Bojan Bogdanović
 REUTERS/Jim Young
PAO JE REKORD

POČINJE NBA SEZONA Starta čak sedam Hrvata, Bogdanović i Šarić u naslovnim ulogama, a Bojan bi ako se sve posloži uskoro mogao srušiti i Modrića

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. listopad 2016. 13:50

Bilo je godina i kad nas nije bilo. Bilo je teško razdoblje. Gledaš i znaš da se tamo igra najbolja košarka, a u njoj nema ni jednog Hrvata. Od Roka Ukića i njegova odlaska u Fenerbahče 2010. do Bojana Bogdanovića, koji je 2014. stigao u Brooklyn Netse.

U noći s utorka na srijedu kreće nova NBA sezona, a Hrvata će u najboljoj ligi svijeta biti čak sedam. Posljednji, sedmi, Damjan Rudež u subotu je dobio potvrdu ugovora u Orlandu.

Bojan Bogdanović ulazi u novu NBA sezonu kao prvi strijelac Olimpijskih igara, s prosjekom od 25,2 poena i kao čovjek od kojeg redizajnirani Netsi - u kojima se samo govori o novoj kulturi u momčadi, štogod to značilo - očekuju puno. Brook Lopez, prva zvijezda momčadi, kazao je neki dan, “trebaju nam Bojanova strast i kontinuitet, koji je pokazivao u Riju”.

Iznimno važna sezona za Marija Hezonju

Bojan Bogdanović ulazi u posljednju sezonu svog trogodišnjeg ugovora s Netsima i sljedeće ljeto bit će mu ono u kojem bi trebao potpisati ugovor života. Ovih ste dana mogli čitati da je Luka Modrić potpisao s Real Madridom najplaćeniji ugovor bilo kojega hrvatskog sportaša u povijesti, Bogdanović bi taj ugovor mogao nadmašiti sljedeće ljeto.

Ali za takvo što mu treba bolja sezona nego je to bila prošla. Trebao bi mu prosjek blizu 15 poena. Pri tome, što je dobro za njega, neće to ovisiti o tome koliko će Netsi biti dobri.

76ersi napokon su dočekali Darija Šarića, a već je u predsezoni čvrsto zgrabio ulogu startnog krilnog centra i ne treba sumnjati u to da će Šarić, uz Bogdanovića, biti naš udarni igrač u NBA ligi. Dario Šarić je u rookie-sezoni i to je prilika da mu se opraštaju pogreške, uostalom, u Philadelphiji su na to navikli u posljednjim sezonama. Šarić će se preko noći trebati adaptirati na NBA ligi, pokušati raditi sve ono što ga je u Europi napravilo igračem i sudeći po predsezonskim utakmicama, on će to učiniti i brže nego se moglo nadati. Kad ga bude služio šut, imat će čarobne večeri, kad ga šut ne bude služio, onda će njegov napad ovisiti o tome koliko će napraviti obaveznih stvari, poput skoka u napadu. Dario Šarić bit će naš sigurni sudionik All-Star utakmice u New Orleansu jer bit će u konkurenciji za najbolje rookieje. Nije realno da taj laskavi naslov i osvoji, ali nikad se ne valja kladiti protiv Darija.

Mario Hezonja u Orlandu je u svojoj drugoj NBA sezoni, a ona bi trebala determinirati daljnji razvoj karijere ovog 21-godišnjeg Dubrovčana. Sudeći prema predsezoni, kod Franka Vogela, novog trenera Orlanda, Hezonja nema napadačku slobodu pa je u utakmicama u kojima je imao veliku minutažu, uglavnom bio na skromnim realizacijama, ali i potrošnji. Hoće li se što promijeniti kad počne sezone, treba vidjeti. Hezonja ima konkurenciju na svojim pozicijama, vjerojatno neće biti dio udarne petorke i treba vidjeti kako će snaći. Realno, on sam, ali i svi očekujemo da mu ova sezona bude bolja nego je to bila uvodna. Bilo bi dobro da to bude tako.

Damjan Rudež izborio je momčad Orlanda i bit će to njegova treća sezona u NBA ligi, a Frank Vogel zna kakvog je igrača doveo. Rudež je tu za kazniti šutom, bit će u momčadi i kao pravi profesionalac i pristojan tip neće raditi probleme kad mu uz ime bude pisalo DNP. A kod Vogela u Indiani to nije bilo često, stoga bi Rudi mogao imati bolju sezonu sada nego je to bila prošla Minnesoti.

U NBA ligi su i dva klinca. Oba nisu igrala gotovo ništa - čak i uspoređujući s Hezonjom - u Europi prije dolaska u NBA i to će biti velik problem. Oni, praktički uče košarku u NBA ligi. Dragan Bender ima iza sebe potencijal četvrtog picka drafta u Phoenixu, a taj mu je status dao u predsezoni velik broj minuta na parketu. Mučio se sa šutom, morat će popraviti i fizikalije, nabaciti koji mišić više i ovu sezonu treba shvatiti kao školovanje. Nemojte zaboraviti da je riječ o rijetko talentiranom igraču. Kojega se isplati čekati i Sunsi to znaju.

Slično je i s Ivicom Zupcem, iako bi on u LA Lakersima mogao dosta igrati s obzirom na to da tamo na njegovoj centarskoj poziciji nije osobita gužva. Zubac ima svoje kvalitete, one će isplivati na vidjelo, dio je “big marketa” kakav LA već jest i svaka njegova dobra partija imat će puno veći tretman jer on je u Lakersima, on je u Los Angelesu. Zubac ima NBA budućnost i treba očekivati njegovu solidnu prvu sezonu. Bit će i kriza, ali to je razumljivo, no, kako je riječ o talentiranom centru, bit će tu i dosta prilika za izvući najbolje što može od ove sezone.

Svoj sedmorici slabe šanse za doigravanje

Konačno, hrvatsku putovnicu ima i Bogdanovićev suigrač iz Netsa i umalo reprezentativac ovoga ljeta Justin Hamilton. Po majci Hrvat, čovjek koji je jedan razred osnovne škole završio u Zagrebu, bit će u ozbiljnoj rotaciji u Netsima i s obzirom na to da je riječ o velikom borcu vrlo pristojnog šuta za jednog igrača od 210 cm, treba računati na njegovu dobru sezonu.

Ukupno, što se Hrvata tiče, u naslovnim ulogama bit će Bojan Bogdanović i Dario Šarić, Mario Hezonja je pred sezonom izazova, Bender i Zubac su na školovanju, Rudež će spremno čekati svoju minutažu, a Hamilton će isporučivati.

Loša stvar sve nabrojane je činjenica da Brooklyn, Orlando, Philadephia, Phoenix i LA Lakersi nisu u ozbiljnoj šansi za doigravanje.

Ali možda baš budu. Zbog Hrvata, recimo. Bilo bi to sjajna priča.

Linker
24. travanj 2024 15:09