MUŠKARCI, POZOR

OTKRIVENO Tajna zdrave sperme je u mrkvi. Ona poboljšava njezinu kvalitetu više od ijednog voća i povrća

Istraživači na američkom sveučilištu Harvard su zamolili 200 mladih muškaraca da se hrane različitim vrstama voća i povrća da bi zatim testirali kakav učinak ta hrana ima na njihovu spermu

Istraživači na američkom sveučilištu Harvard su zamolili 200 mladih muškaraca da se hrane različitim vrstama voća i povrća da bi zatim testirali kakav učinak ta hrana ima na njihovu spermu.

Žuta i narančasta hrana se u ovom istraživanju pokazala kao ona koja spermu čini jačom.

Poboljšanje se pripisuje pigmentima koji se nazivaju karotenoidi jer tijelo neke od njih pretvara u antioksidanse koji poboljšavaju zdravlje.

Među njima su beta-karoten, kojeg tijelo može pretvoriti u antioksidansni vitamin A.

Antioksidansi pomažu neutralizirati slobodne radikale, destruktivne grupe atoma koji su popratni proizvod metabolizma i mogu oštetiti opne stanica i DNK.

Slatki krumpir i lubenica mogu poboljšati kvalitetu i kvantitetu spermija, a mrkva se pokazala kao povrće koje poboljšava pokretljivost spermija za 6.5 i 8 posto.

Crveno voće i povrće, posebno rajčice, koje u sebi sadrže likopen, tvar koja djeluje protiv razvoja raka, su povezani sa smanjenjem nenormalno oblikovanih spermija. Doprinijeli su da 'normalnih' spermija bude od 8 do 10 posto više.

Ovo istraživanje dolazi u trenutku kad se pokazuje pad u kvaliteti i kvantiteti sperme kod muškaraca u zapadnim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:47