Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
KVALIFIKACIJE ZA SP

VELIKI POVRATNIK U HRVATSKU REPREZENTACIJU OBJASNIO ZA SPORTSKE NOVOSTI 'Nisam ja otkazao Eurobasket, nego je Aco mene otpisao'

MIRO BILAN Povratnik u reprezentaciju trebao bi biti veliki oslonac izbornika Ivice Skelina u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 21. studeni 2017. 18:16

Mire Bilana godinu dana nije bilo u košarkaškoj reprezentaciji, a kako ga pola godine nije bilo ni u medijima, tema njegova otkaza tadašnjem izborniku Aci Petroviću bila je aktualna i u ponedjeljak kad se u Zagrebu okupila nova Hrvatska, koju ovaj tjedan čekaju prve dvije utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. U njima bi, pak, Bilan, odnedavno član Strasbourga, trebao biti veliki oslonac novog izbornika Ivice Skelina...

- Na početku odmah moram reći da odluka o tome da ljetos ne budem u reprezentaciji nije bila isključivo moja. Ispalo je nespretno, a izbornik je i sam na presici izjavio da je on meni otkazao, ne ja njemu. Iz toga se može vidjeti da je bilo obostrano. Međutim, ne bih volio da sad ispadne da je došlo do nekakvog sukoba nas dvojice jer toga nije bilo i ne bih uopće volio potencirati tu priču.

Trening sa Šarićem

Međutim, ovo je prva prilika da se čuje i njegova strana s obzirom na to je sve informacije na tu temu do sada emitirao samo bivši izbornik.

- U trenutku dok sam čekao novi klupski angažman, a znao sam da iz Cedevite mogu samo u inozemstvo, postao sam nervozan nakon što mi je propalo nekoliko opcija. Tada sam nazvao Acu, koji je bio u Kini s B reprezentacijom, i tu je zapravo on meni otkazao jer sam se premišljao. U svemu mi je žao jedino zbog tajminga, ali isto tako nisam znao da će potraga za novim klubom toliko trajati.

Jednu je stvar Miro Bilan posebno naglasio...

- U nekom se trenutku stvorila priča da sam otkazao jer sam se spremao za novi klub, što je glupost. Jedina je stvar taj strah od ozljede u trenutku kad nisam znao gdje ću nastaviti karijeru. Mislim da je to ljudski, nekakav strah za vlastitu budućnost.

Kakvu je ulogu u cijeloj priči imao Dario Šarić, koji je rekao da vas je pokušavao nagovoriti da ipak zaigrate na Eurobasketu?

- Dario i ja smo cijelo ljeto trenirali zajedno, a kad bih mu spomenuo mogućnost da ne idem u reprezentaciju, govorio mi je da sam lud...

Je li gledao naš nastup u Cluju i Istanbulu?

- Jesam, gledao sam Eurobasket, kao da sam imao drugih obaveza - nasmijao se dugogodišnji kapetan Cedevite.

- Teško mi je bilo gledati kako je završilo. Bih li ja pomogao? To nitko ne može znati, možda bi bilo još i gore da sam bio tamo, a možda bi bilo bolje.

Sad je Miro Bilan tu, a pred njim i reprezentacijom su Nizozemska i Italija. Kako mu izgleda Hrvatska koja kreće u lov na Eurobasket?

- Teško pitanje, pogotovo dok ne vidimo kako ćemo se posložiti. Nezgodno je sve ovo. Baš sam razgovarao s trenerom u Strasbourgu, francuskim izbornikom Vincentom Colletom, koji je jako nezadovoljan jer ima kompletno novu reprezentaciju, koja će imati problema kvalificirati se na SP. Sumnjam da će FIBA biti sretna ako Francuzi ne budu tamo, ali sami su zajedno s Euroligom sve ovo dobro zakuhali.

Kako je, pak, tekao njegov razgovor s novim izbornikom oko dolaska na ovo okupljanje?

- Iznenadio sam se jer u tom trenutku ni najmanje nisam razmišljao o reprezentaciji, još sam trenirao sa Šibenikom, zapravo mi nije bilo jasno zašto me uopće zove. Tražio sam malo vremena da razmislim, sutradan nazvao Skelina i rekao da može računati na mene.

Bitno da igram

Što je dobra vijest s obzirom na to da Bilan od dolaska u Strasbourg (osam utakmica) upisuje 13 poena i 5,5 skokova po utakmici, što zvuči prilično dobro s obzirom na to da je pet mjeseci bio izvan bilo kakvog natjecateljskog okruženja.

- Kad je završila prošla sezona, definitivno sam očekivao da ću završiti u jačem klubu od Strasbourga. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, meni je bilo bitno samo konačno negdje zaigrati. Kad se ovo pojavilo, opcija mi se učinila dobrom jer se radi o etabliranom francuskom ligašu, a privuklo me i to da je Vincent Collet dugogodišnji francuski izbornik. Neki su mi govorili da to nije liga za mene, ali nakon mjesec dana mislim da će mi biti baš OK. Do sada sam iznimno zadovoljan, dobro sam se uklopio u momčad. I grad je lijep, Europski parlament mi je preko ceste, supruga i ja uživamo - zaključio je Miro Bilan.

Linker
20. travanj 2024 00:00