Damir Krajac / CROPIX
ATMOSFERA JE KLJUČ

LEGENDA HRVATSKE KOŠARKE OBJASNILA KLINCIMA KOJI SU REKLI NE REPREZENTACIJI 'Ljetna NBA liga nije i ne može biti bolja za pokazivanje od Eurobasketa'

STOJKO VRANKOVIĆ Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza na prvom okupljanju pred reprezentativno ljeto koje će kulminirati Europskim prvenstvom, a koje je počelo s nekoliko otkaza mladih igrača
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. srpanj 2017. 20:34

Stojko Vranković stigao je u Sveti Martin, pozdravio je igrače B reprezentacije, kazao im je da ih i ne tretira tako, jer će neki od njih završiti u A selekciji, a dosta njih bit će i dio reprezentacije kad krenu kvalifikacije za SP u studenom.

Nakon toga Vranković je sjeo preko puta novinara i kazao svoja očekivanja uoči vrelog košarkaškog ljeta.

- Kao i kad smo lani kretali, špurijus mi je dobar. Na žalost, nitko od nas ne voli kad se dogode otkazi. Jesu li oni realni ili nisu, što je, tu je. Mi ćemo se maksimalno truditi da reprezentaciji pomognemo, da ih uputimo, da im sve olakšamo, a onda ćemo vidjeti.

Dobar duh svlačionice

Postoje li nešto vezano za otkaze naših igrača što je predsjednika iznenadilo, možda i razočaralo?

- Ako je netko otkazao reprezentaciju, a tu postoji realni razlog, ozljeda recimo, onda tu ne možemo ništa. A ove druge stvari... Ja sam sve prošao u karijeri, znam i što je Ljetna liga i što ona znači za visokog igrača. Shvaćam da se tu gleda i igračka egzistencija i to mi je normalno. Međutim, kad postoji otvorena priča s reprezentacijom, onda je to nešto drugo. Reprezentacija je nešto sasvim različito od Ljetne lige. Čeka nas Eurobasket, tu će biti 24 najbolje reprezentacije Europe i tu po meni ima puno više prostora za pokazati se i dokazati, nego što se to ima na Ljetnoj ligi. To je moje mišljenje. Kao igrač, kapetan, predsjednik, ma, sve sam prošao. Ako govorimo o kvaliteti ili prosperitetu, ne može mi netko govoriti o tome da je Ljetna liga bolja od reprezentacije jer to sigurno nije tako.

Zadar, 050914.
Bivsi kosarkas Stojko Vrankovic u dvorani Jazine za SD-u.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Stojko Vranković

U reprezentaciji su ponovo Popović, Žorić, Tomas, a svi oni trebali bi se uklopiti u kemiju koja je kreirana lani?

- Naša kemija, naše zajedništvo kreirano lani jest naša osnova. Krenuli smo lani iz Svetog Martina, gdje smo i sada, prema Torinu i nitko tada nije znao ni kad idemo, niti zašto idemo tamo. I dogodila se lijepa priča. Stvoren je taj pozitivni duh svlačionice, napravili smo kult i to je osnova. I vjerujem da će tako biti i dalje.

Sada je Vranković u poziciji predsjednika. Što nastoji promijeniti od odnosa koji mu su kao igraču smetali kod Saveza?

- Uvijek se gleda na optimalne i kvalitetne uvjete koje Savez daje igračima za vrijeme priprema. Uvijek je tu ista priča, pokriva se dekom onoliko koliko je ona duga. Dat ćemo sve od sebe da bi sve selekcije imale maksimalne uvjete i da uvijek budemo tu za njih.

Politika FIBA-e

U govoru igračima istakli ste da ste otvoreni za svaki razgovor.

- Apsolutno smo tu, bilo tko iz Saveza, stručnog stožera. Želimo od reprezentacije stvoriti obiteljski ugođaj, u kojemu će uvijek biti netko s njima, a ako nismo fizički kraj njih, naš telefon je uvijek tu za njih.

Koji je rezultat zadovoljio predsjednika HKS-a na koncu ljeta?

- Teško mi je to reći. Želja mene kao predsjednika jest da odemo do kraja, a iskreno osjećam da smo u stanju odigrati sa svima, to smo dokazali i lani i u Torinu i u Riju. Te će se utakmice odlučivati u nekoliko koševa, u jednoj lopti. Moramo biti oprezni jer nas nakon skupine u Istanbulu čeka nokaut od osmine finale, to je 40 minuta...

Što mu daje nadu, dobre sezone naših vodećih igrača?

- Da smo kompletni, bilo bi još bolje, ali i ovako imamo podlogu za stvoriti dobru momčad, bit će dobar ugođaj, a ako se ponove Torino i Rio, onda smo sposobni napraviti dobar rezultat.

Što se tiče mlađih selekcija, tu je cilj vratiti se s U-18 i U-20 u A diviziju?

- To je svakako cilj. U mlađim kategorijama je nama baza za budućnost. Naša je želja da igraju u A diviziji.

Kako komentira novo zaoštravanje sukoba između FIBA-e i ECA-e, po posljednjim informacijama euroligaški igrači neće moći igrati za reprezentacije u studenom i veljači kad su na programu kvalifikacije za SP?

- Za sada sve to ne bih komentirao. Čuo sam još prije nekoliko mjeseci da se ECA sprema na nešto takvo, ali pričekajmo. HKS je član FIBA-e i moramo provoditi politiku FIBA-e, moramo to poštivati. Naša je zadaća štititi naše interese, štititi interese naše lige, naših klubova. Na neke stvari se jednostavno ne može utjecati, nego ih moraš prihvatiti takvima kakve jesu.

Otvoreni za ABA ligu

Prva godina jedinstvene A-1 lige pokazala se kao odlično rješenje, međutim, sada smo u poziciji da se dva kluba (Zagreb i Jolly) još uvijek nisu prijavila za Premijer ligu...

- Problem financija je globalan, nije to samo problem nekih klubova u Hrvatskoj, nego većine. Mi ćemo nastojati kroz sponzorstva olakšati klubovima financijske izdatke i to nam je cilj, to je ono što želimo. Ulagat ćemo i u mlađe kategorije, krećemo s jedinstvenom kadetskom ligom, kao što ćemo dati pozornost završnicama svih mlađih kategorija, a tu je i mini-košarka. Kao Savezu velika nam je želja olakšati klubovima i smanjiti njihove izdatke.

Kakvi su odnosi s ABA ligom, postoji li tu šansa za dogovor, s obzirom na termine utakmica u novoj sezoni?

- Mi smo otvoreni za bilo kakav razgovor, konstruktivan razgovor. Čak smo dobili najavu nakon svršetka sezone da će se u te razgovore ići nakon Eurobasketa, možda i ranije. Tu smo, želimo razgovarati. Nama je interes da štitimo domaće prvenstvo i naše klubove. No, spremni smo za razgovor.

Linker
19. travanj 2024 21:35