SN arhiva
PRVI NAKON ĆOSIĆA

PRVI HRVATSKI LAKER 'Da su Rimac i Golemac ostali u Ciboni, ja ne bih bio u Lakersima'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 28. lipanj 2016. 13:00

Ivica Zubac bi kroz tjedan dana i službeno trebao postati prvi Hrvat u Lakersima. Četrdeset i tri godine nakon Krešimira Ćosića Lakersi su draftirali još jednog hrvatskog centra...

- Da, tada je dao onu legendarnu izjavu “zovu Lakersi, ali zove i Zadar”.

Nekoliko dana nakon što su mu se ostvarili svi dječački snovi, Ivica je prekinuo i šestomjesečnu medijsku šutnju, koja je krenula nakon što je Hrvatski košarkaški savez poništio jednostrani raskid ugovora na koji je - i dalje je u to uvjeren - Zubac imao pravo zbog kašnjenja plaće. Tada je iz Cibone prešao u Cedevitu, ali nakon što su stvari vraćene na početak, izlaz je potražen u Srbiji potpisom za Megu, klub pod kontrolom njegova menadžera Miška Ražnatovića. Tri mjeseca je ovaj 19-godišnjak samo trenirao, nije igrao utakmice, a sezona koju je označio kao najvažniju u karijeri praktički je potpuno izgubljena.

Tresao sam se

Ali kako nakon kiše uvijek dolazi sunce, tako je i Ivici Zupcu svanulo. Sljedeće sezone će igrati za LA Lakerse, koji su ga izabrali kao 32. na prošlotjednom NBA draftu.

- Bio sam 11 dana u SAD-u i bilo mi je super. To je jedan drugi svijet što se tiče svega. Ponajviše organizacije i treninga.

Prije drafta je odradio puno workoutova, kako se službeno zovu svojevrsne probe za one koji se prijave na draft. Je li ga nešto iznenadilo?

- Na svakom workoutu su tražili da šutiram trice. To mi je bilo čudno jer ovdje nisam smio šutirati ni izvan reketa. I time sam mnoge iznenadio, pitali su me zašto nisam to koristio u igri.

Gdje su ga Lakersi snimili?

- Na Pro Dayu prije drafta. Tamo su bili svi igrači iz naše agencije i tada su me “snimili”. Iako me Mitch Kupchak gledao i tijekom sezone, došao je na jedan trening u Sremsku Mitrovicu.

I sad je stiglo ostvarenje sna...

- Oduvijek sam htio igrati u Lakersima. Znam da trenutno nisu u vrhu, nisu ni blizu najboljima, ali to su Lakersi, uz Celticse najtrofejnija franšiza. Kad mi je Miško (agent Ražnatović) oko 20. picka rekao da imamo Lakerse i da me žele odmah, tresao sam se da me netko prije ne izabere. Srećom, tu je dobar posao odradio i američki agent Jeff Scwartz, pa su me dočekali na 32. mjestu.

Napravio bih sve isto

Iako mu još uvijek nije do kraja jasno što se zapravo dogodilo, Zubac je u proteklih nekoliko dana osjetio sve moguće pozitivne emocije.

- Još mislim da sanjam. Kad su me izabrali, kad sam dobio kapu, počeo dijeliti intervjue, slikao se s dresom... bio sam silno uzbuđen. Onda gomila poruka na društvenim mrežama, šokirao me porukom i D’Angelo Russell, koji je napisao kako mu je drago što ćemo igrati zajedno. Tek u avionu za Hrvatsku, bez internetske veze, tek tada mi je došlo do glave što se zapravo dogodilo. Iako mi još nije jasno da ću navući dres Lakersa. Prvi u životu bio mi je onaj Kobea Bryanta, imao sam ih još nekoliko, a sad idem živjeti u Los Angeles i igrati u Staples Centeru. Nevjerojatno!

Uz njega su bili roditelji i djevojka, imao je podršku na početku novog puta, koji je krenuo...

-...odlaskom iz Cibone. Već tada sam odlučio da ću odmah ove godine u NBA, a definitivna potvrda bio je propali transfer u Cedevitu i odlazak u Megu.

Kako danas gleda na taj odlazak?

- Napravio bih opet isto. U Ciboni nisam ništa igrao iako su mi obećavali da hoću i mislim da sam zaslužio. Kako nisam vidio da će se situacija popraviti u skoroj budućnosti, odlazak je bio jedino rješenje. Bio sam sretan s dolaskom u Cedevitu jer su me odmah super prihvatili, a kad je stigla odluka saveza, bio sam nikakav. Da bi na kraju ispalo najbolje. U Megi sam trenirao s Dejanom Milojevićem, o kojem sam prije čuo isključivo sve najbolje. Teško mi je bilo tri mjeseca gledati suigrače na utakmicama, ali radio sam dosta u teretani, popravio kondiciju.

Dojam je kako bez svega ovoga on ne bi završio u NBA ligi ovako brzo.

- Da, tako je ispalo. Prijavio bih se ja za draft, ali ne znam kako bi to završilo da sam ostao u Cedeviti. Štoviše, da Rimac i Golemac nisu smijenjeni, ja ne bih otišao iz Cibone i ne bih sad bio u Lakersima. Moj odlazak i odluka Hrvatskog košarkaškog saveza su doveli do toga.

Na Acinu popisu

Doduše, to ne znači da ga ta odluka ne ljuti.

- Naravno da sam ljut. Bez obzira na to što je ispalo najbolje moguće i dalje mi nije jasno u čemu je bio problem. Argumenti su bili na našoj strani, ugovor također, stvarno ne znam na temelju čega je HKS, odnosno ta njihova Arbitraža poništila raskid ugovora s Cibonom.

Sve to nije vezano s reprezentacijom jer su tu stvari potpuno jasne. Ivica Zubac se našao na širem popisu, ali ne i među 16 kandidata za kvalifikacijski turnir u Torinu za OI u Riju.

- Savez me obavijestio da me izbornik Aco Petrović uvrstio na popis i to je to. Dalje nikakvih kontakata nije bilo.

Zato bi ih za prvog Hrvata u Lakersima trebalo biti u godinama koje dolaze...

Linker
20. travanj 2024 18:33