NOVA ZVIJEZDA KLASIKE

PRIJENOS NA WEBU Solistički koncert Brune Vlaheka u Madridu

 Srđan Vrančić / Cropix
Bruno Vlahek večeras u Madridu održava solistički koncert na orguljama, na kojem će izvoditi djela Bacha, Haydna, Bellinija, Francka i Boellmanna, kao i praizvedbe dviju vlastitih skladbi

ZAGREB - Mladi hrvatski pijanist i skladatelj Bruno Vlahek večeras će u madridskom Auditoriju Sony održati solistički koncert na orguljama, na kojem će izvoditi djela Bacha, Haydna, Bellinija, Francka i Boellmanna, kao i praizvedbe dviju vlastitih skladbi.

Svirat će na orguljama njemačkog graditelja Gerharda Grenzinga iz 2008., u sklopu redovitog orguljaškog ciklusa na kojem nastupaju vodeći europski umjetnici, izvijestio je Muzički informativni centar.

Među najmlađim studentima u povijesti

Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) diplomirao je klavir kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije, te magistrirao na Konzervatoriju u Lausannei i Hochschule fur Musik u Koelnu, gdje je paralelno studirao i kompoziciju te improvizaciju.

Od 2010. usavršava se u klasi legendarnog ruskog pijanista i pedagoga Dmitrija Bashkirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu, a u lipnju 2011. primio je nagradu za najboljeg studenta generacije iz ruku španjolske kraljice Sofije.

Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja Aleksandar Skrjabin u Parizu 2010. i Ricard Vines u Lleidi 2008., laureat EPTA-inog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu 2007., kao i međunarodnog pijanističkog natjecanja u Šangaju 2012. Nositelj je naslova Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije za 2010. te dobitnik švicarske nagrade "Paderewski" 2006., Nagrade Yamahine zaklade 2011. u Madridu, te memorijalne nagrade Pnina Salzman 2011. u Izraelu.

Skladao više od 40 djela

Održao je recitale i nastupao kao solist s vodećim orkestrima na glazbenim festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Busoni u Bolzanu, Festivala Vladimira Spivakova u Moskvi te Festivala u Verbieru, i važnim svjetskim dvoranama. Autor je skladateljskog opusa s više od 40 djela koja su izvedena u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, te na Svjetskim danima nove glazbe u Australiji. Dobitnik je 1. nagrade na 33. međunarodnom natjecanju za skladbe za orgulje "Cristobal Halffter" u Španjolskoj 2012.

Njegov madridski recital izravno će se prenositi od 19.30 putem internetskog portala Classical planet .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:21