DESETI ROĐENDAN

VIDEO: JUBILARNI ZAGREB DOX Najbolje dokumentarne priče svijeta - od Sundancea do Mostre

 YouTube
Regionalnu konkurenciju predvodi talijanski film 'Sacro Gra' Gianfranca Rosija, poetski prikaz stanovnika koji žive uz rimsku obilaznicu, nagrađen Zlatnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji, što je bio presedan u povijesti ovof festivala

ZAGREB - Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox u svom će jubilarnom, desetom izdanju od 23. veljače do 2. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol, prikazati više od 150 aktualnih dokumentiranih priča iz cijelog svijeta, filmove koji se samo na festivalu mogu i pogledati, s obzirom na to da najčešće ne dolaze na domaći kinorepertoar.

Iz međunarodne konkurencije organizatori izdvajaju američki film "Blood Brother" Steva Hoovera, potresnu priču o mladom Amerikancu koji se preselio u Indiju kako bi pomagao djeci oboljeloj od side. Film je posljednjih mjeseci osvojio niz festivalskih priznanja, među ostalim, nagradu žirija i publike na festivalu u Sundanceu, nagrade publike na Hot Docsu i festivalima u Atlanti i Solunu.

'Blood Brother' (kino-najava)

Za nagrade Doxa će se natjecati i nizozemski dokumentarac "Song from the Forest" Michaela Oberta, još jedna priča o bijegu iz zapadne civilizacije u zemlje Trećeg svijeta. Amerikanac Louis Sarno je prije 25 godina odlučio slijediti zvukove pjesme koju je čuo na radiju, što ga je odvelo u prašume središnje Afrike, do pigmejskog plemena Bayaka. Tamo je ostao do danas, kada je svom sinu poželio pokazati svijet iz kojeg je stigao, jednu drugu džunglu - New York. Na festivalu IDFA, Obert je nagrađen u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca.

Regionalnu konkurenciju predvodi talijanski film "Sacro Gra" Gianfranca Rosija, poetski prikaz stanovnika koji žive uz rimsku obilaznicu, nagrađen Zlatnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji, što je bio svojevrsni presedan u povijesti Mostre jer je glavnom nagradom ovjenčan jedan dokumentarni film.

'Sacro Gra' (kino-najava)

ZagrebDox je hrvatskim autorima tradicionalno platforma za međunarodnu promociju filmova, pa će između više od trideset hrvatskih filmova na ovogodišnjem izdanju biti i desetak svjetskih premijera.

Osim međunarodne i regionalne konkurencije, filmovi će se prikazati i u službenim programima Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Happy Dox, Majstori Doxa, Glazbeni globus, Teen Dox i Biografski Dox.

Popratni program donosi retrospektive - program Moj najbolji Dox u povodu desetog rođendana donosi najbolje dokumentarce s festivala prema izboru domaćih filmskih kritičara i dokumentarista, tu je i retrospektiva poljske filmske škole Wajda te autorska večer Damira Čučića. Program Retrospektiva ZagrebDox Pro uključuje uspješne dokumentarce pokrenute u sklopu tog festivalskog programa namijenjenog filmskim profesionalcima.

Na ZagrebDoxu je u proteklih devet godina prikazano više od 1300 dokumentaraca, koje je pogledalo oko 174 tisuće gledatelja, a cjelovit program njegova jubilarnog izdanja bit će objavljen krajem siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:00