CROPIX
EUROBASKET

REKORD JE PAO! Samo moćni Španjolci imaju više NBA igrača od Hrvata, a mogli smo biti prvi!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. kolovoz 2017. 21:09

Kad počne Eurobasket, 31. kolovoza u Helsinkiju i Tel Avivu, a 1. rujna u Cluju i Istanbulu, na parketu će se prvi put u povijesti pojaviti više od 30 NBA igrača. Zaigrat će ih čak 33, bit će razvrstani u 17 reprezentacija, a samo će sedam reprezentacija biti bez pomoći igrača iz najjače lige svijeta.

Mogli smo biti prvi

Kad još tome dodate popis igrača koji se nisu odazvali ovo ljeto, a dio su NBA lige, bilo da je riječ o svojevoljnim otkazima, ozljedama (Gallinari, Bjelica..) ili političkim nesuglasicama (kao što je slučaj s Enesom Kanterom), a takvih ima čak 27, dolazimo do brojke od 60 NBA-ovaca. Pribrojimo li tu i petoricu veterana koji su se oprostili od igranja za reprezentacije (Nowitzki, Parker, Noah, Gortat, Calderon), onda je ukupan broj onih koji će igrati na Eurobasketu i onih koji su mogli igrati - impozantnih 65 igrača. Valja napomenuti da smo u ovaj zbroj upisali Damjana Rudeža ili Nikolu Mirotića, koji još uvijek nemaju potpisane NBA ugovore za sljedeću sezonu, ali bi mogli ostati NBA igrači. Mirotić sigurno, a ne treba iznenaditi ako Rudež dobije novi ugovor u Orlandu.

Kad ostanemo kod onih koji će se boriti za europski naslov, tu u oči upadaju Španjolci, koji u reprezentaciji imaju čak šestoricu s NBA adresama. Dva Gasola, dva Hernangomeza, Abrines i Rubio.

Iza Španjolca po broju NBA igrača odmah dolaze Hrvati, kojih je, doduše, moglo biti i više nego Španjolaca da su se odazvali Mario Hezonja, Ante Žižić i Ivica Zubac te da je pozvan Damjan Rudež.

Bez obzira na to imamo tri NBA igrača (Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Dragan Bender) i po tome smo odmah iza Španjolaca. Isti broj NBA igrača kao i Hrvatska imaju još Srbija i Francuska. Za Srbe će Eurobasket igrati Miloš Teodosić (LA Clippers), Bogdan Bogdanović (Sacramento Kings) i Boban Marjanović (Detroit Pistons). Za Francuze će pak igrati Evan Fournier (Orlando Magic), Joffrey Lauvergne (San Antonio Spurs) i Boris Diaw (Utah Jazz).

Najava promjena

Po dvojicu NBA igrača imat će Turska (Cedi Osman, Furkan Korkmaz), Latvija (Kristaps Porzingis, Davis Bertans), Litva (Jonas Valančiuans, Mindaugas Kuzminskas), Grčka (Giannis Antetokounmpo, George Papagiannis) i Njemačka (Dennis Schröder, Daniel Theis).

U sedam reprezentacija puno će se toga vrtjeti oko jedinog NBA igrača: Izrael (Omri Casspi), Gruzija (Zaza Pačulia), Rusija (Timofej Mozgov), Italija (Marco Belinelli), Češka (Tomas Satoransky), Slovenija (Goran Dragić), Crna Gora (Nikola Vučević) i Finska (Lauri Markkanen).

Nekidan je Roko Ukić u intervjuu za SN kazao da bi se moglo dogoditi da za pet do deset godina neke posve nekošarkaške zemlje imaju po četiri-pet NBA igrača, što bi jako promijenilo situaciju u njihovoj reprezentaciji, pa na to treba računati u evoluciji košarke u Europi. Recimo, Švicarci ili BiH nisu na Eurobasketu, dakle među 24 reprezentacije u Europi, a imaju po dva NBA igrača (kod prvih su to Clint Capela i Thabo Sefolosha, a kod drugih Jusuf Nurkić i Mirza Teletović).

Ova bi lista mogla biti zanimljiva i u podjeli plijena na koncu europske smotre. Realno, sedam reprezentacija bez NBA igrača (Poljska, Mađarska, Belgija, Velika Britanija, Rumunjska, Island i Ukrajina) po većini prognoza neće vidjeti ni osminu finalu, dakle spadaju u red najgorih reprezentacija koje dolaze na Eurobasket, iako se tu potrebno ograditi u slučaju Belgije, možda i Poljske.

S druge strane Španjolci su sa šest NBA igrača u rosteru favoriti, a u red favorita spadaju i reprezentacije koje ih slijede s po tri NBA igrača u sastavu, poput Srbije i Francuske. Naravno, i Hrvatske.

A mogli smo imati i sedam NBA igrača...

NBA igrači po reprezentacijama

6 - Španjolska (Pau Gasol, Marc Gasol, Willy Hernangomez, Juancho Hernangomez, Ricky Rubio, Alex Abrines)

3 - Hrvatska (Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Dragan Bender)

3 - Srbija (Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović)

3 - Francuska (Evan Fournier, Joffrey Lauvergne, Boris Diaw)

2 - Litva (Jonas Valančiuans, Mindaugas Kuzminskas)

2 - Turska (Cedi Osman, Furkan Korkmaz)

2 - Grčka (Giannis Antetokounmpo, George Papagiannis)

2 - Latvija (Kristaps Porzingis, Davis Bertans)

2 - Njemačka (Dennis Schröder, Daniel Theis)

1 - Izrael (Omri Casspi)

1 - Gruzija (Zaza Pačulia)

1 - Rusija (Timofej Mozgov)

1 - Italija (Marco Belinelli)

1 - Češka (Tomas Satoransky)

1 - Slovenija (Goran Dragić)

1 - Crna Gora(Nikola Vučević)

1 - Finska (Lauri Markkanen)

Ukupno: 33 NBA igrača u 17 reprezentacija

Tko je još od NBA igrača mogao biti na Eurobasketu

Ante Žižić (Hrvatska, Boston Celtics)

Ivica Zubac (Hrvatska, LA Lakers)

Mario Hezonja (Hrvatska, Orlando Magic)

Damjan Rudež (Hrvatska, Orlando Magic)

Paul Zipser (Njemačka, Chicago Bulls)

Nikola Jokić (Srbija, Denver Nuggets)

Rade Zagorac (Srbija, Memphis Grizzlies)

Nemanja Bjelica (Srbija, Minnesota Timberwolves)

Alexis Ajinca (Francuska, New Orleans Pelicans)

Nicolas Batum (Francuska, Charlotte Hornets)

Rudy Gobert (Francuska, Utah Jazz)

Timothe Luwawu (Francuska, Philadelphia 76)

Frank Ntilikina (Francuska, New York Knicks)

Ian Mahinmi (Francuska, Washington Wizards)

Luol Deng (V. Britanija, LA Lakers)

Kostas Koufos (Grčka, Sacramento Kings)

Tyler Dorsey (Grčka, Atlanta Hawks)

Danilo Gallinari (Italija, LA Clippers)

Domantas Sabonis (Litva, Indiana Pacers)

Srege Ibaka (Španjolska, Toronto Raptors)

Nikola Mirotić (Španjolska, Chicago Bulls)

Omer Ašik (Turska, New Orleans Pelicans)

Ersan Ilyasova (Turska, Atlanta Hawks)

Enes Kanter (Turska, Oklahoma City Thunder)

Alex Len (Ukrajina, Phoenix Suns)

Joel Bolomboy (Ukrajina, Utah Jazz)

Ogugua Anunoby (V. Britanija, Toronto Raptors)

Napomena: na popisu nema NBA igrača koji su se oprostili od igranja za reprezentaciji: Tony Parker (Francuska, San Antonio Spurs), Joakim Noah (Francuska, New York Knicks), Jose Manuel Calderon (Španjolska, Cleveland Cavaliers), Dirk Nowitzki (Njemačka, Dallas Mavericks), Marcin Gortat (Poljska, Washington Wizards)

Linker
19. travanj 2024 05:25