MEDICINSKA REVOLUCIJA

MLADOJ ŽENI POSTAVLJENA PRVA LUBANJA IZ 3D PRINTERA! Pogledajte kako je prošla operacija

Dvadesetogodišnja Nizozemka prva je osoba na svijetu koja živi s plastičnom lubanjom dobivenom uz pomoć 3D printera. Njoj su neurokiruzi dr. Bon Verweij i dr. Marvick Muradin na klinici u Utrechtu operacijom, koja je trajala gotovo 23 sata, zamjenili kompletne kosti njezine lubanje koja je neobjašnjivo postajala sve deblja i pritiskala mozak odnosno vitalne funkcije.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Primjerice, mlada je Nizozemka je patila od jakih glavobolja, slabio joj je vid a izgubila je sposobnost formiranja izraza lica. Njezina je lubanja bila debela već pet centimatara s tim da je proces bio progresivan. Za sad pacijentica nema nikakvih nuspojava zbog plastičnog implantata. Dapače, vratio joj se i vid. Od operacije je prošlo tri mjeseca i djevojka se vratila na posao.

Do sad su na ovaj način bili pomjenjeni samo dijelovi ljubanje kod nekih pacijenta a ovo je prvi put da je uspješno zamjenjena cijela lubanja. Liječnici kažu da će se na taj način moći pomoći i pacijentima s tumorima te onima koji su imali teške ozljede glave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:05