RUSKI ZBOR

Poljanski: Za vas posebno pjevamo Papandopula

Zbor izvodi remek-djela klasične glazbe, kao i djela iz bogatog ruskog naslijeđa

Ljubljana, Poreč, Zagreb, Đakovo, Beograd, Novi Sad, Zagreb. To je niz od sedam koncerata što će ih u osam dana izvesti jedan od najboljih ruskih, a i svjetskih zborova, zbor Ruske državne kapele, koji je trenutno na turneji Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom, u organizaciji Koncertne poslovnice Art Agent.

Nakon uspješnog koncerta u Ljubljani u srijedu, na kojem su nagrađeni ovacijama, zbor Ruske kapele sinoć je nastupio u Poreču, gdje je njihov dirigent Valerij Poljanski proslavio 63. rođendan, i to na sasvim poseban način - izvedbom Papandopulove Hrvatske mise. Ovo će veliko djelo hrvatske sakralne glazbe ruski zbor izvesti još dva puta, na sutrašnjem koncertu u Zagrebu, i dan kasnije u đakovačkoj katedrali, a posebice veseli vijest da je izvedba u Poreču snimljena i da će u skorije vrijeme biti izdana na CD-u.

Tajna uspjeha

Kako kaže maestro Poljanski: - Papandopulova je misa uvrštena na program na prijedlog organizatora turneje. Osobno nisam ranije poznavao ovo djelo, no sa zadovoljstvom sam prihvatio priliku da ga upoznam i sa zborom izvedem u zemlji u kojoj je nastalo.

Zbor Ruske državne kapele redovito izvodi remek-djela zapadne klasične glazbe, skladbe Mozarta i Schuberta, Brucknera i Liszta, Cherubinija, Brahmsa, Orffa, Dvorzaka, Brittena i drugih, uključujući i nova djela suvremenih skladatelja, s naglaskom na djela sakralnog karaktera, no posebnu pozornost posvećuju vlastitoj tradiciji, njegovanju i promicanju ruske glazbe i ruske kulture. A bogato rusko naslijeđe, koje čini važan dio svjetske glazbene baštine, svakako vrijedi pronositi svijetom.

- Naša je važna misija svijetu “otkrivati” rusku glazbu, biti veleposlanicima kulture, pronositi svijetom djela velikih skladatelja poput Bortnjanskog, Rahmanjinova, Čajkovskog, Schnittkea, Šostakoviča i mnogih drugih, ali i djela ruske tradicijske glazbe, koja daju poseban pečat našim koncertima. Ruska glazbena kultura, te zborska kultura unutar nje, zaista su velike i bogate, i na našim ćemo koncertima uvijek izvoditi i djela ruskih skladatelja - kaže Poljanski.

Ovaj je zbor svojim izvedbama osvojio i kritiku i publiku, a bio je hvaljen radi svoje predane i umjetnički vrijedne izvedbe, uzornog fraziranja, bogatog i toplog zvuka te besprijekorne vokalne tehnike i intonacije. Upitan koja je tajna uspješnosti zbora, maestro Poljanski odgovara:

Tradicijski napjevi

- Nema tu neke posebne tajne. Sve je u napornom radu i velikom entuzijazmu i ljubavi prema onome što radimo. Prema glazbi.

Zbor Ruske državne kapele imate priliku čuti već sutra, u ciklusu Lisinski subotom, na koncertu na kojemu će uz Papandopulovu misu izvesti i Bortnjanskijev Koncert za zbor, Čajkovskijevu Liturgiju sv. Ivana Zlatoustog te odabrane ulomke Rahmanjinovih Vespera. Četiri dana kasnije, u srijedu, kapela se vraća u Lisinski, kako bi održala koncert u ciklusu Svijet glazbe Koncertne direkcije Zagreb, a tom će prilikom izvesti Stravinskijevu “Svadbu” te niz obrada ruskih tradicijskih napjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:33