U Parizu je poČeo Festival Hrvatske

Francuze zanima suvremena umjetnost, srednji vijek i Meštrović

Nakon više od godinu dana priprema u srijedu je u velikoj svečanoj sali francuskog Ministarstva kulture i komunikacija otvoren Festival Hrvatske u Francuskoj “Croatie, la voici!” (Hrvatska, ovdje!). Riječ je o najambicioznijem projektu predstavljanja hrvatske kulture u inozemstvu.

Festival će trajati do kraja godine, a program se održava na 45 različitih lokacija u nekoliko francuskih gradova i uključuje 60 događaja. Nakon otvaranja festivala postalo je jasno da nas Francuzi vole, ali ne poznaju dovoljno našu kulturu te su željni novih saznanja o hrvatskoj kulturnoj baštini.

Mladi talenti

Do kraja godine dali su nam odličnu priliku da na najbolji način predstavimo svoju baštinu, kao i novosti u suvremenom stvaralaštvu i smjerove koji najviše obećavaju, od likovne do scenske umjetnosti, kinematografije, dizajna i grafičkog dizajna, mode i žive tradicije. Francuska ministrica kulture i komunikacija Aurélie Filippetti naglasila je kako je velika sreća za Europu da se hrvatski narod u velikoj mjeri odlučio priključiti Europskoj uniji.

- Hrvatska Europi danas može dati novu energiju i nadu. Francuzi vole Hrvatsku, no imali su je priliku upoznati samo kroz turizam, prekrasnu obalu i Dubrovnik, no ne znaju dovoljno o mladim talentima umjetnosti, kazalištu, literaturi i filmu. Velike pariške kulturne institucije učinit će sljedećih mjeseci hrvatsku kulturu dostupnijom prije svega francuskoj publici - rekla je francuska ministrica koja je nedavno i u privatnom posjetu obišla hrvatsku obalu. Kada smo je upitali što će svakako preporučiti kolegama iz Vlade, ministrica je kao posebno zanimljive izdvojila predstavljanje hrvatskog Apoksiomena u pariškome Louvreu, Meštrovićevu izložbu u Muzeju Rodin te selekciju suvremene hrvatske fotografije jednog od najpoznatijih svjetskih umjetnika Petera Knappa.

Kulturna diplomacija

Njezina hrvatska kolegica Andrea Zlatar Violić naglasila je važnost otvaranja festivala u trenutku kada većina europskih parlamenata odlučuje o ratificiranju Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske u EU. - Izuzetno je važno predstavljanje vlastitih kulturnih specifičnosti i upravo kulturna diplomacija ponekad može otvoriti vrata koja inače klasična politika ne uspijeva - rekla je hrvatska ministrica kulture koja je kao posebnost izdvojila činjenicu da su Francuzi sami birali festivalski program.

- Uvijek dosad smo u inozemstvo slali izložbe i događaje koje smo sami birali, a koji su prije svega bili namijenjeni hrvatskim zajednicama, dok je ovaj festival namijenjen francuskoj i europskoj publici. Tako smo ovaj put ostali pomalo iznenađeni jer su primjerice plesna i kazališna scena prošli lošije nego smo očekivali, dok je suvremena umjetnosti dobila odlične kritike francuskih izbornika - rekla je Andrea Zlatar Violić.

Isabelle Delage iz Francuskog instituta, koja je predsjedala francuskom komisijom za program, govoreći o kriterijima koji su bili presudni u odabiru, istaknula je kako su se vodili talentima umjetnika i različitostima te onime iz čega progovara umjetnička i kulturna povijest zemlje.

Izlažemo u najboljim institucijama

Središnji događaj Festivala bit će 8. listopada kada će francuski predsjednik François Hollande zajedno s hrvatskim Ivom Josipovićem otvoriti izložbu Srednjovjekovne hrvatske umjetničke baštine. U Parizu smo dobili naj-reprezentativnije prostore za predstavljanje svoje baštine.

Tako će francuskoj kulturnoj javnosti predstaviti skulpture Ivana Meštrovića u pariškome Muzeju Rodin, izložba četrdesetak remek-djela srednjovjekovne umjetnosti iz hrvatskih riznica u Muzeju Cluny. Apoksiomen će biti postavljena u muzeju Louvre gdje će ga prema procijenama vidjeti više od 2,5 milijuna posjetitelja, a na Radio Franceu predstavit će se bogati opus hrvatske klasične glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:37