KOBNA FATALNA ŽENA

Šef tajnih agenata mora otići zbog prostitutke iz Kolumbije

Sullivan je agent već 30 godina, a šefom Tajne službe postao je 2006.

Šef američke Tajne službe, Mark Sullivan, odlazi ovaj mjesec sa svoje dužnosti, a njegovu smjenu američki mediji povezuju s posljedicama skandala koji je izbio prošle godine kada je otkriveno da je nekoliko njegovih agenata, poslanih u Kolumbiju kako bi pripremili sigurnosne uvjete za posjet američkog predsjednika Baracka Obame, tijekom dužnosti koristilo usluge prostitutki.

Glasnogovornik Tajne službe, Brian Leary, objavio je prekjučer da Sullivan nakon šest godina provedenih na čelu državne agencije koja, među ostalim, osigurava predsjednika i članove njegove obitelji, odlazi 22. veljače u mirovinu.

Priznanje radu

Sullivan je agent Tajne službe već 30 godina. U službi je od 1983., a šefom Tajne službe postao je 2006. U prekjučerašnjoj objavi glasnogovornik je naveo upravo Sullivanov dugogodišnji staž u Tajnoj službi kao razlog za povlačenje, a svi američki dužnosnici jednoglasno su odali priznanje njegovu radu na mjestu glavnog agenta službe.

- Želim Sullivanu zahvaliti za 30 godina služenja u Tajnoj službi i na mandatu tijekom kojega je čuvao pet predsjedničkih obitelji, uključujući i moju - poručio je predsjednik Obama, dok je ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano rekla da je šef na odlasku “posvetio život sigurnosti vođa naše nacije”.

Hvalospjevi koji prate Sullivanov odlazak ipak nisu potisnuli činjenicu da je on jedan od malobrojnih šefova Tajne službe koji je tijekom svoga mandata morao polagati račune o ponašanju svojih podređenih pred članovima Kongresa u čak dva slučaja. Prvi je bio povezan s incidentom iz 2009. kada je par poznat iz poluuspješnih reality showova nepozvan ušao na državnu večeru u Bijeloj kući, i to bez ikakvih problema.

Drugi je slučaj ipak ozbiljniji. U travnju prošle godine otkriveno je da su agenti Tajne službe u kolumbijskom gradu Cartageni, gdje su trebali pripremiti teren za skori Obamin posjet, pozvali nekoliko prostitutki u svoje sobe u hotelu u kojemu su bili smješteni. U jedan od najgorih seksualnih skandala koji su potresli američke sigurnosne agencije bili su umiješani i pripadnici vojnih službi.

Smjene i istraga

Epilog skandala bilo je devet smijenjenih agenata, kao i opsežnija istraga o moralu u Tajnoj službi, posebice nakon što je otkriveno da su agenti tijekom posljednjih pet godina bili pod istragom zbog više od 60 slučajeva u kojima su se nedolično seksualno ponašali. Tada se Sullivanu fotelja ozbiljno drmala, ali je Bijela kuća ostala uz njega. Mediji su brzo nakon otkrivanja skandala objavili ispovijest kolumbijske prostitutke Danije Suarez koja je “kriva” što je cijela priča iscurila u javnost. Ona je novinarima ispričala kako je s jednim agentom dogovorila svoje usluge za 800 dolara. Kada joj je agent odbio platiti dogovoreni iznos, otišla je na policiju i prijavila ga, nakon čega je nastala cijela gungula.

- Ovo nije kulturološki problem ni problem sustava. Jednostavno, na tom smo putovanju imali nekoliko agenata koji su donijeli loše odluke - rekao je tada pred članovima kongresnog povjerenstva Sullivan i ispričao se, tvrdeći da takvo ponašanje nije uobičajeno za njegove agente na službenim zadacima. Taj incident nije samo nanio veliku štetu imidžu Tajne službe, nego je potaknuo i legitimna pitanja o sigurnosti prvog čovjeka SAD-a.

Posebno povjerenstvo

No, posebno povjerenstvo Ministarstva domovinske sigurnosti tada je zaključilo da “sigurnost predsjednika nije bila ugrožena” te da je vodstvo Tajne službe postupilo ispravno i odlučno reagiralo na one koji su počinili pogreške.

Činjenica je ipak da su članovi Tajne službe tijekom Sullivanova mandata od nekadašnjeg predloška za junake hollywodskih filmova u elegantnim odijelima i tamnim naočalama došli do toga da ih se razvlači po naslovnicama američkih tabloida zbog seksualnih skandala.

Nije objavljeno kakve planove nakon odlaska iz Službe ima Sullivan koji je oženjen, otac troje djece i amaterski igra hokej.

- Kada bi filmski producenti tražili nekoga za ulogu šefa Tajne službe, on bi bio savršen. Visok i zgodan Irac, sa sijedom kosom i urođenim osobinama vođe - opisao je svojedobno Sullivana njegov kolega iz Tajne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:46