NOVO ISTRAŽIVANJE

Je li za brak bolje da spavamo skroz goli?

57 posto ispitanika koji vole spavati bez pidžame sretni su sa svojim partnerima

Sigmund Freud vraća se iz mrtvih svakoga ljeta. Praunuci njegovih učenika tada iznose rezultate novih istraživanja u medije, i to na teme koje je ovaj znameniti Bečanin načeo.

Ovog ljeta postavili su jednostavno pitanje: “Treba li spavati gol u krevetu?” Ili je stid pritom veći od straha? Od straha iz pjesmice: “Mene cura moli da spavamo goli - a ja neću - bojim se ozepst ću”, iz kultne serije “Kuda idu divlje svinje”, scenarista Štivičića i režisera Hetricha. Ovim banalnim pitanjima novi psihonalitičari dodali su prepoznatljivi okretaj “zavrtnja”: jesu li, naime, goli bračni i izvanbračni partneri sretniji od pidžamastih? Najnovije ispitivanje javnog mnijenja, među britanskim državljanima, pokazalo je da su partneri koji spavaju goli “sretniji u vezama” od onih koji spavaju odjeveni, kako prenosi Daily Mail. 57 posto golih, naime, sretno je sa svojim bračnim partnerima. Ustanovilo se, istovremeno, da četvero od desetero Britanaca spava kao od majke rođeno, te da još više, polovica njih starijih od 55 godina, spava na isti način (egzaktno: 45 posto). Usput budi rečeno, na slična pitanja odgovorile su 1004 Britanke i Britanca.

Pamučna industrija

A među onima koji imaju nešto na sebi zadovoljniji su oni u pidžamama (48 posto) od onih u gaćicama (38 posto).

Zanimljivo je da je ovo istraživanje provela i financirala zajednica tekstilnih proizvođača Cotton USA (Pamuk SAD), dakle ustanova kojoj se spomenuti rezultati izravno protive. Ili joj, ipak, koriste. Jer, proizvođači pamuka više zarađuju na posteljini negoli na pidžamama u vladajućoj eri mršavosti. Kao što su i prije, u “barokno” doba.

Hrana u krevetu

Njihova predstavnica Stephanie Thiers-Ratcliffe rezultate komentira ovako: “Postoje brojni čimbenici koji utječu na (bračnu) vezu. Među njima previđa se sam krevet i interijer sobe. Posteljina može biti posebno mekana na koži, podupirući intimnost među parovima, što se odražava na povećanju ljudske sreće.”

Isto ispitivanje usput je potvrdilo kako naše vladanje u spavaćoj sobi utječe na vezu. Polovici ispitanika tako smeta kad partner jede u krevetu, a mnogi živo reagiraju na loše oprane podove (59 posto), i na partnera koji spava u soknama (23 posto).

Pretpostavljam da je Pamuk SAD-a, baš kao i Pamuk CRO, kada bi ga bilo, najsretniji zbog izbacivanja ljudskog roda iz raja. Bez toga ne bi bilo ni pamučne industrije. Napokon, Eva i Adam počeli su se odijevati, kako danju tako i noću, iz sasvim drugog razloga od Mile Vrbice (Fabijan Šovagović) u spomenutoj TV seriji. U raju je toplo. Stoga svaki ljetni zagovor golog ljudskog tijela, bilo u krevetu bračne sobe, bilo na nudističkoj plaži, predstavlja povratak u izgubljeni rajski vrt.

Oblačenje iz samilosti

(“Tko je tebi rekao da si gol?” upitao je golog Adama sin Svevišnjeg. Pa je zatim “iz samilosti” obukao njega i Evu, prvi kršćanski par: “Poput oca obitelji sad zaodjenu nagost njihovu”. To je opis britanskog pjesnika Johna Miltona, u prijevodu “Izgubljenog raja” Mate Marasa. Pritom pjesnik razlikuje vanjsku nagost, od unutarnje. Nova anketa podsjeća da samo podudarnost vanjskog i unutarnjeg vodi k ljudskoj sreći. I rajskom vrtu. Bez pidžame, ili s njom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:07