Bojan Bogdanović
 Ron Hoskins/Getty Images / NBAE/Getty Images
HRVATSKI PEČAT

ŠEST HRVATA U 72. NBA SEZONI Cirkus počinje: Žižić napada prsten, Šarić, Bogdanović i Hezonja doigravanje

HRVATSKI PEČAT Nema više Damjana Rudeža, ali došao je Ante Žižić pa će Hrvatska opet imati šest NBA igrača. Nova sezona počinje u noći s utorka na srijedu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. listopad 2017. 10:17

Trebala je imati Hrvatska sedam NBA igrača ove sezone, ali je samo nekoliko dana uoči prvog podbacivanja Orlando sa svog kampa otpustio Damjana Rudeža. Ostalo je šest Hrvata, od kojih će samo jedan, samo Ante Žižić igrati rookie-sezonu.

No, baš u njoj Ante Žižić mogao bi stići do povlastice kojom se mogu pohvaliti samo Toni Kukoč (Chicago Bulls) i Žan Tabak (Houston Rockets). Mogao bi Ante Žižić osvojiti prsten prvaka jer Cavsi su složili megamomčad, onu u kojoj su velikani, poput negdašnjeg MVP-a sezone Derricka Rosea, pristali igrati za dva milijuna dolara samo da bi osvojili naslov i pomogli LeBronu Jamesu da vrati primat od Warriorsa.

Bojanu zacementirano mjesto u petorci

Ante Žižić stigao je ovo ljeto u kamp Boston Celticsa, ali završio je u Clevelandu kao sporedna figura u tradeu u kojem su glavne face bili Kyrie Irving, koji je završio u Bostonu, te Isiah Thomas i Jay Crowder, koji su otišli put Cavsa.

No, prvo rešeto koje je ponudila predsezona za Žižića je prošlo odlično. U izravnom obračunu s Walterom Taveresom i Kendrickom Perkinsom pokazao se boljim, svakako većim potencijalom i Cavsi su nakon kampa otpustili obojicu, premda je Perkins veteran s prstenom, a ostavili Antu Žižića.

Međutim, s obzirom na ono što je ostalo u momčadi, Žižić će se trebati svojski potruditi da u rookie-sezoni dobije bilo koju minutu. Cavsi će startati sa “stretch-peticom” Kevinom Loveom, a s klupe će ulaziti dosadašnji starter, čista “petica” Tristan Thompson. Treća opcija na centru, ali zapravo druga klasična “petica”, bit će Ante Žižić. Na papiru to izgleda odlično da ne postoje razne mogućnosti, pa i ona s LeBronom na “petici” ako Crowder igra “četvorku”.

No, kako god bilo, Žižić će ulaziti iza Lovea i Thompsona. I vjerojatno će biti uvijek u momčadi. Koja napada NBA naslov.

Mar 3, 2017; Philadelphia, PA, USA; Philadelphia 76ers forward Dario Saric (9) reacts with guard TJ McConnell (1) and guard Justin Anderson (23) after hitting two foul shots in the closing seconds of the fourth quarter against the New York Knicks at Wells Fargo Center. The 76ers won 105-102. Mandatory Credit: Bill Streicher-USA TODAY Sports
reuters / USA Today Sports

Dva ključna naša igrača bit će Bojan Bogdanović i Dario Šarić, ujedno i najbolji hrvatski igrači. Bojan Bogdanović otvara sezonu u Indiani, tu je potpisao na dvije godine za 22 milijuna dolara i ima zacementirano mjesto startera. Za očekivati je da će u momčadi, koja bi trebala biti rubna na Istoku u borbi za doigravanje, imati i veće ovlasti jer na poziciji “dva” je Victor Oladipo, a s klupe dolazi i nosi poene Lance Stephason. Ostali igrači na koje će se računati s klupe u ozbiljnoj ulozi u Pacersima su Corey Joseph, koji će biti opcija na playu, kao i Domatas Sabonis, koji će puniti s klupe obje centarske pozicije.

Kako sada izgleda, Bogdanović bi trebao biti na parketu u pristojnoj minutaži, između 25 i 30 minuta svake večeri...

Dario Šarić više nije u petorci Sixersa, ali to, s obzirom na njegovu svestranost, ne bi trebao biti veliki problem jer će on doći do velikih i važnih minuta. Tim više što je Dario pokazao da može biti vrlo ubitačna “četvorka”, ali i “stretch-petica”, što je u “small ballu”, koji su Warriorsi doveli do savršenstva, postao trade-mark većine klubova u ligi.

Znači, Dario će igrati na obje centarske pozicije, a Sixersi su oporavkom Simmonsa dobili opciju po kojoj mogu na vanjskim pozicijama imati čovjeka koji, uz Covingtona, ima tijelo za preuzimanje viših ljudi. Dodajte još tu i Šarića pa imate vrlo modernu momčad, koju u rukama ima Brett Brown. Uz, jasno, Joela Embiida. Sixersi se nadaju play-offu, Dariju bi to bio prvi u karijeri, a Istok nudi priliku.

Do play-offa želi i Orlando Marija Hezonje. On je radio cijelo ljeto, popravljao je svoje ozljede, nije bio u reprezentaciji i trudio se ući u novu sezonu na najbolji mogući način. Hezonji je ovo posljednja sezona ugovora i krajnje je vrijeme da opravda peti izbor na draftu. Konkurencija mu je velika, jer na pozicijama “dva” i “tri”, koje su mu prirodne, ima ispred sebe Affala, Fourniera, Rossa i Simmonsa. Ono što je kod Hezonje zanimljivo, jest da ga je Frank Vogel znao koristiti i na “stretch-četvorci”, pa i tu treba računati na neke minute. Svaka minuta Hezonje bit će jako važna ove sezone, a što bude imao manje propadanja tijekom sezone, što bude imao veći kontinuitet, to će NBA budućnost za našeg 22-godišnjeg Dubrovčanina biti svjetlija.

Screenshot: Youtube

Ivica Zubac ima veliku konkurenciju

Dragan Bender najbolje je iskoristio ljeto iza sebe. Bio je u reprezentaciji, to ga je učinilo boljim igračem, nego što je to mogao postati ostajući cijelo ljeto u SAD-u. Šutke su to priznali i u Sunsima jer se počelo provlačiti da su tamo zadovoljni Benderovim napretkom, posebno u fizičkoj masi, pa će ga ove sezone moći koristiti i na poziciji “petice”. Što bi trebala biti njegova prednost jer jako dobrim šutom on je u stanju otvarati reket, a kako se popravio fizički, može se i tući u obrani. Nominalno, Bender je iza Chrissa druga “četvorka” pa bi tu trebalo biti dovoljno minuta, ako dodamo i tu poziciju centra, za koju će se tući s Ukrajincem Lenom i iskusnim Chandlerom. Ni jedan od njih dvojice nije šuter kao Bender, pa stoga neke brojke iz predsezone, a stavio je jednom i 16 poena, mogu biti dobra naznaka sezone.

Što se tiče igračke perspektive, možda je u najlošijem statusu Ivica Zubac u Lakersima. Na papiru danas sve izgleda puno lošije nego prije godinu dana. Nema više Mozgova, ali sada je tu kao prva opcija na centru Brook Lopez, a stigao je i Andrew Bogut. Obojica su, naravno, bolji igrači od Mozgova. Zubac je treća klasična “petica”, ali uzmite u obzir da Lakersi imaju dva igrača za “small ball”, tu je Randle, koji to radio prošle sezone, ali i Kuzma, “krađa” s drafta ovog ljeta. Dobra je vijest što se tiče Zupca da je popravio brzinu, da je danas tanji, ali eksplozivniji, da je tu više mišićne mase. I da je radio na šutu.

Naime, današnja pozicija klasičnog centra teško može proći samo igrom u reketu. Pitajte Emiida, Townsa, Cousinsa, Brooka Lopeza, Marca Gasola...

Svi hrvatski NBA igrači

Dražen Petrović (Portland, New Jersey; 1989-93)

Stojko Vranković (Boston, Minnesota, LA Clippers; 1990-99)

Toni Kukoč (Chicago, Philadelphia, Atlanta, Milwaukee; 1993-06)

Dino Rađa (Boston; 1993-97)

Žan Tabak (Houston, Toronto, Boston, Indiana; 1994-01)

Bruno Šundov (Dallas, Indiana, Boston, Cleveland, New York; 1998-05)

Dalibor Bagarić (Chicago; 2000-03)

Gordan Giriček (Memphis, Orlando, Utah, Philadelphia, Phoenix; 2002-08)

Zoran Planinić (New Jersey; 2003-06)

Mario Kasun (Orlando; 2004-06)

Damir Markota (Milwaukee; 2006/07)

Roko Ukić (Toronto, Milwaukee; 2008-10)

Damjan Rudež (Indiana, Minnesota, Orlando; 2014-17)

Duje Dukan (Sacramento; 2015/16)

NISU ODIGRALI NIJEDNU UTAKMICU

Arijan Komazec (Vancouver; 2000/01)

Mate Skelin (Indiana; 1998/99)

Linker
18. travanj 2024 16:11