REUTERS
AJDE VIŠE SJAŠITE OBOJICA

PIŠE TVRTKO PULJIĆ Ništa se nije promijenilo u odnosu FIBA - Euroliga, a to znači da nas čeka kaos

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. rujan 2016. 18:15

Ovih sam dana saznao da je postojala nada, doduše mala, ali se o njoj ipak govorilo, nada u to da bi se uoči ove sezone na europskom košarkaškim parketima ipak popustilo na svim stranama. U danima kad je sasvim jasno da se više tu ne radi o klubovima, savezima, FIBA-i ili Euroligi, nego je riječ samo o dvije velike taštine koje guraju europsku košarku u otvorenu raku, o Jordiju Bertomeuu iz Eurolige i Patricku Baumannu iz FIBA-e, pojavila se priča da bi se Euroliga mogla povećati na prošlosezonska 24 kluba pa bi osam tih novih euroligaša bilo iz redova onih koji su bili “prvoborci” društva iz Barcelone. Među njima bila bi i Cedevita.

Kasni rujan u Dvorani Krešimira Ćosića donosi treće izdanje Doguševa zadarskog košarkaškog turnira. Raspored je već napravljen, a svojevrsna zanimljivost svakako je podatak da će publika moći uz niz vrhunskih igrača vidjeti i nekoliko etabliranih trenera...

Željko Obradović iz Fenerbahčea najuspješniji je europski klupski trener (osam puta prvak Europe), u prethodne dvije sezone Fener je vodio do Final Foura.

Na klupi Darušafake Doguš je David Blatt, koji je s Maccabijem osvojio Euroligu 2014. kad je proglašen trenerom godine, kao izbornik Rusije je osvojio europsko zlato i olimpijsku broncu, a s Clevelandom je 2015. došao do finala NBA lige. Navijači Zadra dobro se sjećaju da je Blatt vodio Maccabi u finalnoj utakmici Goodyear lige (danas ABA) 2003. u Ljubljani kad ga je nadmudrio Danijel Jusup.

Lokomotiv iz Kubana je ovo ljeto za trenera doveo Fotisa Katsikarisa, koji je 2013. bio najbolji trener Eurokupa. Prema Katsikarisovim izjavama motivaciju za trenerski poziv dobio je od pokojnog Kreše Ćosića.

Preostala tri trenera: Vlado Šćepanović (Budućnost), Veljko Mršić (Cedevita) i Ante Matulović (Zadar) također su dobro znana imena, prvotno igračka, potom i trenerska.

S-Event, tvrtka koja uspješno organizira zadarski turnir, najavila je i dolazak Svetislava Pešića (donedavno trener Bayerna), koji iza sebe ima impozantan niz trofeja s klubovima i reprezentacijama...

-----------------------------------------------------------------

RASPORED TURNIRA: 22. IX. Zadar - Doguš Darušafaka (18.00), Fenerbahče - Lokomotiv Kuban (20.30); 23. IX. Cedevita - Lokomotiv Kuban (17.30), Budućnost - Zadar (20.00); 24. IX. Doguš Darušafaka - Budućnost (18.00), Cedevita - Fenerbahče (20-30). 25. IX. Za 5. mjesto (16.00), za 3. mjesto (18.30), finale (21.00).

Iza takve Eurolige bi bila Liga prvaka u produkciju FIBA-e te FIBA Eurokup. Za ovu sezonu.

Međutim, od toga ništa.

Bila je to, očito, za nas naivce tek puka nada. Situacija danas nije ništa drukčija od one koja je bila na meniju ovoga proljeća. A to znači da nas čeka kaos.

Svakoga dana isplivavaju novi detalji kako će taj kaos konkretno izgledati kad za dva do tri tjedna krene sezona. Upravo sam ovoga tjedna čuo najbizarniju od svih ideja koju je producirao ovaj sukob.

Euroliga je, po prijedlogu trenera najvećih europskih klubova, odlučila mijenjati pravilo u prekršajima do bonusa. Od ove sezone, da bi igra postala što atraktivnija, da bi se ubacivalo više poena, svaki će prekršaj pri kojemu se sprečava tranzicija, tzv. taktički prekršaj, kojim se zaustavlja kontra, biti sankcioniran kao nesportska pogreška. Dva bacanja i lopta sa strane za onog koji je fauliran.

I tako će se ponašati suci u Euroligi, u Eurokupu, ali i u ligama koje su se odredile prema ovim natjecanjima u ratu koji drma Europom. Dakle, i u ABA ligi.

FIBA, pri tome, neće mijenjati pravila. Kod nje će još uvijek biti dopušteno raditi taktičke prekršaje. Do bonusa. Za koje će jedina kazna biti lopta sa strane za onog fauliranog.

I sad dolazimo do onoga ključnog. Recimo, Cibona će igrati, barem je to njezina želja, dva natjecanja kojima ravna FIBA (Liga prvaka, PH) te jedno pod nadležnosti Eurolige (ABA). Odnosno, u neki petak će, recimo, igrati PH po starim pravilima, do bonusa će njezini igrači bez straha od nesportske pogreške moći raditi faulove, da bi u nedjelju koja slijedi igrali utakmicu ABA lige, možda i protiv Zadra ili Cedevite, s kojima su u petak igrali PH po starim pravilima, ali sada prema novim pravilima. Da bi u srijedu opet igrali Ligu prvaka po pravilima FIBA-e.

Kako u tom ludilu spremati momčad, jer ovdje nije problem u različitim loptama, ovo je detalj igre prema kojemu se sprema taktika momčadi.

Nije ni Cedeviti bolje, ona će po FIBA pravilima igrati PH, a Eurokup i ABA ligu po novim pravilima. A trebala bi i ona igrati sva tri natjecanja.

Ako vam sve ovo ne djeluje previše normalno, nemojte se brinuti. Nije problem u vama. Vi ste sasvim normalni.

Europska je košarka debeloj krizi, manje-više sve što vrijedi ili bi tek trebalo početi vrijediti jest u NBA ligi. Čak i Alex Abrines, koji još nije postao nositelj u Barceloni, a niti u Španjolskoj, a već je spakirao stvari i otišao u NBA. U Europi, realno, koja će imati ekskluzivnu Euroligu od 16 klubova, nema ni tih 16 klubova koji su veliki i jaki.

- Nije lako potrošiti 20 milijuna eura - žalio se ovih dana jedan euroligaški GM.

I nije jer znaš da ako ih potrošiš, potrošio si ih za momčad koja tog novca realno nije vrijedna.

Ima li nade? Ne znam. FIBA Europa će se do subote baviti europskim kvalifikacijama za Eurobasket 2017, a onda će se potpuno okrenuti klupskim natjecanjima.

Može li doći do nekog razumnog dogovora? Nisam siguran jer cijelu europsku košarku, uz podršku klubova koji ne vide dalje od prvog zavoja, i s ove i s one strane trenutačno kontroliraju dvije taštine. Bertomeu ili Baumann? Apsolutno svejedno. Najbolje bi bilo bez obojice.

Što se tiče Hrvatske, ovaj nas tjedan čeka Upravni odbor HKS-a na kojemu bi teme trebale biti lige u kojima će nastupati naši klubovi. Kao i situacija oko izbornika. Nešto bi se konkretnije moglo znati barem što se tiče termina do kada ćemo imati novog/starog izbornika.

HKS je patentirao i ždrijebao novo hrvatsko prvenstvo, jedinstveno od starta, koje bi trebalo biti početak nečega novog, nečega što će pravu vrijednost dobiti tek onoga trenutka kad to bude smanjena liga, vjerojatno s deset članova, ali na to ćemo pričekati još barem dvije sezone.

I osluškivati vijesti iz Münchena i Barcelone jer nitko u Europi nema petlje reći Baumannu i Bertomeuu: “ajde više sjašite obojica, dosta je bilo.”

A doista jest.

Linker
25. travanj 2024 06:23