Cary Edmondson-USA TODAY Sports / Reuters
ZVIJEZDE U NOVIM KLUBOVIMA

POČINJE NIKAD JAČA NBA LIGA Houston, San Antonio i Oklahoma će prijetiti prvacima, a Cleveland primat na Istoku mora potvrditi protiv Bostona

Golden State brani naslov i lovi četvrto uzastopno finale
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 17. listopad 2017. 21:36

Noć s utorka na srijedu donosi početak 72. NBA sezone, koja je veliku uvertiru imala u prijelaznom roku. Nikad toliko velikih zvijezda nije promijenilo klubove kao što je to bio slučaj ovo ljeto, a za sve su krivi Warriorsi, odnosno Kevin Durant, koji je prošle godine dolaskom iz Oklahoma Cityja učinio Golden State nepobjedivim.

Nakon što je osvojio naslov i bio MVP finala, Durant je za novi ugovor uzeo osam milijuna manje od maksimuma da bi Warriorsi mogli zadržati kompletnu momčad pa se ostatak lige našao u ozbiljnim problemima.

U još ozbiljnije je ušao trostruki uzastopni finalist Cleveland kad je Kyrie Irving zatražio trade jer više nije želio živjeti u sjeni LeBrona Jamesa. Međutim, Cavaliersi su se - barem je takav dojam - izvukli iz problema jer u novu sezonu ulaze s - ako nije i kvalitetnija - punijom momčadi, u kojoj su sada negdašnji MVP sezone (Derrick Rose 2011) i velikog finala (Dwyane Wade 2006). Opet, kako su Irvinga mijenjali u Boston, bolji je postao i najozbiljniji konkurent Cavaliersima za primat na Istoku. Pritom su Celticsi doveli još jednu zvijezdu, bivšeg Jazzera Gordona Haywarda pa je potpuno jasno koga ćemo gledati na suprotnim stranama u konferencijskom finalu sljedećeg proljeća...

Jasno je da će tamo na Zapadu biti i Golden State, ali isto tako i da će Warriorsi imati daleko najteži put do četvrtog velikog finala za redom. Zato što se ljetos dogodilo grupiranje zvijezda u Oklahoma Cityju, gdje su Russellu Westbrooku stigli Paul George i Carmelo Anthony, te Houstonu, gdje je James Harden dobio “novog najboljeg prijatelja” u Chrisu Paulu.

I OKC i Rocketsi su shvatili da se Warriorse može dobiti samo njihovim oružjem. Recept je zapravo jednostavan, odnosno zvuči jednostavno. Treba, naime, moći zabiti više od momčadi u kojoj su tri igrača (Kevin Durant, Steph Curry, Klay Thompson) sposobna otići debelo preko 30, a u nekim večerima i 40 poena...

Trio Westbrook - George - Anthony, kao i tandem Paul - Harden, pogotovo jer potonji za trenera imaju Mikea D’Antonija, u stanju je stvoriti probleme čak i Nepobjedivima.

Zbog toga, čak i u situaciji kad je nikad lakše prognozirati veliko finale, NBA liga nikad nije bila jača. Pogotovo ako govorimo o konkurenciji na Zapadu, gdje su posljednjih mjeseci s Istoka preselili George, Anthony, Jimmy Butler (Minnesota), Paul Millsap (Denver), Rajon Rondo (New Orleans)... Od većih prijelaza u suprotnom je smjeru pak otišao samo Hayward.

Ali dok je navijačima ovo grupiranje zvijezda vrlo zanimljivo, ne dijele svi to oduševljenje...

- Ovo što se sada događa u NBA ligi će dovesti do toga da ćemo dobiti dvije vrhunske momčadi, dok će ostalih 28 biti smeće!

Michael Jordan, najveći svih vremena, a danas vlasnik Charlotte Hornetsa, vjerojatno je karikirao, ali ujedno i bio prilično jasan.

Uostalom, Golden State i Cleveland svake godine rade nove korake u tom smjeru s obzirom da se Warriorsi nisu osuli, već nešto i pojačali, a Cavaliersi nagomilali momčad talentom...

Kako je za ovu sezonu Salary Cap na 99,1 milijuna dolara, a sljedeće će otići preko 100, teško je vjerovati da će se stvari uskoro promijeniti. Iako to ima i drugu stranu pa su tako ovo ljeto nove ugovore za 148 milijuna s Philadelphijom, odnosno Minnesotom, potpisale programirane zvijezde budućnosti Joel Embiid i Andrew Wiggins.

Tako Kolektivni ugovor omogućava klubovima da astronomskim ciframa ipak zadrže najpotentnije mlade igrače kako bi oko njih izgradili momčadi konkurentne za najveće stvari.

Ugovori preko 100 milijuna potpisani u 2017.

Russell Westbrook (Oklahoma City) 205/5

Steph Curry (Golden State) 201/5

Blake Griffin (LA Clippers) 171/5

James Harden (Houston) 169/4

John Wall (Washington) 169/4

Andrew Wiggins (Minnesota) 148/5

Joel Embiid (Philadelphia) 148/5

Jrue Holiday (New Orleans) 132/5

Gordon Hayward (Boston) 128/4

Otto Porter (Washington) 107/4

Kyle Lowry (Toronto) 100/3

Linker
19. travanj 2024 13:33