PLESAČI OSTAJU BEZ DODATKA

Baletu HNK Zagreb prijeti smanjenje plaće do 1500 kuna

Bili bismo sretni kad bi Ministarstvo našlo načina da posebno zaštiti umjetnost koja u Hrvatskoj ima tradiciju dulju od 135 godina - kaže Alen Gotal, šef Sindikata Baleta u HNK
 CROPIX

Baletu HNK Zagreb mogle bi pasti plaće za 700 do 1500 kuna, ovisno o statusu plesača, ne uspije li Sindikat s Ministarstvom kulture dogovoriti izuzeće vodeće plesne trupe u zemlji od naputka Ministarstva uprave da se svi dodaci na plaću u državnim službama skinu.

Ionako potplaćeni

- Ministarstvo kulture u državnim kulturnim institucijama namjerava ukinuti razne dodatke na plaću gdje će Balet biti naročito pogođen budući da dodaci na posebne uvjete rada kod nas dosežu i do 20 posto. To smo izborili i zato da bismo donekle popravili činjenicu da smo najmanje plaćen umjetnički korpus u HNK - objašnjava Alen Gotal, šef Sindikata Baleta u HNK. Jedan detalj najzornije će možda ilustrirati zašto Balet zaslužuje naknadu za uvjete rada: svaki put nakon puštanja scenskog dima vlaga se zalijepi na pozornicu koja time za plesače na prstima i poluprstima postaje opasno klizalište.

Poseban status

- Pregovori traju, Ministarstvo razumije problem i spremno je nakon ukidanja dodataka povećati koeficijente za 10 posto. No ni to nije rješenje: time bi nam se plaće smanjile za 300 do 800 kuna. Bili bismo sretni kad bi Ministarstvo našlo načina da posebno zaštiti umjetnost koja u Hrvatskoj ima tradiciju dulju od 135 godina - kaže Gotal. Plaće u Baletu, s dodacima, kreću se od 4000 do 9000 kuna, dok je u ozbiljnom svijetu baleta, kojem bi Hrvatska silno htjela pripadati, najniža plaća oko 1000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:40