Dwyane Wade
 Tom Szczerbowski-USA TODAY Sports
PAT RILEY ISKRENO ŽALI

TRENER NA RUBU SUZA NAKON ODLASKA LEGENDE 'Morao sam ga zadržati, makar veslao do Mediterana'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 18. srpanj 2016. 22:53

Dwyane Wade u Chicagu. Na određeni način zvuči prirodno s obzirom na to da je Wade rođen u Chicagu, ali ako ćemo realno, prijelaz iz Miamija među Bullse je zapravo - tužan.

Wade je svih 13 godina svoje karijere proveo na Floridi, u klubu koji ga je draftirao kao petog 2003. Prvak i MVP finala ‘06. pa dvostruki prvak kad je MVP finala bio LeBron James jednostavno je morao karijeru završiti u Miamiju. Kao što je, recimo, morao i Paul Pierce u Bostonu. Ali nije se dogodilo...
- Bilo je ovo teško ljeto.

Ovo me uništilo

Ovako je Pat Riley otvorio konferenciju za novinare, na kojoj je prvi put javno progovorio zašto Dwyane Wade više nije igrač Miamija.
- U ovoj ligi nemaš priliku promijeniti propušteno. Kad možeš pobijediti - moraš pobijediti. Mene je, pak, ovo s Dwyaneom uništilo. Zato što nisam napravio sve što sam morao. A morao sam ga zadržati, makar veslajući do Mediterana.
Dva tjedna prekasno. Iako, Riley nije trebao veslati. Po mnogima je predsjednik Heata trebao samo doći u New York na posljednji sastanak s klupskom legendom, koji je odradio vlasnik Micky Arrison.
- Naša je filozofija uvijek bila “jedan glas”. Nekad razgovaram ja, nekad drugi, u slučajevima kad se radi o igračima kao što je Dwyane, tu je i vlasnik. Ali glas je jedan, svi znamo što se radi.
Opet, Riley danas žali što se nije uključio u nagovaranje...
- Nije tu riječ o novcu, uvijek mi je plan bio da Dwyane u sljedeće tri, četiri ili pet godina koliko mu je ostalo do kraja karijere dobije svoj novac. Ali nisam mogao to napraviti na uštrb momčadi. Također smo se morali pozicionirati u situaciji kad je postojala mogućnost dovođenja Kevina Duranta.
U čemu je onda problem?
- Način na koji ljudi razmišljaju mijenja se ovisno o godinama, situaciji, budućnosti, okolnostima... I to se promijenilo, tu smo zakazali i Dwyane, i ja. Pritom je moja krivnja veća jer on je zvijezda, lice franšize, moj je zadatak bio odraditi ono što se moralo odraditi.
Wade je kod Rileya osjetio manjak poštovanja i to ga je “potjeralo” iz grada...
- Uvijek pokušavam učiniti momčad boljom, uvijek sam tražio igrače s kojima bi Dwyane mogao pobjeđivati. Tako sam se postavio i sada. Nije slučajno da su nam se četiri godine, dok je tu bio LeBron James, igrači sami nudili. U posljednja dva prijelazna roka to se promijenilo.

Rastanak oca i sina

Sad kad je ostao bez kamena-temeljca svih uspjeha u posljednjem desetljeću, Pat Riley mora krenuti iznova, u Miamiju je završila jedna era. Međutim, ne i prijateljstvo...
- Ne, nismo još razgovarali, sastavljam prilično dugačak e-mail, koji ću mu poslati kad ga dovršim. Još nije gotov. Ali siguran sam da bi prilikom našeg eventualnog susreta sada uslijedio topao zagrljaj.
Nešto slično rekao je prije nekoliko dana i Dwyane Wade. Otac i sin su se rastali, ali uspomene će zauvijek ostati.

Linker
25. travanj 2024 03:56