FRANCUSKI NOVI ZAKON

'MANEKENKE ĆE MORATI IMATI LIJEČNIČKU POTVRDU DA NISU PREMRŠAVE' Neposluh će se kažnjavati zatvorom i novčanom kaznom

Woman with measuring tape on an isolated white background for cut out
 iStock

Francuski parlament usvojio je zakon koji će prisiliti modele da dostavljaju poslodavcima liječničku potvrdu da su zdrave, a časopisi će morati photoshopirane fotografije označiti kao 'retuširane'.

Zakonom je ustvrđeno da modeli moraju imati uz sebe liječnički certifikat da je njihovo zdravlje, 'gledano posebice po indeksu tjelesne mase (BMI), kompatibilno s praksom manekenske profesije'.

Kršenje ovog zakona bit će kažnjivo čak do šest mjeseci zatvora i kaznom od 75.000 eura.

Raniji nacrt zakona izazvao je prosvjede modne industrije koji su predložili da za modele vrijedi najmanji dopušteni indeks tjelesne mase (mjera masnoće u tijelu bazirana na visini i težini).

Na posljetku su zastupnici odlučili kako će pustiti liječnicima da odluče je li model premršav, uzimajući u obzir čitav niz kriterija, uključujući godine, spol i oblik tijela.

U prethodnom nacrtu zakona propisana kazna bila je do godine dana zbog promicanja i veličanja mršavosti, anoreksije ili bulimije, a time se posebice ciljalo na neke internetske stranice.

No taj prijedlog uklonjen je iz konačnog zakona koji je usvojio parlament.

U Francuskoj oko 30.000 do 40.000 ljudi , od kojih su većina adolescenti, pate od anoreksije, prehrambenog poremećaja s visokom stopom smrtnosti.

Inače, ženska osoba s indeksom tjelesne mase manjim od 18,5 smatra se pothranjenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:21