Ronald Gorsic /Hanza Media / CROPIX
NOVO STARO IME

POTRAGA PRED KRAJEM Konačno rasplet oko pitanja košarkaškog izbornika, Dino Rađa raspetljao gordijski čvor

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. siječanj 2017. 21:35

Na e-mail adrese članovi Stručnog savjeta u četvrtak popodne dobili su izvještaj Dina Rađe, predsjednika istog tijela, nakon što je on obavio razgovore s potencijalnim kandidatima za izbornika.

U tom mailu stajao je i prijedlog Dina Rađa, a to je da slijedom provedenih razgovara s kandidatima Rađa predlaže da izbornik ostane Aco Petrović, čovjek koji je sjedio na klupi reprezentacije i proteklo ljeto te preko Torina odveo Hrvatsku za Rio, a Igre je Hrvatska zaključila na petom mjestu.

- Prijedlog je da to bude Aco Petrović, jer je on u ovom trenutku najbolji izbor za Savez, za igrače i sve. Sada nam predstoji da nastavimo tamo gdje je bilo dobro i da popravimo ono što nije valjalo proteklo ljeto - kazao je Rađa.

Nakon što se članovi Stručnog savjeta izjasne o Rađinu prijedlogu, pa on postane i pravovaljan, isti se prijedlog šalje na Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza koji će, pretpostavlja se, usvojiti mišljenje struke i imenovati Petrovića za izbornika koji će Hrvatsku voditi svakako na Eurobasketu, a ovisno o sklopljenom ugovoru, možda i duže od toga.


Zagreb, 250916.
Cvjetni trg.
Uprava KK Cibona predstavila momcad i planove za novu sezonu uz druzenje sa prolaznicima.
Na fotografiji: Aleksandar Petrovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Zadovoljni i igrači

- U kontaktu sam bio s Tonijem Kukočem, Aramisom Naglićem i profesorom Knjazom, svi su oni bili upućeni u to što događalo za vrijeme ovog razdoblja pregovora s kandidatima.
U Stručnom savjetu su, osim Rađe, i Toni Kukoč, Aramis Naglić, Damir Knjaz, Veljko Mršić, Damir Mulaomerović, Marijan Mance i Neven Plantak.

​Rađu smo upitali i postoji li dogovor na koliko bi dugo trajao izbornički mandat, jer nas samo mjesec i pol dana nakon Eurobasketa čekaju kvalifikacije za SP?

- Razgovarao sam s Acom dva puta. I jučer smo pričali, dogovoreno je da se razmišlja dugoročno, ali će se nakon svake akcije napraviti analiza.

Dino Rađa je u posljednjih mjesec dana obavio sve potrebne razgovore, bio je u Bambergu gdje je razgovarao s Andreom Trinchierijem, ali i s Velimirom Perasovićem, no čini se da niti jedan od njih dvojice nije zbog klupskih obveza mogao Rađi dati decidirani odgovor. Razgovarao je i s nekim drugim trenerima. S Acom Petrovićem je Rađa, međutim, prvim razgovarao, a nakon tog razgovora, što je i ranije bio predmet spora, Petrović je dao ostavke na sve dužnosti u Ciboni, ustvrdivši da to čini zbog neslaganja s ostatkom klupske vrhuške oko prodaje Ante Žižića u Darušafaku.

Kako bilo, tim si je ostavkama Petrović skinuo s vrata klupske obveze u Ciboni, uz koje ne bi mogao više biti izbornik i nakon svih pregovora koje je vodio Rađa, ispao je Petrović i najprihvatljivije rješenje. S kojim će zadovoljni biti i igrači, koji su to više puta javno rekli. Ali i dobar dio košarkaške javnosti kojoj od početka ove trakavice oko izbornika nije bilo jasno zašto Petrović ne bi ostao na klupi Hrvatske.

Vrijeme liječi sve rane

Doduše, za te nesporazume krivica je i na Petroviću koji je dobar dio ljeta tvrdio da ne želi nastaviti posao s Hrvatskom, čak je i odmah nakon poraza od Srbije u četvrtfinalu Igara to više puta ponovio novinarima u Riju, da bi se samo dva tjedna kasnije predomislio i proglasio “autokandidaturu”, koja, pak, nakon svih ranijih Petrovićevih izjava nije dobro sjela današnjim čelnicima Saveza.
Međutim, vrijeme liječi rane, Petrović će ostati u sedlu, a Hrvatska će, kad krene u pripreme za Eurobasket, već zaboraviti cijelu ovu priču.
I dobro je da je tako. Jer, Eurobasket je velika prilika ove generacije košarkaša, a Hrvatskoj treba onaj pozitivni spirit iz Torina za novi boom...
- U kontaktu sam i sa Stojkom Vrankovićem, mi smo kao Stručni savjet samo savjetodavno tijelo prema UO, a Stojko rukovodi s UO-om i u sve je upućen - zaključio je Dino Rađa.
​Stoga i službenu potvrdu UO-a oko novog imenovanja Ace Petrovića neće trebati dugo čekati.

Linker
18. travanj 2024 21:53