SLAVNI DUPLIKAT

Stručnjaci u dilemi: Je li moguće da je prava Mona Lisa naslikana 10 godina prije 'originala'?

Likovni stručnjaci tvrde kako je Leonardo da Vinci naslikao prvu verziju Mona Lise otprilike deset godina prije nego što je naslikao slavnu sliku koja danas visi u Louvreu u Parizu.

Slika poznata kao Mona Lisa iz Islewortha je malo veća od 'originala', a već dugo se raspravlja o njenoj autentičnosti. Iz neprofitne udruge 'Mona Lisa' izvijestili su kako će otkriti povijesne i znanstvene dokaze koji će dokazati da je Mona Lisu iz Islewortha naslikao talijanski umjetnik te da je ona izložena u Louvreu duplikat.

Dokaze će otkriti profesor Alessandro Vezzosi iz Švicarske i profesor Carlom Pedrettijem sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Mona Lisu iz Islewortha je otkrio engleski kolekcionar Hugh Blaker nešto prije Prvog svjetskog rata. Kupio je sliku na sajmu u Somersetu te ju je odnio u svoj studio u Isleworthu, po čemu je slika i dobila ime.

Likovni kritičari pretpostavljaju da je Leonardo naslikao dva portreta Lise del Giocondo i da jedan visi u Louvreu, a da je drugi zaista kupio Blaker.

Blaker je kasnije sliku prodao američkom kolekcionaru Henryju F. Pulitzeru, koji ju je poklonio svojoj djevojci. Nakon njezine smrti slika je promijenila nekoliko vlasnika, a trenutačno je pohranjena u banci u Švicarskoj.

Usprkos tvrdnjama da je Mona Lisu iz Islwortha naslikao Leonardo da Vinci, profesor s Oxforda, Martin Kemp, tvrdi kako je to nemoguće jer to nije da Vincijev stil.

- Na slici dosta toga ne valja, od haljine, do kose i pejsaža, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:08