajmo malo o Kokoškovu. Neven Spahija bio je asistent u NBA ligi, Igor Kokoškov 17 je godina asistent u toj istoj ligi.

- Riječ je čovjeku s kojim sam u jako dobrim odnosima, o čovjeku koji je izgradio svojim radom veliki imidž u NBA ligi. On je danas asistent u Utah Jazzu, ali on doslovno ne mora brinuti za svoj posao ikada. On će naći posao u bilo kojem klubu u NBA, jer ga toliko cijene. Košarkaški je potkovan, a koliko vrijedi, pokazao je i na ovom Eurobasketu.

Utjecaj NBA lige

Podvukao je Spahija...

- U igri Slovenije se osjetio taj “NBA touch”, bilo je to jasno svakom tko je pogledao jednu utakmicu Slovenaca. NBA liga je najbolja liga, tamo se igra najbolja košarka, tamo se najbolje radi i nije čudo da to onda izgleda tako kad se stvari prenesu na europske parkete.

Kao što se prenijela činjenica da u NBA ligi danas puno toga ovisi o vrhunskom playu. Motoru momčadi. Neven Spahija bio je u Hawksima, gdje je Dennis Schröder izrastao u prvog playa, a on je vukao Njemačku do četvrtfinala, kao što je i Dragić vukao Sloveniju do zlata.

- S Goranom Dragićem se znam godinama i on je definitivno najveća klasa. Kad sam preuzimao Tau Ceramicu, a Gogi je bio klinac, s potpisom ugovora u Tau, nisam ga dočekao na prvom treningu jer ga je klub već otpustio prije nego sam ja došao.

A ta priča o playu?

- Zar to nije uvijek bilo tako? Po meni ne postoji košarkaška momčad koja želi računati na velike stvari, a da nema vrsnog playa. Od njega sve kreće. Postoje iznimke, postoji Rusija koja je došla od olimpijske bronce pod Blattom u igri koja nije bila igra s klasičnim playom. Ili ono što je igrao Dražen Petrović, koji je s pozicije “dvojke” igrao playa. Ali to su incidenti, to nije pravilo.

Nema dovoljno hrabrosti

A Hrvatska već godinama tapka u mjestu jer playmakeri su kod nas doslovno incidenti.

- Nemam kompletan uvid u problematiku, ali mislim da tu sve kreće od hrabrosti domaćih trenera. Ne volim govoriti o sebi u prvom licu, pa ću koristiti termin “mi”. Eto, posljednje playmakere u reprezentaciju smo uveli mi. Tada su u reprezentaciji krenuli igrati Zoran Planinić, s kojim je to bilo nešto lakše, jer sam ga vodio na SP u Japanu za mlade. Ali onda smo uveli i Roka Ukića u reprezentaciju, zajedno tada s Markom Tomasom. E, sad, mi od tada nismo izmislili niti jednog playa. U posljednjih 15 godina! I to je nedopustivo. Što se tiče reprezentacije, tada nije bilo problem uvrstiti klinca, puno je veći otpor bio kad smo trebali nekog klinca uvesti u klub. I tu se radi samo o tome, o hrabrosti.

Čude me Rađine izjave

Današnja košarka u Hrvata je sport koji živi u prošlosti. Legende žive u sedamdesetima, ostali u najboljem slučaju u devedesetima. A 2017. je godina. Evo, Mirko Novosel još uvijek govori o sto dana priprema.

- Ali to je u današnje vrijeme neprovedivo. Postoji NBA pravilo koje govori koliko dana prije natjecanja može igrač biti na pripremama. Mirko je u ono vrijeme koristio mogućnosti u okviru vremena i radio je to vrhunski, no, to nema veze s ovom situacijom danas jer su potpuno drukčije okolnosti na snazi. U isto vrijeme, NBA je najjači, nikada po meni nije bio jači, pa me čude izjave Dine Rađe, koji govori o tome da NBA sada nema veze s onim što se tamo igralo u devedesetima. To jednostavno nije točno. Ovo sada je najbolje što postoji. I o tome govori cijeli biznis koji se vuče oko te lige, kvaliteta NBA igrača, njihove sposobnosti...

Hrvatska je u međuvremenu dobila novog izbornika, na klupi je Ivica Skelin, koji će odvesti reprezentaciju kroz kvalifikacije za SP.

- Moram reći da sam jako zabrinut. Pred Skelinom i ljudima iz HKS-a je težak izazov, a iz ove perspektive mi se čini da bi odlazak Hrvatske na SP 2019. bio jednako čudo kao slovensko osvajanje Eurobasketa!

Dosta teška konstatacija.

- Govorim to iz razloga jer smo prvi puta u poziciji da moramo promijeniti reprezentaciju, ali ne način da je pomlađujemo, što je do sada bio slučaj. Ako iz reprezentacije odlaze stariji igrači, njih petorica, a svi mladi koji svojim talentom zaslužuju biti na njihovim pozicijama su u NBA ligi i neće moći igrati na kvalifikacijama, onda dolazimo do pitanja tko su ti ljudi koji će igrati. Oprostite, ja među onima koji su ostali ne vidim kvalitetu, onu koja može donijeti neke velike stvari. I čeka nas vrlo težak zadatak jer kvalifikacije će biti teške i neizvjesne.

Doveo sam 12 igrača

Ajmo još malo o Eurobasketu, što se mora dogoditi da Luka Dončić ne bude prvi pick NBA drafta?

- Može se dogoditi samo to da neka momčad koja bude birala prva na toj, Dončićevoj poziciji, ima nekog igrača oko kojega se već sve vrti, pa se tu napravi neka “kemija”, kako su to ove godine napravili Celticsi. Lani smo u Hawksima vodili razgovor o Dončiću, gdje sam rekao da je on kandidat za prva tri mjesta na NBA draftu. Pitali su me zašto, a on je to i nadmašio kroz ovaj Eurobasket.

I za kraj, kako teku pripreme Maccabija?

- Doveli smo 12 novih igrača, slažemo, uigravamo se. Tek nam slijede sada ozbiljniji turniri, gdje ćemo se ogledati s boljim protivnicima i na temelju toga vidjeti gdje smo u odnosu na ostale uoči početka Eurolige.

​Neven Spahija u svom povratku u košarkašku Europu. Maccabiju će pokušati udahnuti nešto tog, kakao je rekao, “NBA toucha”, a što će biti s Hrvatskom...

E, to ćemo svi vidjeti.

Linker
19. travanj 2024 12:56