Damir Krajac / CROPIX
KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA

OD NJEGA SE OČEKUJU VELIKE STVARI Centar koji mora pomoći reprezentaciji na putu do OI

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. srpanj 2016. 13:33

Roko Ukić ovako je prokomentirao ždrijeb torinskih kvalifikacija, čim je on objavljen:
- Naš nominalno deveti centar bolji je od najboljeg talijanskog.
Miro Bilan bio je i lani dio reprezentacije, bio je i na pripremama za SP 2014, dio je ovoga društva godinama. I svakako nije deveti hrvatski centar, puno je on bolji od toga, u top tri je kako god okrenete. I da su tu Ante Tomić, Justin Hamilton, Leon Radošević, Luka Žorić, Filip Kraljević, Ante Žižić ili Ivica Zubac.

Smanjiti greške u igri

Uostalom, iza Mire Bilana je sjajna sezona u Cedeviti i ako ćemo pravo, taj 27-godišnji Šibenčanin svake sezone igra sve bolje i bolje. Ove je sezone uhvatio euroligaški kontinuitet, iskoristio je sve što mu dao Veljko Mršić. Ulogu prvog centra, ulogu onoga kojemu se može tolerirati i greška i kao takav je nosio Cedevitu do Top 16 Eurolige, do polufinala ABA lige i do oba hrvatska trofeja.


Sada je ispred njega reprezentativna priča. U kojoj se od Bilana očekuje puno. Odnosno, očekuje se da naše dvije “petice”, a Bilan će tu minutažu dijeliti s Darkom Planinićem, daju svoj obol hrvatskoj težnji da se dokopa Rija.
- Pokazali smo u tri pokusna ogleda različite stvari. Sasvim sigurno je bilo dobrih stvari, njih ćemo potencirati, ali ćemo se u ovim danima do odlaska u Torino baviti i onim stvarima koje nisu bile dobre kako bismo vidjeli gdje bismo trebali biti bolji. Da smanjimo greške u igri.
Što je to bilo loše?
- U ove tri utakmice najlošijim se pokazao naš ulazak u utakmice, međutim po meni je to i normalno, jer teško je očekivati da se protivnik može slomiti u prvoj četvrtini. Čak i najslabije momčadi imaju snage da odigraju prvu četvrtinu, tako da je sve to normalno. Mislim, mi smo u OK stanju, a sad treba vidjeti koliko će to biti dovoljno za uspjeh.
Kako Miri Bilanu izgledaju hrvatske šanse uoči Torina? Zna protivnike, gledao je, pratio je.
- Talijani su, zato što su i domaćini kvalifikacija, najveći favoriti. No mislim da smo svi tu negdje. Ovisit će o raspoloženju najboljih pojedinaca svake reprezentacije, kakva će im biti dnevna forma. Po meni nema istinskog favorita, svatko tu može sa svakim igrati.


Iskustvo i kvaliteta

Velika hrvatska prednost kontra Talijana trebala bi biti moć hrvatskih centara u reketu. Uostalom i Kanada je dominirala na pokusu kontra Talijana u skoku...
- Pokazala je tu Italija određene slabosti i to je nešto što svakako možemo iskoristiti. Kad utakmica krene, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, kako će se utakmica razvijati. Pokušat ćemo dati svoj maksimum, u to sam siguran. I treba igrati na onoga tko će u tom trenutku biti najraspoloženiji na parketu i na taj način ćemo najlakše doći do pozitivnog rezultata.
U prvoj utakmici protiv Kanade Miro Bilan je patio na obrani od pick and rolla, no kad je stigao Dario Šarić, sve je bilo puno bolje.
- Kod obrane od picka je ključna stvar timska obrana, ne isključivo igra dva na dva. Važno je kako drugi igrači pomažu, tko na koga rotira. U prvoj smo utakmici s Kanadom imali dosta problema, i nismo dotad toliko obraćali pozornost na to. Međutim, kad smo na videu pogledali greške koje smo radili, u sljedeće dvije utakmice to je dosta dobro izgledalo. I nismo imali nikakvih problema od pick igre protivnika. Vjerujem da će tako biti i u Torinu.
Optimist?
- Jesam, općenito sam optimist, ja se tako postavljam u životu. I gdje god igrao i za koga god igrao, uvijek vjerujem u najveće stvari. Tako je i sada.
Iako, u boljem društvu dosad nije igrao. No on tu pripada. I neće razočarati. Nakupilo se iskustva. I kvalitete.
Miro Bilan ima poene u rukama, poene koji su kad dolaze s centarske pozicije uvijek olakšanje i za vanjsku liniju. Ona postaje slobodnija, otvorenija u tom slučaju, a tada je protivnik doveden do konopaca.
Moglo bi to biti dobro.

Linker
20. travanj 2024 11:02