U SUSRET NOVOM FILMU

KOJIM REDOSLIJEDOM JE NAJBOLJE GLEDATI RATOVE ZVIJEZDA? Neki preferiraju epizodni, neki kronološki, ali najbolji je - Machete redoslijed

ZAGREB - Svijet upravo trese nova groznica Ratova zvijezda, a Hrvatska u tome nije iznimka. Brojni obožavatelji prije gledanja novog, nastavka, ‘Epizode VII: Sila se budi’, voljeli bi se pripremiti gledanjem prethodnih filmova, dok drugi žele svoju djecu, koja još nisu gledala Ratove zvijezda, uvesti u taj svijet prije odlaska u kino. No, kojim redosljedom gledati postojeće filmove?

Epizodnim redosljedom

Prva tri filma snimljena u 80-im godinama prošlog stoljeća nose naziv ‘Epizoda IV, V i VI’, dok su nastavci snimljeni u ovom stoljeću zamišljeni kao uvod u cijelu priču, te počinju s ‘Epizodom I: Fantomska prijetnja.’

Kreator Ratova zvijezda George Lucas zamislio je cijelu sagu kao priču o usponu i padu Anakina Skywalkera, pa ako filmove gledamo po njihovom zamišljenom redosljedu pratimo Anakina od djetinjstva, kroz njegove dane kao moćnog jedi viteza, preko pada na tamnu stranu i pretvaranja u Darth Vadera, do konačnog iskupljenja u Epizodi VI.

Mane ovog redosljeda, s druge strane, su što prve tri epizode nisu jednako dobri filmovi kao i druge tri, te što takav redosljed gledanja kvari jedno od najvećih iznenađenja u povijesti filma.

Kronološkim redosljedom

Neki obožavatelji preferiraju kronološki redosljed, u kojem se prvo gledaju Epizoda IV, V i VI, pa tek onda prethodni nastavci, I, II i III. Prednost ovakvog gledanja je što se u svijet Ratova zvijezda ulazi tamo gdje je ušla većina gledatelja - s ‘Epizodom IV: Novom nadom’. Tek nakon odgledane ‘originalne trilogije’, prešli bi na prednastavke i Anakinovu priču. Ipak, time se gubi osjećaj kontinuiteta, dok cijeli serijal završava mračno umjesto veselo, s pobjedom.

Machete redosljedom

Bloger Rod Hilton s bloga 'Absolutely no machete juggling' izvrsno je argumentirao svoj optimalni redosljed gledanja filmova, s kojim se sve više obožavatelja slaže. On predlaže gledanje takvim redom koji postiže najbolju priču, koji izvlači najbolje iz svih filmova, i koji zadržava sva ključna iznenađenja serijala. Možda je i najbolji redosljed za nekoga tko nikada nije gledao Ratove zvijezda.

Hilton predlaže da se počne s Epizodom IV: Nova nada, potom pređe na Epizodu V: Imperija uzvraća udarac. Nakon toga, treba preći na prednastavke, s time da je Epizodu I najbolje ignorirati u potpunosti. Dakle gledati epizode II i III, te nakon nje pogledati finale serijala - Epizodu VI: Povratak jedija.

Ono što se dobiva s takvim redosljedom je serijal kao priča o Lukeu Skywalkeru - u serijal ulazimo gledajući i upoznajući cijeli taj svijet iz njegove perspektive, a potom, nakon vrlo napetog završetka Epizode V i šokantne spoznaje tko je Darth Vader, odlazimo u prošlost i upoznajemo mladog Anakina Skywalkera te saznajemo kako i zašto je postao čudovište ispod maske.

Gledajući prednastavke, doživljavamo novo iznenađenje kada otkrijemo da je dobroćudni kancelar zapravo zli car, te shvaćamo kako se čak niti jedi majstor Yoda nije mogao mjeriti s njim.

Nakon dva mračna kraja - Epizode V i Epizode III, konačno gledamo Epizodu VI koja završava cijelu priču, a dodatna prednost je što nakon Epizode III zadnji nastavak dobiva na smislu i težini - ovaj put poznajemo Dartha Vadera, znamo tko je ispod maske, te bolje razumijemo kakva budućnost čeka Lukea ako se ne odupre tamnoj strani.

Što još gledati?

Iako je u takozvanom ‘proširenom svemiru’ napisano mnoštvo knjiga i priča, kada je Disney preuzeo Lucasarts sve te priče postale su ‘neslužbene’. Jedini ‘službeni’ sadržaji osim filmova postali su dvije serije crtanih filmova: ‘Ratovi klonova’ i ‘Pobunjenici’.

‘Ratovi klonova’ odvija se kronološki između Epizode II i III, te s puno više detalja i dramaturški kvalitetnije prate Anakinov polagani prelazak na tamnu stranu sile. U tom serijalu pratimo mnoge jedi majstore, a glavni je lik Anakinova padawan-učenica, Ahsoka Tano.

Kada se Epizoda III gleda nakon odgledanih ‘Ratova klonova’, bolje razumijemo zašto je Anakin nepovjerljiv prema savjetu jedija, kako je Yoda naučio očuvati svijest poslije smrti, a daje i dodatnu snagu scenama kada voska klonova okrene paljbu na jedije koji su ih vodili, jer smo ih sve upoznali kroz seriju.

‘Pobunjenici’ je nova crtana serija koja se još uvijek snima, a smještena je između Epizode III i IV, te prati nastanak saveza pobunjenika kroz lik 15-godišnjeg Ezre, koji se uči postati jedi. U tom serijalu upoznajemo neke od ključnih pozadinskih likova originalne trilogije, a saznajemo i što se dogodilo s Ahsokom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:56