PROPISANA ODJEĆA

Od danas zabranjena burka u Francuskoj: Lice mora biti otkriveno. Je li to sloboda ili teror?

Pitanje je uvijek isto: što jamči slobodu pojedinke

ZAGREB - Danas u Francuskoj stupa na snagu zakon “protiv burke”, kako ga gotovo svi nazivaju, iako je to zapravo obnovljeni i djelomično pooštren zakon protiv skrivanja lica na javnom mjestu.

Globom do 150 eura kaznit će se svatko tko nosi “išta što skriva lice na javnim mjestima, kao što su kinematografi, stanice, restorani, kazališta, autobusi, bolnice, muzeji, biblioteke, stadioni i teretane”.

To se, dakle, ne odnosi samo na burku ili nikab, što bi zakon činilo diskriminatornim spram onih muslimana koji insistiraju da žena pokriva i lice (iako Kur’an to ne propisuje, a samo se iz hadisâ razabire što je hidžab, dakle ženska odjeća u kojoj se vide samo lice i ruke, dovoljno široka da se ostatak tijela samo nazire) - nego se odnosi i na integralne kacige, krinke i bilo što ino.

Utvrđivanje identiteta

Policajci i žandari su dužni provoditi taj zakon i zahtijevati od osobe da otkrije lice - ali ako osoba to odbije, oni nemaju pravo silom ukloniti. Imaju, međutim, i pravo i dužnost provesti u policijsko povjereništvo (komisarijat) svakoga tko skriva lice kako bi mu se utvrdio identitet. Tako provedena osoba ne smije biti zadržana u policiji nipošto dulje od četiri sata.

Iako je zakon sročen tako da ne bude diskriminatoran, iako on dopušta hidžab (i srodnu mu feredžu) i maramu, pa i pravoslavna i katolička pokrivala za glavu, iako je zapravo blag s obzirom na maksimalnu visinu globe i na maksimalno razdoblje zadržavanja - ipak mu se suprotstavljaju. Ali samo neki muslimanski integralisti.

Tlačenje žena

Zakon, naime, ima još jednu odredbu, koja prilično očito cilja baš na njih. Kažnjava naime i svakoga “tko nameće drugoj osobi da skriva lice prijetnjom, nasiljem, silom, odnosno zloporabom autoriteta ili vlasti”.

Nicolas Sarkozy, francuski predsjednik, rekao je u Versaillesu 2009., najavljujući zakon koji danas stupa na snagu, da burka nije dobrodošla u Francuskoj jer nije simbol vjere nego tlačenja žene.

Godinu dana ranije je Parlament u Ankari ratificirao promjenu Ustava koja je, tek tada, dopustila ženama da pokrivaju kosu i na državnim sveučilištima. Prosto rečeno: Erdoganova islamistička većina nakon dugih decenija dopustila je da studentice nose feredžu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:44