Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
UOČI EUROBASKETA

KOŠARKAŠI NAM SPREMAJU VELIKE STVARI Aco nakon dvije jake pobjede blista: 'Ne znam tko će moći braniti Hrvatsku kada njih dvojica budu igrali zajedno'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. kolovoz 2017. 16:57

Bio je to blitz-krieg u Orleansu. Hrvatska je odigrala svoje prve utakmice nakon godinu dana i poraza u četvrtfinalu Igara u Riju i odmah sredila Francusku, treću s posljednjeg Eurobasketa (92:87), a onda i Litvu (82:80), finalista Eurobasketa 2015.

- Dodajmo tome i da smo lani u Riju dobili Španjolce, zlatne s tog Eurobasketa - dodaje Aco Petrović, nastavljajući:

- A to samo govori da smo posljednja dva ljeta došli do razine u kojoj smo u stanju pobjeđivati i najbolje. Ulazimo tu negdje...

Petrović je, čekajući na pariškom aerodromu ukrcavanje za let za Zagreb, skicirao dojmove iz Orleansa.

Jako dobar šut

- Dobili smo dva medaljaša s prošlog Eurobasketa, a jedino mi je žao što smo u završnici utakmice protiv Litve, je li zbog dekoncentracije ili energetskog pada, dopustili Litavcima da se vrate u utakmicu, u kojoj smo bili bolji cijelo vrijeme. S nekoliko nekontroliranih izgubljenih lopti, s nekoliko banalnih pogrešaka smo im dopustili šansu. Svjesni smo gdje smo, ali opet od te dvije utakmice ne treba raditi euforiju. Znamo i što moramo raditi.

Petrović je momčad imao na okupu samo šest dana uoči odlaska u Francusku.

- Imali smo postavljene osnovne elemente napadačke igre, a od Opatije ćemo raditi na detaljima, poput izvođenja prekida, sa strane i ispod koša, kao i minimum postavljanja kontinuirane akcije da bismo u Opatiji bili još potkovaniji.

Uoči odlaska u Francusku Petrović je izjavio da traži odgovore na pitanja s kojim bi igračima mogao proširiti osnovnu rotaciju, je li te tražene odgovore i dobio?

- U prvoj utakmici svi koji su ušli s klupe reagirali su fantastično. Imali smo 40-ak poena direktno s klupe. U drugoj utakmici nas je poremetilo to što nije igrao Roko, a i možda sam, nakon što sam vidio roster Litavaca s puno centara, prenaglio što sam Žorića odlučio odmarati jer, nedostajao nam je skakač, otvorio nam se problem defenzivnog skoka. Oni su imali 12 napadačkih skokova u prvom poluvremenu, a da smo kontrolirali barem 50 posto tih skokova, imali bismo već na poluvremenu 15-ak poena prednosti.

No, Hrvatska je imala vrlo pristojan šut za ovaj dio priprema.

- Iznenađuju me dobri postoci šuta, ali ne mislim da tu treba što rušiti. Nismo niti ciljano gađali da to tako bude u ovom dijelu, iako smo radili i na šutu, uz ostalo. Sada sve to treba produbiti, na šutu nastaviti raditi, iako je to bilo već i sada sasvim solidno.

Kreacija na vrhu reketa

Želio je još nešto podvući.

- Hrvatska ima dva igrača koji strašno su dominantni s loptom, pa Šarića i Bogdanovića ne želim sputavati kroz egzaktne sheme. Njima želim otvoriti prostor jer bi bilo suludo ograničavati ih.

Opet, svi koji su gledali, morali su ostati zabezeknuti kako su obojica izgledali u ove dvije utakmice. Kao da iza sebe nisu imali pauzu od tri-četiri mjeseca bez utakmica. Kao da smo ih ostavili tamo na koncu turnira u Riju...

- Nisam iznenađen jer sam to vidio i na treninzima. OK, ne mogu govoriti da je to bilo na ovoj razini, ali naznaka je postojala i na treninzima. Moramo im dati, posebno Šariću, na vrhu reketa kreacije, samo što Šiši mora prepoznavati kad treba otići po poene, kad treba iznuditi faul. Protiv Litve je imao Bendera, recimo, na boku, pa mu nije otvorio...

I da ne baca loptu preko cijelog terena u posljednjoj minuti kao što je to bio slučaj protiv Litve...

- Ma, da, ali to je bio pad koncentracije. Raspodjela minutaža je bila važna, ali...

Bogdanović i Šarić su uzeli najveći dio minutaže, no, obojica dolaze lakše u formu kroz igračke minute. I dovoljno su velike “životinje” da su to u stanju istrpjeti već u ovom dijelu priprema.

Šarić kao treći play

- Njima to u krajnjoj liniji i odgovara. No, Francuska i Litva kao protivnici su nešto što nam je odgovaralo. Bolje je dobiti takve utakmice svjestan što si pogriješio, nego izgubiti i opet biti svjestan što treba popraviti. Mi smo svjesni gdje smo griješili, no činjenica je da smo se protiv Francuske bolje adaptirali na obranu od picka u drugom poluvremenu.

Za vrijeme turnira u Orleansu Petrović je dao izjavu tamošnjim medijima. Dosta znakovitu. Glasila je otprilike, “ne znam tko će moći braniti Hrvatsku kad budu Šarić i Bender igrali zajedno, a Šarić pri tome bude play.”

- Svi će Bendera braniti s krilnim centrom, a Šarića s centrom i u tom se trenutku on nama pretvara u trećeg playa, iza nominalnog playa i Simona, pa će to biti velika enigma za mnoge protivnike. Kad se Dario i energetski podigne, bit će to OK. Čak mi se čini da ovoga trenutka kad primi loptu i prenese je, to radi i prebrzo. Trebao bi pričekati sekundu-dvije da se ostatak petorke postavi, pa onda napasti protivničke centre. To nitko drugi u Europi nema.

Simon je dosta igrao na playu u obje utakmice.

- Bio sam i prisiljen, Roko je osjetio zatezanje u listu, nismo ga imali utakmicu i pol. A Popović, vidjelo se to najbolje u prvoj utakmici, sjajan je kad nije u ekstremnoj minutaži. Kad je unutra dva puta po osam-devet minuta. S te strane sam se morao prilagođavati. Sada čekamo Rokove nalaze pa ćemo se prema tome adaptirati.

Linker
19. travanj 2024 00:37