John Geliebter / USA Today Sports
NBA LIGA

VIDEO: ŠARIĆ ISPISAO POVIJEST, PA PRVI PUT IZLETIO ZBOG FAULOVA Dario stopama Allena Iversona, Bogdanović solidan u porazu Wizardsa

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 21. ožujak 2017. 08:50

U ogledu dviju momčadi sa začelja Istočne konferencije, Orlando Magic je nakon produžetka svladao Philadelphia 76-erse 112-109, usprkos velikoj prednosti koju su Sixersi imali sredinom treće četvrtine.

Obje momčadi kao da su među sobom podijelile poluvremena u kojima će igrati bolje pa su tako gosti na poluvrijeme otišli s plus 15, samo da bi domaći igrači kreirali veliki preokret krajem treće i početkom četvrte četvrtine. Ovim naletom igrači Magica su izborili produžetak u kojem su ozljedama i osobnim pogreškama osakaćeni Sixersi ostali na samo šest igrača te je bilo pravo čudo da su do samog kraja ostali u igri za pobjedu.

- Završili smo s iscrpljenom grupom. Igrali smo jučer, ali mislim da to zapravo pokazuje karakter momčadi i kako nastojimo igrati cijele godine - rekao je trener Phile Brett Brown nakon utakmice.

Kod Orlanda je najbolji bio crnogorski centar Nikola Vučević s 26 poena i 13 skokova, ali je ključni impuls energije u igri Magica donio Elfrid Payton koji je uz 10 poena skupio 13 asistencija, 4 skoka i 3 ukradene lopte. Evan Fournier zabio je 19 poena, Aaron Gordon je dodao 17, dok je Dubrovčanin Mario Hezonja za 19 minuta promašio sva 4 šuta te skupio 2 skoka, asistenciju i ukradenu loptu. Damjan Rudež, očekivano, nije ulazio u igru.

Kod Sixersa, koji su igrali sa samo devet igrača, utakmicu karijere odigrao je nominalno rezervni centar Richuan Holmes (Jahlil Okafor opet nije igrao zbog ozljede) koji je ubacio 24 poena (šut iz igre 11/19) uz njemu rekordnih 14 skokova, a dodao je i 4 asista i jednu blokadu. Odličan je bio i Robert Covington s 24 poena, 13 skokova i 4 ukradene lopte, Nick Stauskas je s klupe ubacio 20 poena, a T.J. McConnell je uz 16 koševa skupio 11 asistencija.

Solidnu večer imao je i naš Dario Šarić koji je za 26 minuta ubacio 18 poena (šut iz igre 6/14, trica 2/5, slobodna bacanja 4/4) uz 5 skokova i po jednu ukradenu loptu i blokadu, ali je kao i ostatak momčadi pokazao dva lica u prvom i dugom poluvremenu. Do odmora je prvi kandidat za novaka godine zabio 13 poena (šut 5/8), ali je u drugom dijelu prvo promašio nekoliko šuteva, a zatim upao u probleme s osobnim pogreškama zbog kojih je naposljetku prvi put u NBA karijeri morao napustiti teren prije kraja utakmice.

Zanimljivo, nekoliko sati nakon što je NBA liga na svojem službenom YouTube kanalu objavila sjajnu kompilaciju njegovih najboljih asistencija sezone, Dario u ovoj utakmici nije ubilježio ni jednu, ali je zato s novim dvoznamenkastim učinkom u poenima postao prvi rookie Phile nakon Allena Iversona koji je zabio 10 ili više koševa na barem 20 utakmica zaredom.

Za razliku od Sixersa, Celticsi noćas nisu ispustili prednost koju su u prve tri četvrtine stabilno gradili protiv Wizardsa te su u svojem Gardenu pobijedili 110-102. Kao što je to slučaj s nekoliko posljednjih utakmica Celticsa i Wizardsa, ni ova nije prošla bez tehničkih pogrešaka (počelo je još prošle sezone tehničkom Jaea Crowdera) i visokih tenzija, pogotovo u kontekstu borbe za drugo mjesto na Istoku, koje se sada čini relativno čvrstim u rukama momčadi iz Bostona (45 naprema 42 pobjede trenutno). Čisto da ne bude većih sukoba, između dvije svlačionice su dežurala i četiri policajca.

- Znali smo da će ovo biti jedna od tih utakmica. S tom momčadi uvijek je u pitanju vrlo fizička igra, puna trash talka i sličnih stvari. Mi smo košarkaši. Mi to volimo - rekao je nakon utakmice Isaiah Thomas koji je raspoloženu petorku Celticsa predvodio s 25 poena. Avery Bradley je dodao 20 poena i 9 skokova, a Jae Crowder i Al Horford imali su po 16 poena i 9 skokova svaki (Al je dodao i pet asista).

I dok je petorka Bostona odradila dobar posao, petorka Wizardsa, inače jedna od najboljih u ligi, je zakazala. Bradley Beal je zabio 19 poena, Wall je uz 16 poena imao i 8 asistencija, ali su tijekom njihovog boravka na parketu gosti skupili minus 19, odnosno minus 21 poen razlike. Markieff Morris je ubacio 14 poena, a isti broj je za 28 minuta dodao i Bojan Bogdanović (šut iz igre 5/12, trica 0/5, slobodna 4/4) koji je skupio i 6 skokova, 2 asista i po jednu ukradenu loptu i blokadu.

Ako je bilo trzavica između Celticsa i Wizardsa, u Oklahomi je tek bilo "vruće". Kod Thundera su gostovali Warriorsi, ovaj put bez ozlijeđenog Duranta čiji je naprasni odlazak iz OKC-a u najjaču momčad lige momentalno započeo novo rivalstvo. Kao i u tri prethodne utakmice, i ovaj put su slavili Warriorsi koji su utakmicu praktički riješili na poluvremenu (plus 20) - na kraju je bilo 111-95 za momčad iz Oaklanda.

U utakmici koja je obilovala trash-talkom, naguravanjem i tehničkima (jednu je zaradio čak i Steph Curry), pobjedu Warriorsima donijeli su "Splash Brothersi" koji su zajedno ubacili 57 poena i 14 trica. Efikasniji od braće po mrežici bio je Klay Thompson koji ubacio 34 poena (šut iz igre 12/21, trica 7/15, slobodna 3/3), dok je Steph Curry ubacio 23 poena (šut iz igre 8/17, trica 7/12) uz 6 asistencija i 4 skoka. S druge strane u svojem najboljem izdanju nije bio Russell Westbrook koji je zabio za njega siromašnih 15 poena, uz 8 skokova i 7 asistencija, dok je Victor Oladipo ubacio 17 poena uz 6 skokova i 5 dodavanja.

Inače, u naguravanju krajem druge četvrtine, koje su započeli Curry i Semaj Christon tehničke su frcale na sve strane (Russ, Curry), a zanimljiva je bila reakcija Draymonda Greena koji je sucima postao Pedro u takvima situacijama pa ni ovaj put nije izbjegao kaznu.

- Isuse Kriste. Više stvarno ne znam. Ništa me više ne iznenađuje kad dođe do tako nečega. Zapravo znam što će se dogoditi, da budem iskren s vama. Nisam učinio ništa. Ako sam bilo gdje blizu gužve, očekujem kaznu - rekao je rezignirani Green nakon utakmice.

Na kraju valja spomenuti i odličnu utakmicu u Houstonu gdje su Rocketsi polaganjem Jamesa Hardena dvije i pol sekunde prije kraja svladali Nuggetse 125-124 te ih gurnuli u opasne vode na osmoj poziciji Zapada, gdje im prijete Blazersi.

Pobjedu u ruke domaćoj momčadi gurnuo je Jameer Nelson čija je "cigla" nekoliko sekundi prije isteka vremena završila u Hardenovim rukama koji je potom pretrčao teren za pobjednički polaganje:

- Trčao sam tako brzo da sam se osjećao kao Usain Bolt - rekao je nakon utakmice jedan od kandidata za MVP-a sezone koji je sinoć ubacio 39 poena uz 11 asista, 7 skokova i 4 ukradene lopte. Za Rocketse, koji su zabili 18 trica, Eric Gordon je s klupe dodao 18 poena, a Beverly i Ariza su dodali po 14 poena.

U gostujućoj momčadi rekord karijere je s 28 poena postigao Gary Harris (uz odličan šut od 10/16 iz igre), Will Barton je s klupe dodao 24 poena, 8 asista i 7 skokova, a novu odličnu utakmicu odigrao je i srpski centar Nikola Jokić koji je zabio 22 poena, uhvatio 13 skokova i imao 8 asistencija.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 13:46