Bill Streicher-USA TODAY Sports
TAKO STOJE STVARI

AMERIČKA UROTA KOJA TO NIJE Nije krađa i nije prevara - evo zašto Dario Šarić nije proglašen rookiejem godine: Nije problem u tome što je Hrvat..

Dario Šarić završio na drugom mjestu u glasovanju za rookieja godine, ali je zato jednoglasno izabran u najbolju petorku
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 28. lipanj 2017. 19:50

Poraz Darija Šarića, odnosno pobjedu Malcolma Brogdona u izboru za rookieja godine, hrvatski izbornik Aco Petrović objasnio je rečenicom “Amerikanci to rade na holivudski način”, ali riječi kao “krađa” ili “prijevara”, kako je dio košarkaške javnosti u Hrvatskoj prokomentirao glasovanje 100 novinara, u ovom su slučaju definitivno preteške. Pogotovo što se sam Šarić nije uznemirio zbog onoga što se u New Yorku dogodilo u noći s utorka na srijedu.

- Razmijenili smo nekoliko poruka, Dario je ovakav rasplet očekivao i prije no što je sve objavljeno, a sve je prihvatio vrlo mirno, kao nešto potpuno normalno - dodao je Aco.

Za sve podcjenjene

Iako je Joel Embiid bio uvjerljivo najbolji među rookiejima ove sezone, 31 odigrana utakmica nikako nije mogla biti dovoljna da ponese ovu nagradu, pa je Dario Šarić svojom statistikom, pogotovo u posljednjoj četvrtini sezone, slovio za favorita. Međutim, kako ukupno nije imao puno bolje brojke od Malcolma Brogdona, glasači (100 novinara) očito su odlučili valorizirati to što je Milwaukee imao gotovo dvostruko više pobjeda. Ako takav kriterij postoji kad se bira MVP, nema razloga da ga pojedini glasači ne primijene i u izboru za rookieja godine.

Teorija da je Brogdon izabran zato što je Amerikanac, odnosno, da Šarić nije zato jer je Europljanin, jednostavno ne pije vodu. Pogotovo kad se, recimo, vidi da su tri Europljana (Antetokounmpo, Jokić i Gobert) dobila uvjerljivo najviše glasova u izboru za igrača koji je najviše napredovao...

- Ovo je priznanje za sve one koje se podcjenjuje, koji padaju u drugu rundu drafta ili čak ne budu draftirani unatoč silnom uloženom trudu - likovao je Brogdon, 36. pick prošlogodišnjeg drafta (prvi rookie godine biran u drugoj rundi).

Neven Spahija, novi trener Maccabija, protekle tri godine pomoćnik u Atlanti, a već gotovo cijelo desetljeće veliki navijač mladog sugrađanina, imao je najbolje objašnjenje...

Međunarodna petorka

- I prije izbora sam govorio da će Dario u Brogdonu imati velikog konkurenta. Ne zato što je Amerikanac, siguran sam da nitko na taj način nije razmišljao, već zato što je u jednom dijelu sezone bio starter momčadi koja je izborila doigravanje. Toliko je jednostavno.

I po Spahiji tu nema mjesta “teorijama zavjere”.

- Dario je individualno imao bolju sezonu, to je potpuno jasno. Da je Philadelphia izborila doigravanje ili barem bila u borbi za doigravanje, Šarić bi dobio ovu nagradu.

Hrvatski reprezentativac je definitivno zaradio poštovanje glasača jer ga je svih 100 (kao i Brogdona) uvrstilo u najbolju rookie petorku. Tu je jedan glas za drugu petorku dobio Dragan Bender, ali ne i Ivica Zubac koji je odradio bolju sezonu za Lakerse. Dalje, teorije o “američkoj uroti” ruši i najbolja rookie petorka, u kojoj je Brogdon jedini Amerikanac. Kao što znamo, Dario Šarić je Hrvat, Joel Embiid Kamerunac, Willy Hernangomez Španjolac, a Buddy Hield je s Bahama.

Povrh svega, Brogdon za rookieja godine ima argumente i u brojkama s obzirom na to da je kroz sezonu iz igre gađao 45,7 posto, dok je za tricu bio na 40,4%.

- Ne, definitivno se tu ne radi o zavjeri - zaključio je Spahija.

U Philadelphiji se, pak, većina s tim ne slaže. Nakon što je Drake (reper je bio voditelj programa u New Yorku) objavio da je Brogdon rookie godine, ogorčeni navijači Sixersa su zatrpali društvene mreže komentarima o “najvećoj prijevari sezone”, što je, pak, nemoguće gledati kao “objektivnu ocjenu” s obzirom na to da su stali u obranu svog miljenika.

Poticaj za Eurobasket

Iako nije uspio postati tek drugi Europljanin (Pau Gasol 2002) s ovom nagradom, Dario Šarić nakon prve NBA sezone definitivno nema razloga za nezadovoljstvo. Osvojio je ono što je puno važnije od bilo kojeg individualnog priznanja - srca navijača. Borbenošću je “kupio” i trenera Bretta Browna, i generalnog menadžera Jerryja Colangela, potvrdom talenta je natjerao Sixerse da usred sezone u Atlantu pošalju Ersana Ilyasovu i tako mu otvore puno više minuta na parketu. Šarićeva najveća nagrada je dokaz da pripada u NBA ligi, gdje se vidio još kao klinac na Baldekinu, koji je preko Zagreba i Istanbula “preko bare” otišao pod svojim uvjetima. Nije htio preskakati stepenice pa se tako dokazivao i potvrđivao, redom, u ABA ligi (Cibona), Euroligi (Efes) i sada NBA ligi. S tim da je u ovom potonjem tek na početku.

- Moj cilj je uvijek bio isti. Ne doći u NBA ligu, već se tamo dugo zadržati i osvojiti naslov prvaka.

Dario postavljene ciljeve realizira, odnosno, sve dosadašnje je realizirao. Treba mu vjerovati da će i ove najveće, a činjenica da mu je izmakla nagrada za rookieja godine na njega može djelovati vrlo poticajno. Zato je dobra vijest da će prvu priliku da pokaže svijetu koliko zapravo vrijedi imati na Eurobasketu...

Linker
19. travanj 2024 18:18