Damir Krajac/Hanza Media / v
VELIKI DARIO ŠARIĆ

OČEKIVAO JE NAGRADU, OSTAO RAZOČARAN, ALI JEDNU STVAR NIKAKO NE MOŽE SHVATITI 'Nije mi jasno kako potpuno zdrav ne možeš igrati za reprezentaciju'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 29. lipanj 2017. 12:06

Drugi najbolji rookie protekle NBA sezone u srijedu nešto prije podneva sletio je iz New Yorka u Zagreb, a sat i pol kasnije našao se pred novinarima.

- Morao sam vas okupiti da se zaštitim, da me se na razvlači na sto strana. Ispričavam se zbog toga.

Klasični Dario Šarić. Taj uvijek svima želi udovoljiti. Bilo je tako i u srijedu, ni “jet lag” ga nije spriječio da odgovori na “milijun” pitanja, bude na raspolaganju za sve pa tako i za čitatelje Sportskih novosti. A Šarić nikad nije dosadan. Dapače. Pritom je i do kraja iskren pa nije skrivao razočaranje onime što se dogodilo u New Yorku, a dogodilo se da je u utrci za rookieja godine izgubio od Malcolma Brogdona iz Milwaukeeja...

- Teško mi je naći pravu riječ kojom bih opisao svoj osjećaj - kaže Dario.

Dario Šarić
Damir Krajac/Hanza Media / Hanza Media

- Razočaran sam, ali ne smatram se prevarenim. Da se ne lažemo, očekivao sam tu nagradu, sa sportske strane bio sam uvjeren da sam je zaslužio. Odigrao sam 81 utakmicu, u početku je bilo malo teže, ali nakon niza dobrih igara sam se nadao da mogu biti rookie godine. Brogdonu čestitam iz svega srca, ali u protekla tri mjeseca ga čak nisam smatrao ozbiljnim konkurentom. Mislio sam da mi to može odnijeti samo suigrač Joel Embiid ili da možemo podijeliti nagradu kao što se to jednom dogodilo s Jasonom Kiddom i Grantom Hillom. Bila bi to dobra priča.

Svečanost, koju je pohodio s djevojkom Karlom, oduševila je Šarića.

- Stvarno je bilo super. Od uređenja dvorane, svega što se događalo. Prvi put u povijesti se nagrade dodjeljuju na taj način pa su valjda htjeli da bude savršeno. Svi su došli sređeni, možda ne kao za Oscar... Doduše, nikad nisam osvojio Oscar ili bio tamo, ali nekako me sve podsjetilo na taj spektakl.

Dario Šarić
Damir Krajac/Hanza Media / Hanza Media

Koliko se uopće stigao odmoriti?

- Dosta u drugoj polovici travnja i kroz svibanj. Čak sam dobio nešto kilograma, ali kako sam već dvadesetak dana u treningu, do početka reprezentativnih priprema ću biti spreman za puni pogon.

Sad je samo u jednoj reprezentaciji, onoj seniorskoj koja se 27. srpnja okuplja na pripremama za Eurobasket...

- Bilo bi lijepo kad bismo se uspjeli okupiti u punom sastavu, da tu budu neki mladi igrači koji su svoje ljeto odlučili posvetiti karijerama. Imamo bazu, ekipu i zanos iz Torina i Rija prošle godine. Neću govoriti o rezultatu, ali ova reprezentacija je dovoljno kvalitetna i bez ovih koji neće doći. Gledam samo prema naprijed, samo pozitivno.

Koliko je Dario Šarić sudjelovao u tome da se Mario Hezonja i Ante Žižić, kojih ovo ljeto neće biti u reprezentaciji, odazovu izborniku Aci Petroviću?

Dario Šarić
Damir Krajac/Hanza Media / Hanza Media

- Ne, nisam razgovarao s Hezonjom i Žižićem. Svi znaju da je Aco bio u Americi i posjetio sve igrače. Kad mi je on rekao da su svi spremni pomoći, iako je Hezonja nekoliko dana ranije izjavio da ga neće biti, računao sam da je to riješeno. Sve se kasnije rasplelo na brzinu. Nisam nikoga zvao, ni nagovarao. To je individualna stvar i smatram da nikoga ne treba nagovarati na nešto što ne želi. Ne vjerujem da je bilo tko nagovarao nekog nogometaša ili rukometaša da dođe u reprezentaciju. Doduše, razgovarali smo tijekom sezone kad bismo igrali međusobno. I Hezonja, i Bender, i Zubac su mi govorili da su spremni doći. Zato sam ostao iznenađen, makar sam za neke i mislio da neće doći.

Dario je to i dodatno argumentirao.

- Ako sam ja prošle godine mogao s Efesom završiti sezonu sredinom lipnja pa za nekoliko dana doći u reprezentaciju i odigrati turnir u Torinu, onda otići u SAD na potpis ugovora, vratiti se na pripreme, odigrati olimpijski turnir, opet otići u SAD i nakon svega odigrati 81 utakmicu u sezoni... Jasno mi je, recimo, da je Anti Tomiću godinama bilo teško jer bi njemu klupska sezona uvijek završila u lipnju. U NBA ligi si gotov sredinom travnja ako ne uđeš u doigravanje, a sezona počinje krajem listopada. Nije mi jasno kako potpuno zdrav ne možeš igrati za reprezentaciju.

Na kraju je parafrazirao svog prijatelja i kapetana reprezentacije Roka Ukića.

- On je to najbolje rekao... Ne mislim da sam veći Hrvat od Žižića i Hezonje zato što igram za reprezentaciju. Ja jednostavno imam taj osjećaj koji netko drugi nema. Svi smo mi različiti - zaključio je Dario Šarić.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Linker
23. travanj 2024 09:47