CROPIX
CRO RAZIGRAVAČI

TKO KAŽE DA HRVATSKA KOŠARKA NEMA 'PLAYA'?! Iskustvo i mladost dvojca iz Zadra dat će kapetanu sve što treba: 'Tu smo i želimo maksimum!'

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 09. kolovoz 2017. 20:30

Uz kapetana Roka Ukića dugo su godina u reprezentaciji igrali naturalizirani razigravači. Jedno vrijeme predstavljao nas je bivši košarkaš Cedevite Dontaye Draper, dok je priliku na Svjetskom prvenstvu 2014. dobio Oliver Lafayette.

Ovaj put to neće biti slučaj. Nakon niza godina Hrvatska ima tri vlastita razigravača, kapetanu su se pridružili Dominik Mavra i povratnik Marko Popović. Pop je igrač Fuenlabrade, a od sljedeće sezone u Španjolskoj će mu se pridružiti Mavra u dresu Joventuta.

Kostur izgleda dobro

- Uvijek je lijepo obući nacionalni dres i biti s momcima, “žrtvovati” još jedno ljeto u nadi da će se napraviti nešto dobro. Nadam se da smo svi spremni u glavi i da ćemo odraditi ovaj dio priprema kako treba i spremni dočekati prvenstvo - kazao je Popović, najstariji član ove reprezentacije.

Samozatajan je bio 35-godišnjak, čije izjave odaju dojam nenametljivosti i potpune predanosti onome što izbornik od njega bude tražio.

- Ne znam, iskreno, što očekivati. Došao sam pomoći koliko se traži od mene i koliko mogu. Ova reprezentacija traje već neko vrijeme u ovom sastavu, mislim na kostur momčadi, i to je izgledalo jako dobro gledajući izvana.

Sveti Martin, 020817.
Toplice Sveti Martin
Pripreme hrvatske kosarkaske reprezentacije za EP 2017.
Na fotografiji: Marko Popovic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Neigranje za reprezentaciju oduljilo se na šest godina, iako...

- Iskreno, već tri posljednje godine trebao sam biti u reprezentaciji, ali nisam najčešće zbog ozljeda. Prošle godine imao sam sitnih fizičkih problema pa mi je bilo jako teško ući u pripreme za Torino zbog prekratkog odmora nakon sezone. Ove godine imao sam dovoljno vremena, čuo sam se s Acom tijekom sezone, pitao me bi li pomogao i rekao sam da hoću budem li zdrav. Tako je i bilo i tu sam, s velikom željom i nadom da se može nešto dobro napraviti.

O brojnim otkazima nije želio previše.

- Nemam ja tu što komentirati. Neki dan je bila presica, na njoj je sve rečeno.

Prošle godine košarkaši su “razmazili” naciju odličnim igrama i rezultatima, no Marko stišava euforiju.

- Ne možemo reći da smo favoriti protiv nominalno slabijih reprezentacija jer gubili smo mi u posljednjih 20 godina i od puno, puno lošijih reprezentacija. Ali isto tako znali smo dobiti puno jače, tako da treba uhvatiti neki kontinuitet. Kad bismo pronašli svoj maksimum, mislim da bi to bilo iznad svih očekivanja.

Borba za mjesto

Dominik Mavra treći je razigravač, koji je mjesto među 14 najboljih izborio odličnim nastupima na Kupu Bore Stankovića u Kini.

- Prvi put sam u programu A reprezentacije i osjećaj je sjajan. Veselim se svemu što se događa. Mislim da smo u Kini sve odradili korektno, ostaje žal za tom finalnom utakmicom, iako je cilj postignut.

Sada se treba okrenuti puno većem izazovu, uhvatiti mjesto među 12 igrača koji će putovati u Rumunjsku.

- Ukić i Popović su ispred mene i ja tu gledam da im pomognem koliko mogu. Naravno, na izborniku je da odluči hoću li biti tu ili ne - rekao je 23-godišnji Zadranin, koji je ovog ljeta prešao iz makedonskog Karpoša u Joventut.

- Presretan sam. Bio sam već vani dvije godine, a Španjolska je idealna sredina za nastavak inozemne karijere.

Linker
16. travanj 2024 13:44