Damjan Tadic / Hanza Media / Hanza Media
STAO POBJEDNIČKI NIZ

NEVIĐENI PORAZ CEDEVITE U ZAVRŠNICI 'Dvojka' Doma sportova ostala bez struje, a šest desetinki prije kraja smračilo se svima u dvorani

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 23. listopad 2016. 23:18

Serija Cedevite od četiri uzastopne regionalne pobjede stala je na parketu Doma sportova, hrvatskog prvaka dobila je Krka, a u utakmici punoj pogrešaka s obje strane najzanimljiviji je bio - nestanak struje tri i pol minute prije kraja. Dvojka je bila u potpunom mraku, a nakon 15-minutnog prekida smračilo se - Cedeviti.

Novi Amerikanac Pierre Jackson je u momčad ušao umjesto Duje Dukana, koji nije bio ni u dvorani, a Veljko Mršić vratio se prokušanom receptu s Karlom Žganecom u početnoj petorci. Ovaj je pak u prvih pet minuta, a produžilo se to na cijeli tijek utakmice, pokazao više inicijative nego, valjda, u komplete prve dvije svoje sezone u Cedeviti. Kad je Žganec u petoj minuti zbog druge osobne pogreške sjeo na klupu, za pet poena je iz igre gađao 1-3, s linije slobodnih bacanja 3-3, dok je Cedevita uzastopnim tricama Davida Stocktona i Scottyja Hopson povela 15:6, u sedmoj minuti i 19:8. Krka je izgledala onako kako su svi očekivali. Nedoraslo. Na Mršićevu žalost toga su bili svjesni i njegovi igrači, pa su često na terenu izgledali prilično nezainteresirano.

To je, naravno, ovu utakmicu učinilo - zanimljivom. Krka se vraćala, Cedevita bježala i tako sve do završnice treće četvrtine kad su gosti predvođeni Maticom Rebecom (dvije trice je stavio preko ruku i - od table) došli u egal. Točnije, Krka je u nekoliko navrata tijekom drugog poluvremena bila na -1. I onda bi se igrači Cedevite sjetili da im je dozvoljeno igrati obranu. U dva navrata je povećani obrambeni angažman rezultirao koš-faulom iz kontranapada, prvo Luke Babića, potom i Džanana Muse, koji je u 32. minuti zabio za 67:63.

U međuvremenu je dobru dionicu odradio Pierre Jackson, čiji je prvi ulazak u igru tijekom prvog poluvremena obilježen s dvije izgubljene lopte i nesportskom zbog nepoznavanja pravila o prekršajima u tranziciji. Amerikanac je bio zbunjen, ali najbolji sudac u regiji, Srbin Ilija Belošević mu je objasnio o čemu je tu riječ. Tu školu je omaleni play prošao na teži način, dok je ona druga, puno važnija - košarkaška išla nešto lakše. Vrlo brzo je petstotinjak ljudi u Dvojci shvatilo kako je u Cedevitu došao jedan od najbržih košarkaša ikad na ovim parketima. No, to se znalo, kao i činjenica da Pierre Jackson može zabiti. Ono što se nije vidjelo, a Cedeviti je nasušno potrebno, je mogućnost kreacije za suigrače. Uzorak je mali i utakmica s Krkom ni u kojem slučaju nije mjerilo, ali na početku svoje zagrebačke avanture Jackson taj segment nije pokazao.

Isto tako Cedevita ni u posljednjoj četvrtini nije pokazala puno više energije nego prethodne tri, a minimalnu prednost su održavali samo na račun goleme razlike u klasi. Dok Marko Luković nakon prekida zbog nestanka struje nije zabio za 75:75, a Sandi Čebular tricom donio gostima prednost 80:79, dvije minute prije kraja. Cedevitu su u plus vratili Žganec i Babić, dvadesetak sekundi prije kraja Rebec je na zaostatku od "pola koša" gađao tricu, promašio, no, Krka je izborila još jedan napad i - izgubila loptu. Da bi je Marko Arapović u izvođenju sa strane poklonio Čebularu, koji je šest desetinki do sirene zabio za pobjedu.

--------------------------------------------------------

CEDEVITA - KRKA 82:83

CEDEVITA: Babić, Žganc, Bilan, Stockton, Hopson

KRKA: Curry, Rojc, Dimec, Čebular, Luković

--------------------------------------------------------

Linker
17. travanj 2024 20:48