IZLOŽBA

ŠTAMBUK U PARIZU Žene, vino i kuhinja moje su velike slabosti koje sam pretočio u humor

Cijenjeni karikaturist vratio se u Pariz na poziv vlasnice galerije, proslavljene francuske glumice Danielle Délorme

Jedan od naših najcjenjenih karikaturista Davor Štambuk, koji je kao profesionalni karikaturist više od 30 godina bio jedan od zaštitnih znakova čuvenog francuskog magazina ICI Paris, vratio se iz Hrvatske u Pariz.

Ovaj put samo privremeno jer povod njegova dolaska velika je izložba njegovih provokativnih karikatura izloženih u pariškoj galeriji Atelier An. Girard, a u kojoj izlažu neka od najvećih imena francuske i svjetske karikature te novinske fotografije.

Okupljalište poznatih

Ovaj hrvatsko-francuski karikaturist u Pariz “se vratio” na poziv jedne od legendi francuskoga filma Danielle Délorme, inače vlasnice ovog kultnog galerijskog prostora u atraktivnoj četvrti Montparnasse. Njezin otac André Girard bio je ugledni fotograf i novinski ilustrator, pa je ova proslavljena francuska glumica, s više od 40 glavnih uloga, njemu u čast otvorila galeriju koja posljednjih desetljeća postaje okupljalište najpoznatijih francuskih i svjetskih karikaturista, ilustratora i fotografa.

‘Pijetao u vinu’

Svoje oduševljenje Štambukovim radovima francuska glumica ne krije. “Sjajan je, Francuzi ga obožavaju”. Upravo zbog velikog interesa javnosti, izložba je produžena do sredine travnja.

Naziv pariške izložbe je “Coq au vin”, odnosno “Pijetao u vinu”, što je inače naziv za jedan od klasika francuske gastronomije. Sam Štambuk reći će kako je njegova pariška izložba spojila nekoliko njegovih najvećih ljubavi. “Žene, vino, kuhinja sve su to moje velike ljubavi i moje velike slabosti koje sam pretočio u humor, ali istodobno i moja velika nadahnuća”, reći će danas ovaj rođeni Splićanin dok ispijamo kavicu na terasi jedne “brasserie” na Montparnasseu nakon razgledavanja izložbe radova erotskih, enofilskih i gastronomskih motiva.

Štambuk se karikaturom počeo baviti u Francuskoj u koju je otišao 1963. zbog ljubavi prema jednoj Francuskinji koju je upoznao u Splitu. “Bila je to velika ljubav, danas u šali znam reći da sam prvi seksualni emigrant s naših prostora”. I dok se zbog Francuskinje seli u Pariz, kasnije se u Parizu ponovno zaljubljuje - u Hrvaticu zbog koje godinama živi “u svom bermudskom trokutu Pariz - Zagreb - Split.”

Bio je najduhovitiji

Svojedobno je u organizaciji lista France Dimanche i sindikata pariškog tiska proglašen najduhovitijim francuskim karikaturistom. Nakon France Dimanchea prelazi u francuski ICI Paris gdje kao ekskluzivni karikaturist ostaje zaposlen sve do mirovine 1999.

Francusko ministarstvo kuture odlikovalo je Štambuka Viteškim križem za umjetnost i literaturu. Predsjednik Mesić odlikovao ga je 2007. Redom danice Hrvatske.

Parišku izložbu trebala je pratiti i promocija knjige “101 Štambuk”, ali se zbog “gluhih telefona” između Štambuka i Veleposlanstva RH u Parizu, promocija ipak nije održala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:16