14. ZEMLJA U SVIJETU

FRANCUSKA LEGALIZIRALA GAY BRAKOVE Ekstremna desnica najavljuje nerede!

TOPSHOTSTwo girls kiss on April 23, 2013 during a pro gay marriage demonstration called by the "oui , oui, oui" (yes, yes, yes) movement outside the French national assembly in Paris. France's lower house National Assembly today adopted a bill legalising same-sex marriages and adoptions for gay couples, defying months of opposition protests. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
 AFP

Francuski parlament legalizirao je istospolne brakove i posvajanje djece nakon žustre rasprave koja se posljednjih dana na tu temu vodila u toj zemlji. Tako su postali 14 država na svijetu u kojoj je osobama istoga spola omogućeno da sklope brak .

Protivnici ove odluke u dva su navrata organizirali ulične prosvjede, a odaziv je bio velik. Ipak, ankete su pokazale da je većina Fracuza ipak za legalizaciju istospolnih brakova.

Sada se očekuju nove demonstracije i to i sa jedne i sa druge strane.

USPRKOS MASOVNIM PROSVJEDIMA Nakon dvotjedne rasprave francuski Senat glasovao za istospolni brak

Policijske i sigurnosne snage su u stanju pripravnosti. Iako su prethodni prosvjedi prošli mirni i bez izgreda, neke ekstremno desne organizacije najavile su nerede.

Predsjednik François Hollande priznao je da je pravo na prosvjed priznato Ustavom, no da nijedan prosvjed ne smije ugrožavati javno dobro i da ne smije biti napada na druge osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:52