OMILJENA BRITANSKA REPRODUKCIJA

Prodaje se original 'Kineske djevojke' ruskoga kralja kiča

Najpoznatiji portret ruskog umjetnika Vladimira Tretčikova “Kineska djevojka”, poznata i kao “Zelena dama”, uskoro će se naći na aukciji u Londonu, a pretpostavlja se da bi mogao postići cijenu od čak 800.000 funti. Kontroverzni samouki umjetnik postao je poznat kao “kralj kiča” zahvaljujući reprodukcijama koje su bile izuzetno popularne 60-ih i 70-ih godina u Britaniji i zemljama Commonwealtha.

Portret na kojem je naslikana žena zelenog lica i crne kose, u egzotičnoj zlatkastoj odjeći, svojevremeno je postao jedna od najprodavanijih reprodukcija u povijesti umjetnosti. Neki čak idu toliko daleko u procjenama te smatraju da su printevi “Kineske djevojke” prodani u više primjeraka od onih Da Vincijeve “Mona Lise” ili Van Goghovih “Suncokreta”. Ipak, njihova iznimna popularnost ne pretpostavlja i njihovu umjetničku vrijednost pa je Tretčikov godinama bio glavna meta likovnih kritičara koji su njegov rad opisivali kao “umjetnost za one koji ne vole umjetnost”, a tomu je svakako priodnio i umjetnikov stav da svoje radove izlaže u običnim prodavnicama.

Naravno, Tretčikov je imao i brojne poklonike koji su smatrali da je upravo on taj koji je u umjetnosti postigao ono što je Warhol želio, ali nije mogao. Odrastao je u Rusiji i Šangaju, 1946. godine preselio se u Južnu Afriku, a “Kinesku djevojku”, prema tada 17-godišnjoj Moniki Sing Lee, naslikao je 1952. godine u Cape Townu. Slika je prodana nepoznatoj ženi iz Chicaga pedesetih godina i proteklih je 60 godina ostala u vlasništvu njene obitelji, a prije aukcije bit će izložena u New Yorku i Johannesburgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 17:12