VIRALNA OPASNOST

NEKI STRUČNJACI KAŽU DA JE TO PERVERZIJA: 'Ne upuštajte se u Pupkov izazov, to je bedasto!'

"Pupkov izazov" proširio se kineskim društvenim mrežama

ZAGREB - Tisuće Kineza uspjele su ostvariti 'podvig' koliko težak toliko i suvišan - dotaknuti vlastiti pupak rukom savijenom iza leđa, a taj je hit društvenih mreža prešao kineske granice uz poveznicu #BellyButtonChallenge te izazvao više od 372.000 komentara i selfija na Sina Weibo.

Poticanje 'bedaste' geste nije prošlo bez lavine kritika. Ne znači da su osobe koje to mogu izvesti zdravije od ostalih jer imaju tanak struk, kažu nutricionisti.

Liječnici upozoravaju da taj potez može voditi iščašenju ramena.

Neki stručnjaci tumače novu modu kao promicanje pretjerane mršavosti, stigmatizaciju pretilosti ili je čak nazivaju "perverzijom".

U Kini je pretilo više od trećine stanovništva u dobi od 20 do 69 godina. Najmanje su vježbanju skloni mladi ljudi jer su starije generacije običavale prakticirati kolektivnu tjelovježbu koja je u doba maoizma bila nametnuta kao obveza.

"Pupkov izazov" podsjeća na "Ice Bucket Challenge", polijevanje kantom ledene vode, no ta se moda proširila mrežama u karitativne svrhe prikupljanja novca za oboljele od ALS-a - amiotrofične lateralne skleroze, bolesti neurološkog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:55