Vranković
 Ranko Suvar / Hanza Media / CROPIX
STRATEGIJA HRVATSKE KOŠARKE

'NEKI OTKAZUJU REPREZENTACIJI, PA ONDA IDU PLIVATI S DUPINIMA' Postoji igrač koji je pet puta otkazao Hrvatskoj: 'Takve treba ignorirati i to činimo'

STRATEGIJA HRVATSKE KOŠARKE U Zagrebu održana zanimljiva panel-diskusija o stanju domaćeg ‘loptanja pod obručima’, prezentirane ideje za bolje selektiranje igrača i edukaciju trenera, a u fokusu je bila nacionalna vrsta i kako unaprijediti rezultate
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. studeni 2017. 13:55

U zagrebačkom hotelu Antunović u utorak je, u suradnji s marketinškom tvrtkom Neki Daniels održana zanimljiva prezentacija. Hrvatski košarkaški savez pokazao je što je napravio unazad dvije godine otkako više nije u rukama Danka Radića i predstavio strategiju naše košarke u budućnosti.

Kadetska liga

I bila je to odlična ideja Saveza, a šteta je samo što cijeli događaj nije privukao više posjetitelja, odnosno, mogla je cijela priča biti predstavljena širem sloju ljudi.

Joke Vranković, glavni tajnik, u svom se izlaganju dotaknuo situacije koja je zatečena po ulasku u Savez, a odmah se reagiralo u Hrvatsku ligu, koja je, po mišljenju ljudi iz HKS-a, ključna za bolje dane naše košarke.

- Nekada su klubovi plaćali kotizaciju za natjecanja u visini od 160.000 kuna, danas je ona oko 61.000 kuna jer smo nabavili generalnog sponzora.

A liga je važna zbog sve manjeg udjela naših igrača na najvećoj pozornici.

- Ne govorimo tu o NBA igračima jer oni su vrhunski talenti. Ostanimo kod Eurolige, tamo smo u sezoni 2001/02. imali 44 igrača, igrali su tada tu Euroligu i Cibona i Zadar, a u posljednjih šest godina tri godine Hrvatska nije imala predstavnika u Euroligi. Uključujući posljednje dvije, a tada smo imali u Euroligi, lani pet, danas samo četiri igrača - podvukao je Vranković.

Ideja Saveza je napraviti, kaže glavni tajnik, “trijažu”, pa se kreće s jedinstvenom kadetskom ligom, nastavlja se kroz Prvu ligu i onda je tu HT Premijer liga.

- Time ćemo našim mladim talentima omogućiti kvalitetan razvoj, a ne da odlaze u kadetskom stažu u inozemstvo.

U cilju popularizacije košarke pokreće se i tv-emisija na Areni, veliko je zanimanje za organizaciju završnice Kupa Krešimir Ćosić, a u suradnji s KIF-om provedena je obuka trenera, njih 150 je dobilo “papir”, provodi se i dijagnostika svih igrača u mlađim selekcijama. Iza te dijagnostike - koja je već danas među vodećima u Europi, a cilj je napraviti najbolju takvu skrb i registre igrača u Europi (s novcima iz EU fondova) - stoje Damir Knjaz i Tomislav Rupčić s KIF-a.

Danira Bilić i Anđa Jelavić predstavile su planove i za košarkašice, koje su ovoj garnituri Saveza jako važne. Bilić je kazala da je cilj omasovati broj košarkašica i sačuvati klubove. Kotizacija za klubove je nekada bila 70.000 kuna, a uskoro će pasti na 33.000 kuna po klubu. Ženskih klubova imamo 46, muških 272...

Stojko Vranković kazao je pokoju i o financijama.

- Kad sam postao predsjednik Saveza, prije godinu dana imali smo veliki problem s dugovima nastalim na Eurobasketu 2015. I sada nas to brine, ali se nadam da ćemo riješiti te probleme. I da, treba nam rezultat A selekcije i sve što radimo, radimo u cilju da ga dobijemo.

Problem s bekovima

Bila je to panel-diskusija, a tema oko reprezentacije zaintrigirala je mnoge.

- Imali smo i objektivnih problema, Aco Petrović ostao je bez važna dva igrača na Eurobasketu, bez Luke Babića i Marija Hezonje, a mi imamo problem s bekovima - dodao je Joke Vranković.

Josip Sesar bio je dio onih koji su diskutirali, upozorio je na određene priče o nedisciplini za vrijeme reprezentativne akcije.

Stojko Vranković tu je odgovorio:

- Bio sam s tim dečkima cijelo vrijeme i imali smo samo jedan problem.

A dio diskusije bili su i novinari, Dražen Brajdić iz Večernjeg lista upitao je o mišljenju Saveza o strancima.

- Po meni oni donijeli ništa nisu dobro - kazao je Stojko, a njegov prezimenjak Joke dodao:

- Kod Drapera je bila situacija da je on bio igrač koji je bio u hrvatskom klubu, nije mu sve bilo novost i kao takav se lakše asimilirao.

Bilo je pitanja i o kultu reprezentacije, o otkazima koji su pogodili reprezentaciju ovo ljeto.

- Netko kaže da otkazuje zbog Ljetne lige, a onda pliva s dupinima i ne mislim da je to sve skupa bolje nego u isto vrijeme biti u reprezentaciji. Mi smo uvijek ti koji moramo davati odgovore zašto netko otkazuje, a to bi novinari trebali pitati te igrače - rekao je Stojko Vranković.

Jednog, koji je otkazao otprilike pet puta, a riječ je o Leonu Radoševiću, pokušali smo pitati u Zadru, kad je ove godine stigao na turnir, ali je odbio razgovarati s hrvatskim izvjestiteljima, pa se postavlja pitanje treba li takve, koji kontinuirano otkazuje, baš Savez javno prokazati...

- Treba ih ignorirati i to činimo - uslijedio je odgovor.

Barem jedna pobjeda

Povela se između Sesara i Stojka Vrankovića diskusija i što je to pritisak igranja za reprezentaciju, a obojica su se složila da pritisak i sport ne idu jedno bez drugoga.

Dino Rađa, predsjednik Stručnog savjeta, kazao je neki dan u intervjuu Večernjem listu da je cilj na Eurobasketu 2021. igrati četvrtfinale, pa je bilo zanimljivo čuti je li to Rađino osobno mišljenje ili strategija Saveza?

- To je njegovo osobno mišljenje - jasan je bio predsjednik Stojko.

Na koncu svi su se složili da je na startu kvalifikacija za SP, na utakmicama protiv Nizozemske i Italije, važno ostvariti barem jednu pobjedu kako bi se mirnije dočekale utakmice u veljači s Rumunjskom i Nizozemskom, obje u Hrvatskoj. Za posljednje dvije utakmice u skupini, gostovanja kod Italije i Rumunjske u lipnju, na dispoziciji će biti i NBA igrači, Bojan Bogdanović i Dario Šarić prije svih...

Linker
20. travanj 2024 00:58