Kirby Lee / USA Today Sports / Reuters
HRVAT U NBA

BOJAN BOGDANOVIĆ ZA SN 'Gotovo sve prognoze su nas gurale na dno, ali mi smo pokazali da možemo više od toga'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. studeni 2016. 19:20

Iza njega su dani u Los Angelesu. Netsi su izgubili od Lakersa, ali je Bojan Bogdanović uvalio 29. I stavio na poster golemog Timofeja Mozgova. Bio je to Bogdanović za kojega su i američki komentatori ustvrdili da se ukazao u “olimpijskoj izvedbi”. Probijao je, igrao je s loptom, tražio “pick and roll”. Nije samo šutirao. Bio je to kompletan BB.

Plan je bio ovaj razgovor napraviti nešto ranije, ali Bojan je želio vremena.

- Da vidimo kad se malo zahuka sezona.

Šut će se ukazati

I sad smo tu. Iza njega je 11 utakmica, Brooklyn je na 4-7, što neki smatraju senzacijom jer ih malo tko nije vidio kao fenjeraša u NBA ligi ove sezone. Bogdanović je, pak, u najboljoj od tri sezone koliko je već “preko”. Igra u prosjeku 28 minuta, stavlja prosječno 14, 9 poena, skuplja 3,5 skoka i dijeli 1,1 asist. Usput, čuva najbolje protivničke vanjske igrače. Od Carmela Anthonyja, Paula Georgea do Dwyanea Wadea. I to je novost.

Ali kako on sve on vidi? Iz Los Angelesa stvari izgledaju ovako:

- Tu smo već nekoliko dana, tek u noći s petka na subotu po hrvatskom vremenu igramo u Oklahoma Cityju, a iza nas su dvije utakmice u LA-u i prije toga gostovanje kod Phoenixa - javlja Bojan.

Iza njega bila je utakmica u kojoj je brojao do 29.

- Trener Kenny Atkinson traži od svakog od nas iz vanjske linije da kad skinemo loptu s obruča u obrani, povučemo prema naprijed i odigramo tranzicijski “pick and roll”. Traži da igramo brzo. To mi odgovara, puno više sudjelujem u kreaciji, puno više loptu imam u svojim rukama.

Naravno, kad je lopta kod njega, i to iz napada u napad, onda se u toj igri s loptom i komotnije osjeća.

- Osjećaj je puno bolji, iz toga mogu biti i agresivniji na prodorima i to mi odgovara.

Iako, on sam će kazati da ga muči šut za tri poena.

- Ipak sam šuter, ali znam da je šut tu i on će se ukazati. Važno je da pronalazim i drukčije načine da postignem poene i time pridonesem momčadi.

Trener Kenny Atkinson, kojemu je ovo prva sezona na klupi NBA momčadi, dosta je govorio o tome što očekuje od Bojana Bogdanovića ove sezone. Dosta je govorio o obrani i o tome da je Bogdanović u stanju odigrati vrlo dobru obranu. O tome s ove strane Atlantika već dugo nema dvojbe, ali Amerikanci su uvijek skeptični prema Europljanima i načinom na koji igraju obranu, pa se neka ispadanja - kakva rade i najveće zvijezde lige - Europljanima uvijek guraju pod nos.

- Kenny je puno razgovarao sa mnom uoči sezone i još uvijek to radi. On tvrdi da moja napadačka igra uopće nije sporna i da ću ja uvijek doći na svoje što se tiče napada. No, traži od mene da u ovoj sezoni napravim zapaženiji iskorak u pogledu obrane i da budem što prisutniji na skoku.

Može li se igrati u oba smjera u NBA ligi i koliko je to zahtjevan posao? Ako se ostavi Anthonyja bez poena u prvom dijelu utakmice - kasnije se, doduše, Melo raspucao jer za njega ne postoji obrana kad je u zoni - mora patiti napad?

- Vrlo malo igrača u NBA ligi i tu govorimo o najvećima, igra jednako kvalitetno u oba smjera. Trudim se biti što prisutniji u obrani, biti što više agresivan i tako ću nastaviti i dalje.

Onda dođe u LA, dođu Lakersi i on stavi 29. Je li dok je trpao imao onaj osjećaj iz Rija?

- Moram priznati da jesam. Bila je to uloga koju sam imao i u reprezentaciji, uloga u kojoj igram jako puno s loptom i uloga u kojoj se dobro snalazim. Da, možemo reći da sam bio u “zoni Rio”.

Brooklyn je sada na 4-7. Kad se ljetos slagala momčad, Bogdanović je za SN dao intervju, u kojemu je kazao da tadašnje prognoze ESPN-a - a one su govorile da će Brooklyn biti najlošija momčad lige - ne stoje i da smatra da su Netsi u stanju pobiti se i za play-off. Tada su to prenijeli američki mediji, a nakon 11 utakmica u sezoni, a pri tome su Netsi samo protiv Bullsa i Clippersa bili bez ozbiljne šanse, sve ide u prilog da je bliži istini bio Bogdanović nego ESPN.

Pogrešne prognoze

- Gotovo sve prognoze gurale su nas na dno. Nas i Sixerse. Međutim, mi smo pokazali da možemo više od toga. Pri tome ne treba zaboraviti da imamo strahovite probleme s ozljedama, da igramo praktički bez tri playmakera. Linu je stradao mišić, Vazquez je već na operaciji, a Whitehead ima potres mozga. I borimo se.

Sve je to priča o nekoj novoj kulturi Netsa, što je bila mantra u Brooklynu ovo ljeto nakon što je Sean Marks postao GM, a onda postavio i Kennyja Atkinsona za trenera. Što to konkretno znači?

- U odnosu na prve dvije sezone stvari su se u klubu od ovoga ljeta promijenile sto posto. Pri tome ne mogu reći da sam se loše osjećao i u prve dvije sezone, meni je otkako sam stigao doista super. No, sada je sve odvedeno na drugu razinu, o najsitnijim detaljima brine se jako puno ljudi, organizacija je veća, sve je drukčije.

Netsi grade nešto na temelju onih iskustava koje je Marks naučio dok je bio dio svojevrsnog inkubatora u San Antonio Spursima, no, koliko Bojanu pomaže što je trenerski dvojac Kenny Atkinson i Chris Fleming bio u Europi?

- Ne znam, Kenny je drukčiji od trenera koja sam do sada imao. A Chris je još uvijek izbornik Njemačke.

Benny Sieu / USA Today Sports / Reuters

Zašto je Atkinson drukčiji?

- Obično prvi treneri u NBA ligi ne rade individualno s igračima, a Kenny to radi stalno. Popravlja nas, radi s nama individualno. Po tome je sigurno drukčiji.

I na čemu to radi s Bogdanovićem?

- Radimo jako puno na prodorima, i na lijevu i na desnu stranu. Na prodorima koje moram stavljati iz kontakta.

Screenshot: YouTube

Ako ćemo iskreno, to je ono što Bogdanoviću treba. Dok je bio u Europi, utakmica poput ove s Lakersima bilo je dosta, s reprezentacijom također. Ovakav Bojan bi stoga mogao biti češće prisutan i u NBA ligi. A, usput, ispada da se ove sezone znatno komotnije osjeća na gostovanjima.

- Ma, to nema veze. Lani su govorili da sam lošiji u gostima nego u Brooklynu. Čak su mi izvlačili prosjeke, mislim da sam ubacivao oko 8 poena u gostima, a 14-15 kad smo igrali kod kuće. Mislim da to nema veze.

Linker
17. travanj 2024 14:02