REUTERS/Lucy Nicholson / REUTERS
ŠKAKLJIVA TEMA

AMERIKANCI OTVORILI TABU TEMU O njoj se nije govorilo desetljećima: 'Moram priznati da sam igrao napušen i nekoliko takvih sam odigrao sjajno'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 06. veljača 2017. 22:05

Godinama, čak i desetljećima je priča o marihuani u NBA ligi bila tabu tema. Bez obzira na gomilu objavljenih pozitivnih nalaza na THC i javnih uhićenja zbog posjedovanja marihuane. Međutim, početkom ove sezone, trener Warriorsa Steve Kerr podigao je puno prašine izjavom da je pušio travu zbog bolova nakon operacije leđa i da mu nije jasno zašto je marihuana na popisu nedopuštenih sredstava dok se igrači “šopaju” daleko nezdravijim lijekovima protiv bolova.

Kako je Kerr s tih nekoliko prilično benignih rečenica izazvao brojne reakcije, možemo samo zamisliti što će uslijediti u sljedećim danima nakon što je na temu marihuane progovorio umirovljeni NBA prvak Stephen Jackson, negdašnji igrač Spursa, Pacersa, Warriorsa...

Test samo na početku

- Moram biti iskren i priznati da je bilo utakmica u kojima sam igrao napušen i da sam nekoliko takvih odigrao sjajno - rekao je Jackson u jednoj emisiji.

- Ali bila je i jedna uoči koje sam zapalio joint da bih prilikom ulaska s klupe morao sam sebe smirivati jer mi se dogodilo da su mi prva tri šuta završila, ne pretjerujem, s druge strane table. Govorio sam sebi na terenu: “moraš se smiriti, previše si se napušio”.

Objasnio je i kako mu je uspijevalo izbjeći kontrole.

- Testovi su se radili na početku sezone i kad bi se to dogodilo, znali smo da smo do kraja mirni. Sjećam se tako jedne utakmice s Warriorsima u Salt Lake Cityju gdje smo Baron Davis i ja nakon testa slavili u svlačionici jer možemo nesmetano pušiti travu do kraja sezone. Priključio se i trener Don Nelson, koji nam je obojici “davao pet”. Bilo je sjajno, a i zbog te Nelsonove reakcije smo bili sjajna momčad - oduševljeno je zaključio Jackson.

Konačni suigrač

Bila je to sezona u kojoj je Golden State kreirao jednu od najvećih senzacija u povijesti doigravanja kad su u prvom krugu kao osmi na Zapadu izbacili Dallas, koji je u play-off ušao s jedinicom, a Dirk Nowitzki je bio MVP sezone.

Iza Stephena Jacksona je inače vrlo respektabilna NBA karijera koja je krenula 2000. nakon što je tri godine (draftiran ‘97. kao 42. pick Sunsa) po napuštanju sveučilišta Butler (zbog “akademskih nedostataka” nije ni zaigrao košarku) igrao u Australiji, Venezueli i Dominikanskoj Republici. Rookie-sezonu Jackson je odradio u New Jerseyu, a uzlet je krenuo dolaskom u San Antonio 2001.

Tamo ga je Tim Duncan, s kojim je osvojio svoj jedini naslov ‘03, proglasio “konačnim suigračem”, taj glas pratio ga je i u Indiani (obožavali su ga i trener Rick Carlisle, i GM Donnie Walsh), no, Jacksonovu eru u Pacersima na kraju je obilježio skandal u Detroitu kad je “držao leđa” Ronu Artestu u tučnjavi s navijačima na tribinama...

Linker
19. travanj 2024 18:22