DOKUMENTARNI FILM

GOOD OL' FREDA Pogled u život žene koja je čuvala sve tajne Beatlesa

Freda Kelly bila je jedina djevojka iz najužeg kruga slavnog benda koja je pukim slučajem postala njihova tajnica

Freda Kelly bila je draga cura iz jednog od radničkih kvartova Liverpoola i jedna od prvih obožavateljica Beatlesa - gledala ih je 190 puta u liverpoolskom clubu Cavern - koju su Paul, John, George i napose Ringo zavoljeli te s Brianom Epsteinom uzeli za tajnicu benda i šeficu fan cluba.

Vrijeme Beatlemanije

Unatoč očevu protivljenju, Freda je dala otkaz kao daktilografkinja u nekom uredu i počela raditi posao koji u početku nije obećavao neko uzbuđenje, čak ni solidnu plaću, no ubrzo su se stvari otele kontroli.

Morala je rješavati tisuće pisama koje su tjedno dolazile u njezin ured, tik do ureda Briana Epsteina, sakupljati kosu nakon redovnog šišanja Beatlesa kako bi fanovima poslala pokoju vlas, primati i slati pakete fanovima, uređivati mjesečnik o Beatlesima za članove fan cluba, a kao jedina djevojka iz njihova najužeg kruga bila je i svjedok nekih od najvećih događaja u karijeri Beatlesa.

Osobna stvar

Film “Good Ol’ Freda”, dakle, pruža uvid u život jedne sedamnaestogodišnjakinje koja je pukim slučajem postala tajnica Beatlesa i šefica njihova fan cluba, a posredno i u “uredski život” Johna, Paula, Georgea i Ringa u vrijeme Beatlemanije te u živote njihovih radničkih obitelji s kojima je Freda bila bliska.

Poput svake prave tajnice, Freda ni u ovom dokumentarcu nije htjela otkriti je li ikad spavala s nekim od Beatlesa, nakon tuluma i vožnje kući, koncerata ili “teškog dana” u uredu.

Prkosno u kameru kaže: “To je osobna stvar!”

Mogla se Freda obogatiti i na memorabilijama koje je - i to besplatno - podijelila fanovima, izuzev četiri kutije koje je zadržala za sebe, odnosno na otkrivanju intime Beatlesa, ali to nije željela. I na ovaj film je pristala samo kako bi njezin unuk mogao vidjeti čime mu se bavila baka dok je bila mlada jer ju grize savjest kako svom pokojnom sinu nije, radeći od jutra do mraka i nakon što je prestala biti “tajnicom Beatlesa”, dovoljno pričala o “ludim šezdesetima”.

Prije Facebooka

“Good Ol’ Freda” je sentimentalan, topao i nostalgijom natopljen dokumentarac o tajnici Beatlesa koja je poduzimala sve što je bilo u njezinoj moći da prije Facebooka, Twittera i Instagrama zadovolji radoznalost i želje obožavateljica s jedne, ali i zaštiti privatnost i integritet Beatlesa s druge strane stola za kojim je, iz dana u dan jedanaest godina, odgovarala na tisuće i tisuće pisama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:30