'PRELJA'

VIDEO: LIDIJA BAJUK TRIO 'Uspavanka' na glazbu Vatroslava Lisinskog i stihove Ivana Kukuljevića Sakcinskog

 YouTube
Arhaične pjesme zaboravljenih pjevača koji su se ciklički kretali prema Sunčevoj putanji od ljetnog do zimskog suncostaja i natrag

"Prelja" je naziv novog albuma etno-dive Lidije Bajuk, izniknuo nakon koncerata koje je njen trio održao je na proljeće 2011. u budimpeštanskoj crkvi Sv. Mihovila, zajedno sa mađarskim Iren Lovasz Triom, te ljeti u Starom gradu Lukavcu.

S tog je albuma predstavljen vizualno impresivan spot u režiji Zdenka Bašića s pjesmom 'Uspavanka / Lullaby', imenovan po istoimenoj skladbi Vatroslava Lisinskog na stihove Ivana Kukuljevića Sakcinskog, nadahnute tradicijskim napjevima iz Hrvatskog zagorja. Album se bavi obradama arhaičnih, sakralnih i lirskih pjesama koje su zaboravljeni pjevači Međimurja, Turopolja, Moslavine, Bilogore, Slavonije, Gorskog kotra, Hrvatskog primorja, Dalmatinske zagore, Dalmacije i austrijskog Gradišća pjevali, stvarno se i zamišljeno ciklički krećući prema Sunčevoj putanji od ljetnog do zimskog suncostaja i natrag.

"Svijet je onostran, snovit i plav. U njemu se sve kreće - bića, padaline, svjetlost, toplina, emocije... Plavo i snovito,materijalizirano kolibicom kao našim ishodištem i konačištem, u tome prividnom i sfumato kretanju zapravo je bit vječnoga, svojevrsna manifestacija svjetskog stabla, vretena, kostura svemira. Prši bezmjesečinasta noć, runi se perje usnulog Balabana. Pribuđen, gle, čas je ptica, čas čovjek, čas gorostas! Pulsira i čuči u našim dnevnim mislima i noćnim morama, u ružičnjaku, između redaka, Sjena je, treće oko, onaj Drugi od kojeg i zaziremo i bježimo jer nam je nepoznat ili si ga ne želimo priznati. A ipak je tu - u snu, u pjesmi, u slici, u zamišljaju. Progovara kroz naše metafore, inače bismo izludjeli", opisala je svoju glazbenu viziju albuma na svoj način Lidija Bajuk.

Uz Lidiju Bajuk trio čine Marija Mlinar na harfi i Stanislav Kovačić na violončelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 16:02