Dragan Bender
 Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
RITAM SPORTA

KOLUMNA TVRTKA PULJIĆA Centimetri su tu, a tehnike nema! Hrvatska do Svjetskog prvenstva treba izmisliti još barem pet vanjskih igrača

Do SP-a u Kini mora se doći i treba izmisliti još barem pet vanjskih igrača. Za centimetre ne brinite, nikada nismo stradavali zbog visoke linije
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. listopad 2017. 21:11

Za ovisnike, a znam da ih ima dovoljno, krenulo je doba godine u kojemu će jutra biti teška, a podočnjaci veliki. Kao podsjetnik na besane noći. Ljudi o kojima pišem nisu “party-animalsi”, nisu niti spremni za hospitalizaciju. Oni samo ne spavaju zato što vole. Ovisni su o ljubavi, a košarka je na kraju dana ljubav.

Kad, k tome, shvatiš da je to što će pogledati u gluho doba noći milijun puta bolje od onoga što možeš uhvatiti ili na tribinama ili na TV-u u pristojna vremena, onda ćeš početi slagati raspored prema onome koji se složio u New Yorku.

Krenuo je NBA, a to znači da od sada pa do sredine lipnja nema spavanja barem dva-tri puta tjedno. Ako ste prosječni ovisnik. Za teže slučajeve, a ima i takvih, bez brige, ne znam što bih savjetovao. Možda league-pass, pa barem onda tih dva-tri puta tjedno pogledati koju odgođenu snimku. I tako sačuvati san. Ponekad i zdravlje.

Krenula je sezona u kojoj je na NBA parketima šest hrvatskih igrača. Petorica imaju 23 i manje godina, preostali je Bojan Bogdanović kojemu je 28. Osim Bogdanovića, koji je već četvrtu sezonu u NBA ligi, pa i Darija Šarića, koji je ipak stigao do NBA kao igrač koji je nekog vraga prošao u svom košarkaškom odrastanju, ostatak društva je na školovanju. Čak i Mario Hezonja, kojemu je ovo treća sezona, jer peti pick NBA drafta igra posljednju sezonu rookie-ugovora i o njoj će mu ovisiti NBA budućnost.

Bender u borbu pod reket

A posljednje dvije utakmice u ozbiljnoj je rotaciji i s finim rolama u Orlandu. Ozlijedio se Aaron Gordon pa Hezonja igra na poziciji “stretch četvorke”. Za one koji su u njemu vidjeli playa, zvuči kao poraz. Ali Nikola Vujčević, čovjek koji je prije koji dan u Magicu brojao do 44, kazao nam je u Cluju da je Hezonja na toj “lažnoj četvorci” jako upotrebljiv.

I eto, od tih šest igrača koji su NBA, stigli smo do činjenice da ih petorica pune dvije unutarnje pozicije.

Štoviše, izuzev Bogdanovića i Hezonje, ostalu četvoricu mogli bismo često gledati ove sezone na pozicijama “petice”. Tu se Dario Šarić, znamo to dobro, jako dobro snalazi i iz ove perspektive nije jasno zašto tu poziciju nije više igrao za reprezentaciju. Najviše je na njoj bio za vrijeme Petrovićeva mandata na kvalifikacijama za Igre u Torinu, a tamo je Hrvatska unazad dva ljeta i najbolje igrala.

OK, punit će Dario i svoju prirodnu “četvorku”, ali kad Joel Embiid ne bude u momčadi, a nitko tko je potpisao na 150 milijuna nije odigrao manje utakmica od njega u karijeri, bit će tu puno minuta na “petici”.

Na kojoj, shvatili su to i u Phoenixu koji je u rekonstrukciji, može davati i Dragan Bender. Kažu, ojačao je, može sada u borbu u reketu, a uvijek je ispod obruča dobro imati tipa od 216 cm. Koji, usput, može staviti tricu. Što, recimo, nisu u stanju, barem za sada, Ante Žižić i Ivica Zubac.

Oni su čiste “petice”, prvi je u Cavsima, upisao je u noći sa subote na nedjelju i prve minute, ali u vrijeme kad se Cleveland već raspao. I takvih će minuta biti još. Onih “živih” ove sezone, čini se, nešto manje.

A isto bi se moglo dogoditi i Ivici Zupcu, kojemu su tepali cijelo ljeto, divili se kako se stanjio, a onda su na Brooka Lopeza dodali i Andrewa Boguta ne bi li Zupca konačno zatvorili.

Jedina dobra stvar vezana za Zupca jest činjenica da će Lakersi vrlo brzo prestati maštati o doigravanju, pa će Zubac imati više prilika za igru. Slično je bilo i prošle sezone.

Traži se i razvoj i rezultati

Sve ovo, barem što se tiče reprezentacije, može se pretvoriti u priču po kojoj bi, ako se plasiramo na SP Kinu, mogli imati na pozicijama “četiri” Šarića i Hezonju, a na “peticama” Bendera, Žižića i Zupca. Neka je Hezonja i na “tri”, a Bogdanović, koji će još biti tu, na “dva”, uostalom, oni uvijek u FIBA košarci mogu preuzimati igrače na svojim pozicijama, ostajemo i dalje bez bekova. Samo oko jednog nema spora, ali njemu je 31 godina i on se zove Kruno Simon.

Neka je to sedmi. Treba za Kinu izmisliti još pet vanjskih igrača. Za centimetre ne brinite, mi ionako nikad nismo stradavali zbog visoke linije.

Kako naći bekove? To je zadatak za Ivicu Skelina, novog izbornika. Kvalifikacije koje slijede trebaju isprofilirati vanjske igrače, ljude koji igraju s loptom i mogu obraniti takve.

Pri tome se moramo plasirati na SP u Kinu. Bez SP-a, nema ni Tokija.

Zato je Skelinov posao težak. On mora razvijati, ali i tražiti rezultat. A nama jedino ne nedostaju centimetri. Treba, međutim, i nešto tehnike...

Linker
20. travanj 2024 20:50