REZULTATI STUDIJE

ORALNA KONTRACEPCIJA UZROKUJE SLJEPOĆU? Žene koje ju koriste izlože3nije su riziku od glaukoma

Osobe koje koriste oralnu kontracepciju imaju duplo veću šansu da obole od glukoma

Utvrđeno je da su žene koje su koristile oralnu kontracepciju za tri ili više godina imaju dvaput veću vjerojatnost da pate od glaukoma, jedan od vodećih uzroka sljepoće koji utječe na gotovo 60 milijuna diljem svijeta.

Znanstvenici upozoravaju kako ginekolozi i oftalmolozi trebaju postati svjesni tih činjenica te informirati pacijente.

Studija je provedena na Sveučilištu California u San Franciscu. Istraživači koriste podatke 2005-2008 podatke iz National Health and Nutrition Examination Survey, koja je uključivala 3.406 ženski sudionica u dobi od 40 ili više godina iz cijelog SAD-a. Ispitanice su ispunile anketu o reproduktivnom zdravlju. Utvrđeno je da su žene koje su uzimale oralnu kontracepciju, bez obzira na to kakvu, za više od tri godine su 2,05 puta imale veću vjerojatnost za dijagnozu glaukoma.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Iako rezultati studije ne govore izravno o učinku oralnih kontraceptiva na razvoj glaukoma, rezultati ipak ukazuju na problem kod dugoročnog korištenja i kako oralna kontracepcija može biti potencijalni faktor rizika za glaukom.

Preostali faktori koji mogu biti ključni za nastanak glaukoma su i profila za pacijenta (afroameričke - nacionalnosti, obiteljska povijest glaukoma, povijesti povišeni očni tlak). Prethodna istraživanja u ovome području pokazuju da estrogen može igrati značajnu ulogu u patogenezi glaukoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:28