'HARMATAN'

SUDBINA EMIGRANTICA U EUROPI Ivan Sršen unosi novu temu u suvremenu hrvatsku prozu

Glavni lik romana je mlada nigerijska emigrantica Uhunoma koja je, nakon nekoliko godina lutanja Europom u potrazi za boljim životom, dospjela u njemački zatvor u Bavarskoj, jer nije posjedovala valjane dokumente

Treća knjiga, a prvi roman, mladog hrvatskog pisca Ivana Sršena donosi elaboriranu priču o sudbinama žena emigrantica i imigrantica u današnjoj Europi. Roman je naslovljen Harmatan, prema vrsti vrlo suhog vjetra koji puše zimi u zapadnoj Africi i donosi velike količine pjeska iz Sahare. Glavni lik romana je mlada nigerijska emigrantica Uhunoma koja je, nakon nekoliko godina lutanja Europom u potrazi za boljim životom, dospjela u njemački zatvor u Bavarskoj, jer nije posjedovala valjane dokumente za boravak na teritoriju Europske unije. Uhunoma u zatvoru upoznaje zatočene žene iz cijeloga svijeta od kojih svaka ima svoju tešku priču.

Frustracija bespomoćnih 'ilegalaca', suočenih s državnom represijom s jedne strane i kriminalnim miljeom s druge, teška je tema o kojoj se vrlo malo, ako uopće, progovara u suvremenoj hrvatskoj prozi te je ovaj roman iznimno dobrodošao gost.

Ivan Sršen mnogima je poznat kao agilni zastupnik hrvatskih pisaca u inozemstvu, čije se agencija 'Sandorf' može pohvaliti uspjehom knjige 'Naš čovjek na terenu' ('Our Man in Iraq' na engleskom) Roberta Perišića, koja je uvrštena među najbolje knjige u prijevodu u Americi 2013. po izboru časopisa World Literature Today.

Promocija romana 'Harmatan' održava se večeras u Zagrebu u 20 sati u cafeu 'U Dvorištu', Žerjavićeva 7/2. Knjigu uz autora predstavljaju književnica Daša Drndić, publicistkinja i feministkinja Đurđa Knežević, te nakladnik Nenad Popović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:48