GODINU DANA LAUBE

Hvala, Lauba! Bez tebe ne bismo ništa vidjeli od suvremene hrvatske umjetnosti

 Krišto/CROPIX

Beogradski MSUB upravo poziva na tribinu “Što se dogodilo sa Muzejem savremene umetnosti ”. Naime, slijedi ne tako sretna obljetnica, navršava se pet godina otkako je taj muzej zatvoren zbog radova na rekonstrukciji, koji još nisu okončani.

Promašen MSU

U Zagrebu pak Muzej suvremene umjetnosti ne treba obnovu, on je nov, no rado bismo prisustvovali tribini istog naziva: što se dogodilo s MSU, u kojem, unatoč nazivu, ne možemo vidjeti što se vrijednoga stvara u ateljeima mladih umjetnika, što je novo u suvremenoj umjetnosti. Zašto tekst koji govori o obljetnici Laube treba započeti pričom o MSU?

Zato što smo u Laubi vidjeli sve što nismo u novozagrebačkom muzeju: s Markom Tadićem uživali smo o priči o alternativnim svjetovima koji imaju dva mjeseca, vidjeli smo novu interpretaciju klasične teme, Pietu Lovre Artukovića, te naučili što o ljubavi misli naš najbolji slikar mlade generacije Zlatan Vehabović, koji je kasnije zapalio za New York. Otkrili smo identitet Pume 34, on je Bruno Pogačanik i radi jako zanimljive stvari, Stanislav Habjan mjesec je dana dolazio u Laubu gdje je gradio svoj Dućan metafora, Ivan Fijolić pokazao je drugo lice spomenika NOB-a, Ivana Franke načas nam je promijenila percepciju, a biljke nam je učinila drugačijima Kristina Lenard.

Lauba danas slavi svoj prvi rođendan.

Otvorena je prije točno godinu na zagrebačkom Črnomercu.

Kružni drvored

U još uvijek nedefiniranom urbanom pejzažu prostor je bivše tvornice, Tekstilnog kombinata Zagreb, nekadašnje konjaničke vojarne, pretvoren u Kuću za ljude i umjetnost, u kojoj je dio izložbeni prostor, a drugi dio prostor za zaposlenike Filip Tradea.

Arhitektica Morana Vlahović za kuću s fasadom u specifičnoj nijansi crne boje dobila je arhitektonsku nagradu Bernardo Bernardi. Kuća je nazvana Lauba prema kružnom drvoredu u Vrbovcu koje je bilo omiljeno mjesto igre privatnog kolekcionara Tomislava Klička.

Nova scena

Kličko, Lauba i kustosica zbirke Vanja Žanko imaju svoj specifičan ukus, koji je pridonio definiciji nove umjetničke generacije, njihovoj vidljivosti.

Tu novu scenu čine zajedno s galerijom Nova koju vode kustosice iz WHW-a, galerijom Vladimir Nazor, kao i novom galerijom Greta u Ilici koja ima nevjerojatno bogat program. Sceni pridonose i brojne izložbe u Studentskom centru netom diplomiranih umjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 13:35