55. BIJENALE

Naša bijela gondola izazvala je senzaciju na Canalu Grande

- Kupili smo staru gondolu, obojili smo je u bijelo i važan je dio našeg nastupa - kaže umjetnica Kata Mijatović koja je u Veneciji i naveliko se priprema za otvaranje 55. bijenala. Riječ je o dvosatnom performansu “Nesvjesno: Canal Grande” u sklopu kojega će u gondoli na relaciji Dorsoduro - Canal Grande - San Marco - Castello - spavati.

Petinu života spavamo

Performans će se izvesti na dan otvaranja Bijenala, 29. svibnja, no izveden je i jučer, kako bi se snimio video koji će se projicirati na ulazu u naš paviljon u Sala Tiziano

- Jučer, dok smo snimali video, bijela gondola s gondolijerom odjevenim u crno i usnulom putnicom izazvala je senzaciju na Canalu Grande. Performans se izvodi u javnom prostoru unutar ikoničkih objekata kako bismo podsjetili i širu publiku na važnost i zaborav nesvjesnog. Iako u stanju nesvjesnog provodimo, samo kad je riječ o spavanju i sanjaju, petinu života, taj dio ima zanemaren utjecaj - kaže izbornik Branko Franceshi.

Performans podsjeća na umjetničin možda i najpoznatiji rad, kada je vruću kolovošku noć, prije tri godine, provela spavajući u skulpturi Ivana Kožarića u vanjskom dvorištu MSU: - Skulptura “Oblici prostora” podsjetila me na ekskluzivan elegantan ležaj. Inspiriralo me Kožarićevo tumačenje da je skulpturu realizirao kao odnos dvaju bazičnih elemenata između kojih se odvija naše postojanje, između neba i zemlje.

U tom kontekstu spavanje u Kožarićevoj skulpturi u prvi je plan stavilo privilegiran boravak u nematerijalnom univerzalnom svijetu umjetnosti - pojašnjava umjetnica. Iako smo ove godine na Zatterama, dakle, nešto dalje nego obično od epicentra, Franceschi smatra da nam to nije minus: - Sala Tiziano našim nastupom prvi put otvara prostor. U neposrednoj blizini smješteno je još nacionalnih paviljona i visoko budžetiranih kolateralnih projekata Bijenala. Ako dijelite sudbinu više desetaka zemalja koje nemaju prostor u Giardinu i Arsenalu, ne može bolje.

Arhiv snova na webu

Glavni kustos Bijenala Massimiliano Gioni, inače veliki prijatelj kontroverznog Maurizija Cattelana, zadao je temu “Enciklopedijska palača” prema radu Marina Auritija iz 1955. Ovaj je samouki umjetnik snivao o velikoj palači u kojoj bi bio smješten muzej koji bi sakupio sva znanja svijeta na jednom mjestu.

A upravo se temom sakupljanja, sakupljanja snova, bavi i Kata Mijatović. Pa je tako Franceschi, kad je čuo Gionijevu ideju, odmah pomislio na baranjsku umjetnicu i bivšu pravnicu koja se već dvadeset godina bavi snovima i nesvjesnim.

Ona sada, za Bijenale, a projekt će se nastaviti i kasnije, poziva ljude iz cijelog svijeta da putem web stranice i facebook profila odlože svoje snove (www.arhivsnova.hr).

S naše likovne scene prepoznajemo brojna imena koja su već odložila snove, tu su Boris Cvjetanović, Dan Oki, Ksenija Turčić, Vlado Martek, Boris Greiner, Tihomir Milovac... Jedan od konceptualnijih snova je Ivana Kožarića: “Letim iznad bistrih voda i uživam”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:48