VEČERI NA GRIČU

Ljubimac naše publike svirao je Papandopula

Mladi ruski pijanist Andrej Gugnin 2011. sudjelovao je na Međunarodnom pijanističkom natjecanju “Svetislav Stančić” i, iako nije pobijedio već osvojio drugu nagradu, osvojio je slušatelje, koji su mu dodijelili nagradu publike, ali i kolege, dirigenta i članove Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, koji su mu dodijelili Nagradu za najbolju suradnju s orkestrom.

Partiture na dar

Upravo je s tim orkestrom Andrej Gugnin nastupio u Zagrebu u utorak, u sklopu Večeri na Griču, a ovaj je put program što ga je s orkestrom izveo bio poseban.

Naime, kada je posljednji put boravio u Zagrebu, Andrej je na dar dobio nekoliko partitura Borisa Papandopula i ta mu se glazba toliko svidjela da je, prema vlastitim riječima, sam krenuo u istraživanje putem interneta, tražeći što je ovaj skladatelj pisao za klavir.

I tako je naišao na Papandopulov Koncert za klavir i gudače iz 1959. godine i odlučio upravo njega izvesti na zagrebačkom nastupu. Ruski glazbenici, čini se, vole Papandopula jer ovo je drugi put ove sezone da ruski umjetnici dolaze u Hrvatsku i izvode Papandopula!

Gugnin je izvrstan pijanist, izražene muzikalnosti i senzibiliteta, nepretenciozan, ali svirački samouvjeren. Papandopulov je Koncert izveo s velikom sigurnošću, precizno, a pritom posve zanesen glazbom koju izvodi.

Nesnosni uvjeti

Vrlo lijepo osmišljen program, u kojem je Papandopulov koncert uokviren izvedbama Stravinskijeve suite Pulcinella, te Mozartove 39. simfonije u Es-duru, Simfonijski orkestar HRT-a i dirigent Mladen Tarbuk izveli su kako je najbolje bilo moguće u nesnosnim vremenskim uvjetima - vrućini i vlazi, zbog kojih je napor bio već samo sjediti i slušati glazbu, a kamoli stvarati je na pozornici, pod reflektorima! Ipak, u pauzi su članovi orkestra ipak uspjeli osvježiti se pa je Mozartova simfonija zvučala mnogo lakše i svježije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:12